joi, 24 septembrie 2009

Cartofi cu smantana




Ingrediente:


- 12 cartofi potriviti

- 750 ml lapte

- O lingura unt

- 500 ml smantana

- O lingurita sare

- Marar

Mod de preparare:

Se curate cartofii de coaja, se taie cuburi.

Se pun la fiert in lapte rece cu o lingurita sare.


Cand sunt fierti cartofii se scurge laptele, se adauga untul si se lasa pe foc pana ce acesta se topeste.
Se adauga si smantana si se potrivesc de sare. Se tin pe foc pana trag unu, doua clocote.
Se adauga firele de marar tocate marunt.




Se servesc calzi.

Pofta buna!

Cititi toata reteta

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Ardeii grasi - istorie si beneficii asupra organismului

Alaturi de cuisoare si ardeii usturati, ardeii grasi sunt membri ai genului Capsicum si apartin familiei Salanaceae, care mai cuprinde cartofii, vinetele si rosiile. Ardeii grasi sunt verzi, devenind la maturitate rosii sau galbeni. Intreaga familie Capsicum este originara din Americi, fiind introdusa in Europa de Cristofor Columb. Din Europa s-au raspandit apoi in Africa si Asia. Bastinasii din America de Nord au intrebuintat ardeii de mai bine de cinci mii de ani , atat ca alimente cat si ca remedii medicale.
Ardeii grasi sunt o sursa importanta de substante nutritive esentiale. Au un continut scazut de calorii (15-32/100g), sunt foarte bogati in vitamina C (120-40mg/100g) si reprezinta o sursa importanta de vitamina A, indeosebi cei rosii- 100 g ofera aproape intregul necesar zilnic recomandat.
De asemenea acestia ofera un continut util de acid folic, fibre si potasiu.
Datorita substantelor chimice ceroase din coaja, ardeii grasi sunt protejati de oxidare, iar continutul lor de vitamina C ramane aproape intact si la cateva saptamani dupa cules, mai ales daca sunt pastrati la frigider.
Alte substante importante in nutritie sunt bioflavonoizii, apreciate pentru proprietatile lor puternice antioxidante. Acestia fac din ardeii grasi un scut impotriva afectiunilor cardiovasculare si de circulatie, dar si a unor forme de cancer.
+ sunt buni in caz de afectiuni ale pielii si membranei mucoasei;
+ benefici pentru vederea nocturna si color;
+ utili pentru intarirea organismului;
+ se consuma cruzi sau fripti.

Articol preluat din ghidul alimentelor sanatoase
Cititi toata reteta

joi, 10 septembrie 2009

Ardei conservati pentru iarna


Toamna majoritatea gospodinelor isi achizitioneaza  vinete, ardei, patrunjel si altele pentru conservarea lor.
Sunt multe metode de conservare. Astazi va prezint modul in care pun eu ardeii la conservat pentru iarna.

Se aleg ardei grasi, frumosi se spala si se sterg.
Se pune un litru de ulei la incins intr-o cratita cu diametrul destul de mare si nu foarte inalta. In functie de cati ardei aveti s-ar putea sa ramana sau sa mai fie necesar ulei.
 Cand este incins uleiul se da drumul la ardei (depinde cati incap intr-o tura) iar cand se rumenesc se intorc cu o paleta de lemn (atentie sa nu ii intepati).
Cand sunt gata se scot intr-o cratita/ lighean, se presara putina sare si  se acopera cu un capac. Se repeta operatiunea pana ce se termina toti ardeii.
Se lasa cam 15-20 minute apoi se curata de pielite, se scoate cotorul si semintele. Daca mai raman urme de la pelite se trec printr-un jet de apa apoi se lasa la scurs. 
Se fac portii, se pun in pungute si apoi se baga la congelator.
Prefer aceasta metoda si nu cea pe o plita fierbinte deoarece nu suport sa ma frig la degete:). Mi se pare si mult mai rapida si gustul este delicios indiferent de modul cum sunt ardeii gatiti atunci cand ii decongelam. Daca o fi un pic mai mult colesterol... asta e!
Un prim plan:
Spor la copt!
Cititi toata reteta

marți, 8 septembrie 2009

Sfaturi pentru muraturi

- Pentru a evita inmuierea muraturilor, nu folosi niciodata sare iodata, adauga doar sare speciala pentru muraturi. Asigura-te ca solutia de saramura contine suficienta sare si otet. Capacul borcanului trebuie sa fie perfect etanseizat ca sa nu intre aer.
- Pentru a nu avea muraturi seci, goale la mijloc, asigura-te ca acestea sunt proaspat culese, tari, nelovite si nepatate. Legumele sunt goale la mijloc daca nu au fost proaspete sau au fost prea batrane.
- Muraturile prind o culoare urata, vinetie, fie din cauza sarii iodate, fie din cauza unei cantitati prea mari de condimente sau a otetului prea inchis la culoare.
- Pentru manevrarea legumelor, condimentelor si a saramurii, foloseste doar ustensile din lemn. Cele metalice pot schimba si ele culoarea legumelor.
- Saramura se toarna incet in borcanul putin inclinat, ceea ce favorizeaza iesirea aerului din borcan.
- Daca saramura se toarna fierbinte, sub borcan se aseaza lama unui cutit.
- Decolorarea legumelor poate fi evitata prin depozitarea lor numai in spatii bine aerisitesi departe de razele soarelui sau de alta sursa puternica de lumina.

Culese din revista Libertatea pentru Femei nr 44/2008
Cititi toata reteta

miercuri, 2 septembrie 2009

Ciorba radauteana



Mai mereu la amiaza imi place sa mananc cate o ciorba mai ales ca firma care se ocupa cu livrari vine cu o singura ciorba la birou. Am tot incercat eu sa obtin reteta de la aceasta firma (singura din Suceava a carei ciorba imi place) nu am reusit asa ca am aplicat cateva sfaturi de-ale Otiliei, prietena mea si ciorba a iesit mult mai delicioasa decat cea comandata.
Ingrediente:
- 1kg piept de pui
- 2 morcovi
- 1 pastarnac
- o radacina de patrunjel
- 2 cepe
- 2 ardei
- un praf sare
- 5 galbenusuri
- 650 ml smantana
- 4 linguri faina
- 4 linguri otet
- 3 catei de usturoi
- patrunjel verde

Mod de preparare:
Se curata zarzavaturile si se spala.
Ceapa se lasa intreaga, restul se taie in 2 sau 4.

Pieptul de pui se spala, se curata de pielite si se pune la fiert in 4 l de apa. Dupa ce da un clocot se ia spuma (daca este) si apoi se adauga zarzavaturile. Se fierbe pe foc potrivit pana ce pieptul este gata. Se scote pieptul si morcovii pe un platou la racit. Pieptul se taie feliute iar morcovii cubulete.

Se prepara un amestec din smantana, galbenusuri, faina si otet.

Restul de legume din ciorba se arunca iar zeama se strecoara intr-o alta cratita. Se pune iar pe foc, cand clocoteste se adauga pieptul de pui taiat si morcovii. Se da pe foc mic si se adauga amestecul cu smantana, amestecand mereu. Se lasa cam 2-3 minute si se opreste.
Usturoiul se curata si se piseaza apoi se adauga in ciorba.
Cam asa ar trebui sa arate:

Cand se serveste se adauga dupa preferinte smantana, usturoi si otet. Ideal ar fi sa se consume cu un ardel subtire.

Pofta buna!
Cititi toata reteta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena