vineri, 24 august 2012

Compot de prune pentru iarna


Va recomand o reteta simpla de compot de prune care trece iarna cu brio.

Ingrediente:
  • prune (in jur de 10 kg cu samburi)
  • zahar (un kg)
  • apa (7 litri)
Ingredientele nu sunt standard pentru ca difera gusturile. Compotul facut de mine nu este nici foarte dulce si nici acru. Daca doriti mai acru puneti mai putin zahar iar daca va este pe plac un compot mai dulce puneti mai mult. 
Conteaza si ce tipuri de borcane folositi. In functie de borcane si kilogramele de prune veti sti ce cantitate de sirop trebuie facut.

Mod de preparare:
Spalati bine borcanele apoi prunele. Umpleti 3/4 din borcan cu prune.
Turnati doar intr-un borcan peste prune apa. Masurati cantitatea de apa care intra intr-un borcan si inmultiti-o cu numarul de borcane pe care il aveti. Puneti intr-o cratita incapatoare apa necesara si cand da in clocot adaugati zaharul. Lasati pe foc pana se dizolva zaharul. La 7 litri de apa am folosit 1 kg zahar. Am avut 8 borcane de 1.7 litri. Lasati cateva minute la racit. Puneti un cutit sub borcan si adaugati apa. Puneti-le capacele.
Puneti pe fundul unei cratite mari un prospop apoi puneti cate borcane incap. Aveti grija sa nu se atinga intre ele.
Adaugati apa in cratita puneti-o pe foc potrivit. Lasati pe foc in jur de o ora sau pana ce incep prunele sa crape apoi scoteti-le din cratita si acoperiti-le cu o patura.

Ce frumoasa culoare are compotul meu :).
Si prunele sunt numai bune...
Sa aveti spor!

18 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena