joi, 10 aprilie 2014

Pasca cu smantana


Imi place pasca cu smantana pentru ca este foarte cremoasa. Nu se prepara greu.

Ingrediente aluat:

  • 150 g unt
  • 70 g zahar (sau zahar pudra)
  • un ou
  • un plic de zahar vanilat
  • coaja de la o jumatate de lamaie
  • 200 g faina (+/- cateva grame)
Ingrediente umplutura:

  • 1.5 kg smantana grasa
  • 4 linguri cu varf faina (80 g)
  • 10 galbenusuri
  • 6 albusuri
  • 170 g zahar (nu este foarte dulce, daca vreti mai dulce suplimentati)
  • coaja de la o lamaie
  • mirodenii dupa gust
  • 400 g malai (va sta smantana pe el)

Pentru inceput puneti malai (in jur de 400g) intr-un bol, acoperiti cu un un tifon impaturit in 3, puneti smantana si lasati-o 8 ore la rece.
Mod de preparare aluat:
Puneti intr-un vas toate ingredientele si framanati-le bine pana se omogenizeaza  si nu se mai simte zaharul. Iese un aluat molicel. Luati-l cu o lingura din vas si puneti-l intr-o folie, la congelator.
Pentru crema amestecati smantana cu galbenusurile. Observati ca este groasa groasa...
Adaugati faina, esenta dupa gust si coaja de lamaie.
Bateti albusurile spuma cu un praf de sare si adaugati treptat zaharul. Aveti grija ca bezeaua sa fie consistenta nu aerata. Adaugati treptat peste albusurile batute spuma compozitia cu smantana.
Asezati aluatul pe o folie de bucatarie, acoperiti-l cu o alta folie apoi intindeti-l. Puneti-l intr-o tava cu diametrul de 28 cm, unsa cu unt. E foarte usor sa intindeti aluatul intre folii. Sigur nu se va rupe cand il puneti in tava. Cu ajutorul degetelor intindeti uniform aluaul, si pe marginea tavii.
Adaugati crema si dati pasca la cuptor (preincalzit la 170 grade) pentru 50 -60 minute sau pana se rumeneste frumos.
 Cand o scaoteti din cuptor crema va fi usor moale, se va intari cand se raceste pasca. Se va lasa putin.
Decorati pasca rece dupa plac si serviti-o cu placere.
Va asigur ca este delicioasa!
Sa aveti spor si pofta!

Cititi toata reteta

miercuri, 2 aprilie 2014

Foi de post umplute cu crema de zahar ars


Pentru ca inca este post va prezint o prajitura delicioasa, foi umplute cu crema de zahar ars, nuca si unt de arahide.

Ingrediente foi:
  • 225 g zahar (15 linguri dar am folosit 13) 
  • 225 ml ulei (15 linguri) 
  • 225 ml apa minerala (15 linguri)
  • 1/2 lingurita sare
  • 7 g bicarbonat de amoniu  stins cu o lingurita otet
  • faina cat cuprinde aluatul (680 g +/- cateva grame)
Ingrediente crema:
  • 200 g zahar pentru ars
  • 1 litru apa
  • 200 g zahar 
  • 120 g faina
  • 250 g margarina
  • 100 g nuci + 30 g pentru decor
  • 100 g unt arahide
  • esenta rom dupa gust
Mod de preparare foi:
Intr-un vas cerneti 600 g faina. Faceti o gaura in mijloc si adaugati zaharul, uleiul, apa minerala, sarea si amoniacul stins cu otet. Framantati un aluat molicel, lasati-l la odihnit 15-20 minute. Intindeti foile si coaceti-le pe rand, pe fundul unei tavi (40 * 32 cm), in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 12 minute. Daca cuptorul dispune de modul convectie coaceti cate 2 tavi in acelasi timp la 160 grade.
Mod de preparare crema:
Intr-un vas puneti 200 g zahar. Asezati vasul pe foc potrivit si amestecati usor din cand in cand pana se lichefiaza zaharul. Turnati apa si lasati pe foc mic pana se topeste caramelul.
Amestecati 200 g zahar cu 120 g faina cernuta si adaugati "in ploaie" in sirop. Amestecati mereu si fierbeti in jur de 10-15 minute pana nu se mai simte faina si crema este grosuta.
Opriti focul, adaugati margarina, amestecati pana se topeste apoi adaugati untul de arahide si nuca macinata. 

Puneti 1/3 din crema pe prima foaie, acoperiti cu a doua foaie, din nou puneti 1/3 din crema si acoperiti cu ultima foaie. Amestecati restul de crema cu o lingura de cacao si intindeti peste ultima foaie. Presarati nuca macinata si lasati prajitura la temperatura camerei cateva ore pana se inmoaie putin apoi dati-o la rece.
Prajitura va fi delicioasa dupa 14-16 ore. Abia atunci foile vor fi inmuiate perfect.  Taiati-o dupa plac si serviti-o cu placere...
Sa aveti spor si pofta!
P.S. Puteti injumatati cantitatile.
Cititi toata reteta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena