luni, 14 ianuarie 2013

Branza topita de casa


Nu stiu daca sunteti sau nu multumiti de branza topita din comert dar eu v-o recomand pe cea facuta in casa. Cu minim efort obtineti o branza topita delicioasa.

Ingrediente:
  • 1 kg branza de vaci bine stoarsa de zer
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite sare
  • 20 g unt
Mod de preparare:
Amestecati branza de vaci cu bicarbonatul si sarea si lasati compozitia la rece minim 4 ore.
Intr-o cratita mai incapatorare punti untul. Asezati cratita cu unt intr-o oala cu apa, pe foc mijlociu. Cand se topeste untul adaugati branza.
Lasati pe foc in jur de 15-20 minute pana ce branza s-a lichefiat si are o textura cremoasa. Consistenta trebuie sa fie ca la smantana lichida.
Puneti branza topita in boluri si lasati-o la rece. Cand ajunge la temperatura camerei mutati-o in frigider.
Jumatate am pus-o in bol si jumatate am pus-o in 6 forme pentru briose. Sa vedeti ce frumos se intareste....  Aici a stat cam 10 ore la frigider...
Dupa 24 de ore iese perfect din forme..
Este delicioasa. Merge de minune la sandwich-uri ...
Sa aveti spor si pofta!

47 de comentarii:

  1. Ce idee buna, la branza topita de casa nu ma gandisem :)

    RăspundețiȘtergere
  2. O idee extraordinara! Macar asa stii ce mananci.

    RăspundețiȘtergere
  3. E super!! Noi nu mai mancam branza topita din comert de cativa ani, mereu faceam crema de branza si atat...dar reteta ta este grozava si merita aplicata ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu tot acasa fac,este de mii de ori mai buna.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am facut-oooooooo, e nemaipomenita, sar'mana de reteta

    RăspundețiȘtergere
  6. O rugaminte am....ce fel de branza de vaci folositi? La mine branza de vaci nu s-a topit deloc, nu am reusit sa o aduc la o consistenta de smantana ca in figura, dimpotriva, -sa topit o parte mica, iar o parte foarte mare a ramas zglonturoasa ca si branza de vaci initiala....Am respectat reteta intocmai...unde gresesc?

    Va multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bicarbonatul nu era vechi? Cat a stat branza amestecata cu bicarbonatul? Cat ai tinut vasul intr-o cratita cu apa pe foc? Cam acestea sunt principalele "secrete".

      Ștergere
    2. Eu am patit la fel, s-a format un precipitat si zer; acum e calda, cand am vazut ca s-a intamplat asta am reincalzit compozitia si am amestecat-o cu un mixer vertical.

      Din cauza ca nu se omogeniza decat greu am tinut-o pe foc in bain marie care fierbea mai mult cecat cele 20 de minute, probabil 30. A trebuit sa culc unul din copii si apoi am lasat branza asa cum era topita in cratita cu apa.

      Bicarbonatul nu e vechi, branza a stat toata noaptea in frigider. Ar fi trebuit sa o blenduiesc cu sarea si bicarbonatul? Eu am framantat cu mana.

      Eu mai am niste branza cu cheag, un fel de cas; daca o topesc pe aia ce iese, ai idee?

      Legat de ce scriam mai sus e vreunul dintre pasi "suspect"? Ce parere ai? Te rog ajuta o mama pofticioasa :) Multumesc!

      Ștergere
    3. Nu am idee, se pare ca ai respectat pasii. Spune-mi te rog daca branza era produsa in casa... Am facut dr mai multe ori si nu m-am lovit de aceste probleme. Cand am amestecat branza cu bicarbonatul nu am folosit mixer. Le-am framantat impreuna.

      Ștergere
    4. A iesiiiiit!!!!! E ca la magazin, numai fii-mea nu mananca (ca de obicei). Iti multumesc pentru idee si pentru instructiuni. Poti adauga undeva un disclaimer care sa spuna ca merita incercat cu un blender daca pasta pare sa nu se omogenizeze f bine dupa 20-30 de minute.

      Branza mea era facuta de o femeie de la care cumpar smantana si unt, dupa reteta "clasica":). NUmai ca era de ceva vreme in frigider, de asta si cautam retete sa-i fac ceva. Nu se acrise, insa, nici nu era amara, frigiderul meu sta pe foate rece.

      Ștergere
    5. Ma bucur ca pana la urma a iesit branza asteptata. Chiar ma intrebam ce ar fi putut pati :).

      Ștergere
  7. Sărut mâna! Mi-a ieşit şi mie!
    Nu făceam diferenţa între caş şi brânză de vaca dulce!
    Mi-a explicat mama. Pentru a obţine caş, încălzeşti laptele la max. 40 de grade Celsius, după care adaugi cheagul. Pentru a obţine brânză dulce, fierbi laptele, după care îl tai cu lămâie, oţet, etc.
    A doua variantă este cea bună pt. brânză topită!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-a ieşit!
    Acum am aflat şi eu!
    Pentru a obţine caş, se încălzeşte laptele la max. 40 de grade Celsius, după care se adaugă cheagul.Asta-i brânza!
    Pentru a obţine brânză dulce (de vaci), se fierbe laptele, după care îl tai cu lămâie, oţet, etc.
    A doua variantă (v-o spun din experienţă)este cea bună!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Irina, ce termen de valabilitate are branza topita? Tine o saptamana la frigider?

    RăspundețiȘtergere
  10. buna irina! am facut si eu branza topita si mia iesit foarte buna numai ca are mici cocoloase de branza de vaci! am tinuto la frigider 4 ore cu sare si bicarbonat apoi am topit untul pe baie de abur si am topit si branza. dar am observat ca sia schimbat putin culoarea dupa ce am scos branza din frigider dar dee atunci mai erau cocoloase de brnza alba! trebuia sa il las mai mult la frigider????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate daca incercati sa scrieti corect gramatical, va iesi si reteta !

      Ștergere
  11. buna irina! am facut si eu branza topita si mia iesit foarte buna numai ca are mici cocoloase de branza de vaci! am tinuto la frigider 4 ore cu sare si bicarbonat apoi am topit untul pe baie de abur si am topit si branza. dar am observat ca sia schimbat putin culoarea dupa ce am scos branza din frigider dar dee atunci mai erau cocoloase de brnza alba! trebuia sa il las mai mult la frigider????

    RăspundețiȘtergere
  12. Iese mai degraba o crema de branza, dar foarte sarata la doua lingurite de sare :(
    Eu fac si cascaval in casa de ani de zile, acum ma bucurasem ca am gasit si o reteta de branza topita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi poate conteaza si ce sare este. Eu de obicei nu mananc sarat si crede-ma aceasta branza topita nu este sarata. Daca repeti reteta amesteca branza cu sare dupa gust si apoi adauga bicarbonatul.

      Ștergere
  13. Folosesc sare de Himalaya si nu mi se pare a sara mai tare decat cea de mare. Oricum o sa repet reteta pentru ca mi-a placut textura cremoasa si clar, pun cel mult o lingurita :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna!

    Nu stiu unde gresesc dar mie nu-mi iese deloc reteta. Branza nu se topeste. Am tinut-o pe apa 40 de minute si a ramas cu o textura grunjoasa...nicidecum nu se face ca o smantana.
    Aveti idee de ce se intampla asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena bicarbonatul de sodiu nu este expirat??? Branza nu este fff scoapta?? Daca iei intre degete o bucata de branza e cremoasa sau gumata, tare?

      Ștergere
    2. Nu exista BICARBONAT DE SODIU EXPIRAT. La dracu, habar n-aveti de chimie. Eo SARE. Na2CO3. Sarea aia nu "expira" nici intr-un miliard de ani! Poa' sa se topeasca, sa sublimeze, sa se dizolve, dar NU SA EXPIRE!

      Ștergere
    3. in rest, multumiri pentru reteta, dar nu mai scrieti treaba cu Na2CO3 expirat.

      Ștergere
    4. Totusi pe plicul cu bicarbonat de s e trecuta data expirarii....

      Ștergere
  15. Cu cas si fara sare merge ?

    RăspundețiȘtergere
  16. Am respectat intocmai reteta dar in timp ce mestecam, in loc sa devina de consistenta unei smintini, s-a format un cocolos gen cauciuc, lipicios inconjurat de zer in proportie de 50/50%
    Am continuat sa mestec la acelasi foc mic si cocolosul mare s-a farimitat moment in care am incetat sa mai mestec.
    Unde am gresit? ce e eronat in aceasta reteta sau ce secrete nu ni s-au spus?
    Pt a ma gasi mai repede dati-mi, va rog si un replay pe atzipitu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta este corecta. Sigur ati folosit branza care trebuie? Aveti aici si reteta pentru branza: http://www.bucatariairinei.ro/2013/03/branza-de-vaci-de-casa.html

      Ștergere
  17. Brinza a fost dulce, de vaci, usor apoasa. am lasat-o la scurs si apoi am pus bicarbonatul si a stat 5 ore la frigider. Pe foc mic s-a facut la un moment dat un cocolos de cauciuc, gen mozarella si apoi acesta s-a farimitat iar. Faza cu mestecatul in continuare nu merge fiindca m-am plictisit mestecind si de omogenizat nu mai avea de gind.
    Banuiesc ca trebuie fie brinza telemea sau orice alta brinza uscata iar cea dulce sa fie stoarsa bine de zer/apa si se rezolva.

    RăspundețiȘtergere
  18. Brinza a fost dulce, de vaci, usor apoasa. am lasat-o la scurs si apoi am pus bicarbonatul si a stat 5 ore la frigider. Pe foc mic s-a facut la un moment dat un cocolos de cauciuc, gen mozarella si apoi acesta s-a farimitat iar. Faza cu mestecatul in continuare nu merge fiindca m-am plictisit mestecind si de omogenizat nu mai avea de gind.
    Banuiesc ca trebuie fie brinza telemea sau orice alta brinza uscata iar cea dulce sa fie scursa foarte bine de zer/apa

    RăspundețiȘtergere
  19. Doamne, si sa termin facultatea a fost mai usor decat sa faci branza asta topita! Nu imi iese si pace. M-am infuriat si am incercat de cateva ori, cu diferite feluri de branza. Unele (cele de casa) nu s-au topit, iar cea de cumparat s-a facut cleioasa cat timp a stat cu bicarbonatul. Nu stiu unde gresesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corina imi pare rau dar chiar nu stiu unde gresesti. Verifica totusi branza sa nu fie pra scoapta...

      Ștergere
  20. Am facut si eu ... si a iesit super ! Au fost incantati si copiii si sotul. Nu cred ca este o reteta foarte grea, ba dimpotriva. Am facut-o de cateva ori, nici nu ma mai uit pe reteta . Trebuie sa simti si cat sa o lasi pe foc si cata sare sa pui... Ultima data am avut treaba si am lasat-o cu bicarbonatul de seara pana dimineata. M- am cam temut ca am lasat-o prea mult, dar a fost ok. Baietelul meu imi spune ca pun dragoste in mancare si nu mai am si pentru lectii. Probabil ca asta e secretul, nu stiu ... a... si folosesc branza proaspata din comert ( un magazin al unor producatori - nu stiu cat e de naturala, dar asta e ... oricum e mai buna decat branza topita din comert ) .

    RăspundețiȘtergere
  21. Este delicioasa! Eu am facut cu branza facuta de mine din lapte crud care se prinsese si mi-a iesit. :) multumesc muuuult pentru reteta, imi doream de mult sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
  22. Am incercat si eu,dar s-a lichefiat la foc si apoi la rece nu s-a mai inchegat intreaga. A ramas si o parte lichida.
    Am gresit undeva ??
    Cine ma ajuta ? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu iese din branza scoapta, care se faramiteaza usor, trebuie sa fie o branza cremoasa.

    RăspundețiȘtergere
  24. Am încercat si eu reteta. Toate bune si frumoase pana am bagat-o la frigider. Dupa ce a stat la frigider cateva ore la suprafata s-a facut ca smantana lichida si la fundul caserolei era ca o gelatina transparenta.Țin sa mentionez ca brânză era de țară de la bunica, care nu pune adaosuri. Va rog o sugestie.

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna
    Ce fel de branza de vaci se foloseste: dulce sau sarata ?

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua
    Branza calcica e buna la reteta?

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu am testat cu branza calcica. Doar cu branza proaspata de vaci.

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena