luni, 25 iunie 2012

Ficatei in foietaj



In fiecare luna are loc provocarea secreta. Acest proiect este lansat de AMA, gasiti detalii mai multe pe blogul ei, AICI. Luna aceasta blogul cuvenit mie a fost cel al Cristinei. Un blog minunat cu multe retete delicioase si aratoase. M-am oprit la ficateii in foietaj, un aperitiv delicios care merge de minune si la micul dejun.


Ingrediente:
  • 500 g ficat
  • 4 linguri ulei
  • 2 cepe
  • 500 g ciuperci
  • 3 oua
  • sare
  • piper
  • 300 g cascaval dat pe razatoarea mica
  • un pachet foietaj de 800 g (2 foi*400 g)
Mod de preparare:
Lasati aluatul de foietaj la dezghetat.
Intr-o cratita puneti uleiul si ceapa tocata la calit in jur de un minut. Spalati bine in apa rece ficateii apoi puneti-i peste ceapa.


Lasati pe foc potrivit amestecand din cand in cand pana sunt aproape facuti si si-au schimbat culoarea.Curatati ciupercile, spalati-le, taiati-le cubulete si adaugati-le peste ficat. 
Acoperiti cu un capac cratita, si miscati-o din cand in cand pentru a nu se prinde de fund. Luati capacul atunci cand s-au muiat ciupercile, si mariti putin focul. 
Cand zeama a scazut adaugati cele 3 oua batute  bine, ca pentru omleta si lasati pe foc mic pana ce compozitia devine omogena si ouale sunt coagulate. Condimentati cu sare si piper si lasati la racit. 
Acoperiti o tava cu hartie de copt si peste ea intindeti prima foaie de foietaj. Faceti-i cu o furculita cateva gauri.
Distribuiti jumatate din cantitatea de cascaval.
Intindeti si amestecul cu ficatei.
Presarati cascavalul ramas.
Acoperiti cu a doua foaie si din nou faceti cateva gauri cu o furculita.
Dati la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 30 minute apoi inca 10 la 180 grade sau pana cand placinta prinde o culoare frumoasa, aurie.
Sunt deliciosi atat calzi cat si reci.

Merg de minune alaturi de rosii si castraveti.
Multumesc Cristina pentru reteta. Delicioasa ...
Cititi toata reteta

vineri, 22 iunie 2012

Miscare in aer liber



Astazi nu va recomand nici o reteta delicioasa cu multe calorii, astazi va recomand sa veniti cu totii sa facem miscare.
Maine, 23 iunie 2012, pe terenul de sport din incinta Iulius Mall Suceava, la ora 12.
Momentan sunt isi anunta prezenta in jur de 190 persoane. Haideti sa depasim acest numar si sa ne apropiem de 200. Florin si Petronela  dar si ceilalti antrenori de ZUMBA din Suceava ne asigura muzica buna, coregrafii frumoase, distractive si antrenante, toate sub un singur titlu: MISCARE IN AER LIBER!!!
Va asteptam.
Cine vine????

Cititi toata reteta

joi, 21 iunie 2012

Muffins cu amaretti si Amaretto


Daca va plac migdalele sigur va sunt pe plac si aceste prajiturele. Contin amaretti un soi de bezele cu migdale, si amaretto, un lichior fin italian produs din migdale.

Ingrediente:
  • 60 g amaretti
  • 200 g faina
  • o lingurita si jumatate de praf de copt
  • o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
  • un ou
  • 50 g zahar
  • 60 ml ulei
  • 120 ml lapte (sau zer)
  • 120 ml lichior Amaretto
  • 100 g martipan (eu am folosit un baton de martipan invelit in ciocolata) taiat in 12 bucatele
  • optional 50 g ciocolata pentru glazura
Mod de preparare:
Sfaramati biscuitii si amestecati-i cu faina, praful de copt si bicarbonatul.
Bateti oul cu zaharul.
Adaugati  uleiul, lichiorul si laptele. Mixati bine pana se omogenizeaza apoi adaugati amestecul cu faina.
Distribuiti cate o lingura din compozitia formata in compartimentele tavii apoi incorporati bucatile de martipan.
Distribuiti din nou cate o lingura din compozitie in fiecare compartiment si dati tava la cuptor (preincalzit 180 grade) pentru 20 minute.
Lasati-le la racit in tava 2-3 minute apoi scoteti-le pe un gratar la racit.
Cand se racesc glazurati-le cu ciocolata.
Martipanul devine foarte cremos...
Sunt aromate si delicioase.
Sa aveti pofta!
Cititi toata reteta

sâmbătă, 16 iunie 2012

Dorada la gratar


Daca ma puneti sa aleg intre pastrav si dorada la gratar aleg dorada. Dorada la gratar si pastravul prajit cu mamaliguta si mujdei.
Nu mai aveam rabdare sa fac fotografii deoarece vroiam sa mananc. Rar mi se intampla asta. :)

Ingrediente:

  • o dorada de persoana
  • sare
  • piper
  • ulei
  • lamaie
Mod de preparare:
Curatati de solzi si de intestine bine bine pestii apoi spalati-i cu apa rece. Lasati-i pe un prosop absorbant la stors.
Puneti gratarul la incins. Ungeti pestii cu putin ulei si presarati peste si in interiorul lor sare si piper. Cand se incinge gratarul puneti peste el hartie de copt si peste ea pestii.
 Miscati putin gratarul. Daca se misca si pestii inseamna ca trebuie intorsi. Nu trebuie sa fie prinsi de hartia de copt.
Se tin pe gratar pana se rumenesc bine si pe partea aceasta apoi se scot pe un platou. Se stropesc cu zeama de lamaie.
Are o carne alba delicioasa si oase foarte putine....
Sa aveti pofta!

Cititi toata reteta

vineri, 15 iunie 2012

Dulceata de visine


Va recomand aceasta dulceata de visine, nici prea dulce, nici prea acra, cu o usoara aroma de vanilie.

Ingrediente:

  • 1,8 g visine curatate (initial am avut 2.5 kg)  
  • 1.2 kg zahar
  • 1/2 baton vanilie
Mod de prepare:
Spalati visinele apoi puneti-le intr-o sita la scurs. Curatati-le de samburi si puneti-le intr-un lighean, un rand de visine, unul de zahar pana se termina intreaga cantitate de fructe, ultimul rand trebuie sa fie de zahar.
Ideal ar fi sa lasati visinele de seara pana dimineata sa lase sirop mai mult, dar daca nu va incadrati in timp este bine si 2-3 ore. Mutati visinile intr-o cratita si puneti-o pe foc potrivit spre mic. Nu am pus din prima visinele in cratita pentru ca o parte din zahar se lasa la fund. Mutandu-le zaharul ajunge deasupra.
 Amestecati din cand in cand si luati spuma cand se ridica.
Scoateti putina dulceata din cand in cand pe o farfuriuta ca sa va faceti o idee daca este destul de legata sau nu.

Când începe sa se lege, adaugati batonul de vanilie taiat in 3-4 bucatele. Mai lasati pe foc 15-20 minute apoi lasati dulceata la racit.
Cand s-a racit complet puneti-o in borcane. Au iesit 4 borcanele mititele. Eu de obicei o fac mai legata. Depinde de preferintele voastre cat o lasati pe foc. Eu am lasat-o 2 ore.
Sa aveti spor si pofta buna.

Cititi toata reteta

miercuri, 13 iunie 2012

Muffins cu cirese si ciocolata amaruie


Din nou muffins. De data aceasta cu  cirese si ciocolata amaruie. Nu sunt bune, sunt extraordinare.
Ingrediente:
  • 200 g cirese fara samburi
  • 250 g faina
  • 2 linguri rase cacao
  • o ciocolata amaruie (90 g cantitate neta)
  • un plic praf copt (10 g)
  • o jumatate lingurita bicarbonat de sodiu
  • un ou
  • 120 g zahar
  • 80 ml ulei
  • 250 ml iaurt (0.1% grasime, poate fi si mai gras)
Mod de preparare:
Dati drumul la cuptor la 180 grade si puneti in tava de muffins cate o hartiuta speciala in fiecare compartiment.
Amestecati faina cu cacaoa, ciocolata rasa pe rezatoarea mare, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si ciresele. Puteti taia in 2 ciresele.

Bateti oul cu zaharul apoi adaugati uleiul si iaurtul. Amestecati pana se omogenizeaza apoi adaugati amestecul cu faina. Amestecati usor cu o spatula.
Compozitia formata distribuiti-o in forme. Dati tava la cuptor pentru 20-23 minute.
Lasati prajiturelele in tava pentru 2-3 minute apoi scoteti-le pe un gratar la racit.
Cateva le-am stropit cu sirop de cirese....
 Sunt pufoase si delicioase!
 Sa aveti pofta!

Cititi toata reteta

luni, 11 iunie 2012

Dulceata de capsuni

 
 Daca nu ati facut inca dulceata de capsuni va recomand cu drag aceasta reteta.

Ingrediente:
  • 5 kg capsuni (necuratate)
  • 3 kg zahar
  • o lamaie verde
  • 5 linguri rom
Mod de preparare:
Alegeti capsuni mijlocii, frumoase si proaspete, avand si coditele. Spalati-le cate putine odata, in apa multa. Puneti-le pe o sita sa se scurga, apoi indepartati coditele si  intr-un lighean puneti un strat de capsuni, unul de zahar, iar capsuni iar zahar, ultimul strat trebuie sa fie de zahar. Folositi doar 2 kg de zahar.
Lasati-le astfel 12 ore, pana ce fructele lasa zeama destul de multa.
.
Intr-o cratita mai mare, strecurati zeama din capsuni si adaugati restul de zahar.
.
Puneti la fiert pe foc potrivit pana se topeste zaharul apoi adaugati fructele. Stoarceti zeama din lamaie  si   adaugati si romul. Amestecati din cand in cand cu o lingura de lemn.
.
Lasati la fiert initial pe foc mare pana ce da in clocot apoi micsorati focul, sa fie potrivit spre mic. Primele 20-30 minute nu amestecati cu lingura ci numai scuturati cratita. Luati spuma formata si aruncati-o.
.
Lasati pe foc potrivit spre mic aproximativ 3 ore, amestecand din cand in cand. Scoateti spre final putina dulceata intr-o farfuriuta pentru a vedea daca e destul de inchegata.
Lasati dulceata la racit apoi puneti-o in borcane. Puneti borcanele la sterilizat pentru 15 minute.
Merge de minune la micul dejun cu unt si ceai dar si la prajituri, cornuri, etc.
1
Sa aveti pofta!
2
Cititi toata reteta

joi, 7 iunie 2012

Tarta cu capsuni si lapte condensat


Aceasta tarta rece este un desert de vara minunat.

Ingrediente pentru aluatul din biscuiti:

  • 180 g biscuiti integrali sau digestivi
  • o lingura zahar
  • o lingura faina
  • 70 g unt
Ingrediente crema:

  • 675 g capsuni curatate
  • coaja de la o lamaie verde
  • zeama si pulpa de la 2 lamai verzi (60 ml)
  • 380 g lapte condensat indulcit
  • 2 linguri rom
  • 385 ml smantana pentru frisca (2 cutii la 200 ml)
  • pentru ornare capsuni feliate
Mod de preparare:
Zdrobiti biscuitii si amestecati-i cu restul ingredientelor pana se omogenizeaza.
7
8
Introduceti compozitia intr-o tava cu diametrul de 24 cm apasand cu degetele pentru a acoperi baza si peretii formei.
9
Dati tava la cuptorul preincalzit la 175 grade pentru 10 -15 minute apoi lasati-o la racit.
DSC_1498
Cu un mixer vertical se paseaza bine capsunii. Se adauga zeama si coaja de lamaie, laptele condensat, si romul.
10
Se bate bine smantana pana se intareste si se adauga treptat peste compozitia cu capsuni amestecand incet pana cand este incorporata toata cantitatea si compozitia devine omogena.
11
Umplutura obtinuta se toarna in aluatul copt si se netezeste deasupra. Se acopera tarta cu folie de plastic si se lasa minim 3 ore la congelator. 
12
Cu 30 minute inainte de servire, tarta se lasa la temperatura camerei, pentru a se decongela. Se orneaza cu felii de capsuni. Daca nu se serveste toata pastrati-o la congelator timp de o saptamana. Garantez ca nu se schimba gustul!
5
Este minunata....
tarta cu capsuni si lapte condensat
Colegul meu nu dovedea sa o imparta :)
DSC_1558
Sa aveti pofta!
4

Cititi toata reteta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena