joi, 21 iulie 2016

Prajitura Carpati


Recunosc ca pentru mine aceasta prajitura a fost o provocare. Imi placea foarte mult cand o vedeam in farfurii. Prajitura Carpati nu este complicata, cele 8 foi se intind usor, trebuie doar putina atentie la montat si este gata .

Ingrediente pentru foi:
  • 3 oua
  • o cana zahar
  • o cana ulei
  • o cana lapte
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingura zeama de lamaie sau otet
  • coaja de la o lamaie
  • faina cat cuprinde
Ingrediente crema:
  • 400 g zahar
  • 2 kg lapte
  • 5 linguri apa
  • 16 linguri faina (mai pline)
  • 250 g unt
  • esenta de rom
Glazura:
  • 300 g ciocolata topita
  • nuca de cocos

Mod de preparare foi:
Mixati ouale cu zaharul apoi adaugam treptat laptele, uleiul, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si la urma faina. Lasati aluatul 10-15 minute la temperature camerei apoi impartiti-l in 8 parti egale.

Taiati o bucata de hartie de copt cat tava aragazului. Intindeti prima foaie pe ea, mutati-o pe dosul tavii si dati la cuptor (preincalzit la 170 grade) pentru 12 minute sau pana cand incepe sa se rumeneasca la colturi. Nu intindeti direct pe tava ca sa aveti un sablon. Cat tava este la cuptor, va ocupati de celelalte foi, le intindeti la fel pe hartie de copt.

Puneti foile una peste cealalta.

Pentru crema caramelizati zaharul impreuna cu apa (atentie sa fie in stare lichida) intr-o cratita de 3-4 litri apoi adaugati treptat cate o lingura de faina.

Adaugati laptele putin cate putin si amestecati continuu pana crema se ingroasa. Luati de pe foc si adaugati untul si esenta dupa gust.

Opriti 250 g de crema iar restul distribuiti-o intre foi fierbinte. Asezati deasupra prajiturii o greutate (un fund de lemn greu, tava in care ati copt prajitura) si lasati prajitura la rece pana a doua zi.

Taiati marginile prajiturii apoi impartiti prajitura in 6 parti egale.

Taiati fiecare parte pe diagonala. Folositi un cutit bine ascutit.
Intindeti pe partea alba un strat generos de crema si uniti-o cu cealalta parte alba. Varf la varf.

Ungeti fiecare munte cu un strat de ciocolata si presarati nuca de cocos. Cu ciocolata neagra arata mai bine. Acum depinde de gust!

Dati prajitura la frigider cateva ore apoi taiati-o si serviti-o cu placere!

Copile mic, nu e frumos sa furi! Tu primesti prajituri cu fructe -  fara zahar sau indulcitori!
Sa aveti spor si pofta!





Un comentariu:

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena