luni, 1 iunie 2009

Idei pentru preparate din orez

Umatorul articol l-am gasit cu ceva timp in urma in ziarul local Monitorul de Suceava. Mi s-a parut util ca urmare il redau.
"Orezul poate reprezenta singur un fel de mâncare, dar poate la fel de bine să fie garnitură pentru alte preparate. Fie că este vorba de orez obişnuit, cu bob lung, brun, sălbatic sau basmati, acest aliment vă permite să experimentaţi în bucătărie, apelând la unul dintre cele patru procedee pe care specialiştii le recomandă pentru preparare. Orezul fiert este o garnitură ideală pentru mâncărurile cu sosuri cu carne, sosuri curry sau chili şi, în plus, poate fi folosit pentru prepararea salatelor de orez. Pentru fierbere, întâi trebuie să măsuraţi cu atenţie cantitatea de apă pe care o folosiţi: pentru fiecare măsură de orez, puneţi două de apă. Ţineţi cont de faptul că o cană de orez este suficientă pentru a pregăti două porţii de garnitură. Puteţi fierbe orezul direct în cratiţa în care veţi găti mâncarea sau folosiţi un ibric, iar apoi mutaţi orezul în cratiţă. Când apa începe să fiarbă, adăugaţi orezul şi puţină sare. Aduceţi din nou la punctul de fierbere, apoi daţi focul încet, puneţi un capac pe cratiţă şi lăsaţi orezul să fiarbă încă 15 minute. Fiecare tip de orez necesită alt timp de fierbere, care este menţionat pe ambalaj. Dacă după timpul indicat apa nu a scăzut complet, lăsaţi orezul să fiarbă până o absoarbe pe toată şi serviţi-l condimentat după preferinţe. Orezul prăjit, un preparat inedit
Orezul prăjit poate fi consumat ca atare sau ca garnitură la preparatele chinezeşti. Pentru aceasta, fierbeţi orezul în mod obişnuit, apoi lăsaţi-l să se răcească. Bateţi două ouă într-un castron, adăugând sare, piper şi condimente după gust. Puneţi puţin ulei într-o tigaie mare sau într-un wok şi adăugaţi ouăle bătute când uleiul este încins. Amestecaţi constant până când acestea încep să se prăjească. Adăugaţi orezul fiert şi puţin sos de soia. Continuaţi prepararea până când orezul se încinge şi toate ingredientele se omogenizează. Pentru a varia reţeta, puteţi căli ceapă în tigaie înainte de a pune ouăle sau puteţi adăuga bucăţi fierte de pui sau creveţi odată cu orezul. Salata de orez
Altă idee pentru a folosi orezul fiert care v-a rămas de la gătit este salata de orez. Ideal este ca aceasta să fie preparată cu o seară înainte de a fi servită, pentru ca boabele de orez să „împrumute” aromele celorlalte ingrediente. Amestecaţi orezul fiert şi răcit cu boabe de porumb, ardei gras şi ardei iute tocat, măsline, usturoi, zeamă de lămâie sau lime şi puţin ulei de măsline. Chiar înainte de a servi salata, încorporaţi brânză rasă. Dacă preferaţi mâncărurile mai dulci, puteţi amesteca orezul fiert cu bucăţi de ananas, ton, fasole sau chiar nuci caju."
PS: Nu am terminat renovatul:).

1 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena