sâmbătă, 28 decembrie 2013

Prajitura cu ness si nuca


Pentru iubitorii de nuca si ness prajitura aceasta este combintia perfecta. Blatul este din bezea cu nuca, crema fiarta, cu galbenusuri si ness. Am modificat reteta initiala, dar o gasiti in subsolul paginii.

Ingrediente blat bezea (2 blaturi):
  • 12 albusuri
  • 500 g zahar
  • 400 g nuci macinate (merg si migdalele sau alunele macinate)
Ingrediente crema:
  • 12 galbenusuri
  • 300 g zahar pudra
  • 250 g unt gras moale (la temperatura camerei)
  • 6 lingurite cu varf ness (+/- dupa gust)
  • 2 lingurite zahar pudra
  • o lingurita apa calduta
Mod de preparare blat:
Mixati 6 albusuri spuma cu un praf de sare apoi adaugati treptat zaharul.
Mixati bine pana cand bezeaua este consistenta, nu cade de pe paletele mixerului si adaugati treptat 200 g nuca, amestecand usor.
Puneti compozitia intr-o tava 40*28 cm tapetata cu hartie de copt si dati-o la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 18-20 minute sau pana cand se rumeneste usor. Procedati identic si cu cel de-al doilea blat. Nu faceti compozitia de la inceput pentru ambele blaturi decat daca va permite cuptorul sa coaceti doua tavi in acelasi timp. In acest caz lasati tavile in cuptorul setat pe modul convectie 17 minute la 160 grade. Spalati bolul in care preparati compozitia dupa fiecare utilizare.
Pentru crema mixati bine 12 galbenusuri cu 300 g zahar pudra apoi fierbeti-le in baie de aburi in jur de 30 minute pana se ingroasa apoi lasati la racit.
Mixati untul pana se face spuma, adaugati nessul amestecat cu cele 2 lingurite de zahar pudra si dizolvat cu o lingurita de apa si puneti treptat din crema de gabenusuri racita.
Ungeti prima foaie cu 3/4 din crema formata si acoperiti cu cel de-al doilea blat. Intindeti restul de crema si presarati cateva nuci tocate.
Lasati prajitura la rece cateva ore apoi taiati-o dupa plac.
Va asigur ca este delicioasa.
Sa aveti spor si pofta!

Reteta originala cuprinde 3 foi a cate 3 albusuri, 100 g nuci macinate si 150 g zahar fiecare. Crema contine 9 galbenusuri, 200 g unt, 3 linguri ness, 250 g zahar pudra.




22 de comentarii:

  1. Buna Irina!am facut si eu aceasta prajitura azi dar nu stiu din ce cauza mia iesit crema moale.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Irina! Daca reteta e scrisa corect nu are cum sa nu iti iasa.Mie mi-a iesit ,am fost laudata .

    RăspundețiȘtergere
  3. e super prajitura,merita facuta

    RăspundețiȘtergere
  4. Da!!! Combinatia mea preferata - nuci + ness= perfect!

    RăspundețiȘtergere
  5. hmm......,buna prajitura imi plac prajiturile cu nuca si ness

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna:) Am facut si eu prajitura, mi-a iesit, este delicioasa, dar am o intrebare...cum se dezlipeste blatul de pe foaie ca sa-l putem suprapune peste celalalt? Mie mi s-a rupt in bucatele cand am incercat sa-l dezlipesc...Merci anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Cel mai usor se dezlipeste blatul cand il asezi cu fata in jos. Tragi usor de hartie si se dezlipeste foarte repede!

      Ștergere
    2. Delicioasa! Multumim pt reteta!

      Ștergere
  7. Foarte burma prajitura si foarte exacta si precisa reteta.
    Mulumesc frumos .

    Iulia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o prajitura foarte bună dar cel mai mult noua ne place kinderul cu nuca.Incercati și mai vb.

      Ștergere
  8. f.buna prajitura si reteta merita

    RăspundețiȘtergere
  9. Este excelenta prajitura, am facut-o si eu si a fost foarte apreciata desi s-a mancat cu lingurita. :)) Blatul a crescut frumos dar a ramas moale, nu s-a putut dezlipi de pe hartia de copt. Nu puteam nici sa-l intorc cu fata in jos pentru ca partea de sus era oarecum lipicioasa. De copt era copt, jos pe alocuri era putin ars. Sa incerc sa pun o lingura de faina in blat? Oricum ar fi prajitura este nemaipomenita! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,
    Eu fac prajitura aceasta de mult timp. Folosesc margarina RAMA pentru prajituri, iar in blat pun cam 250 gr faina, si nu se lipeste si nu iese moale.
    Si este excelenta in 3 foi (15 oua)

    RăspundețiȘtergere
  11. Se lasa usa cuptorului intre deschisa (dupa ce este coapta )si se lasa foile pina se usuca un pic ,hirtia se face cu cooking spray,daca se pune faina iese cu totul alta prajitura ,pentru incepatori in ale bucatariei le recomand in nuca sa puna o ligura de amidon de porumb (12 oua)nu folositi margarina fie ea Rama ,nu este sanatoasa ,iar la crema sa nu iasa moale galbenusurile trebuie facute pe abiri pina se ingroase complect (acolo ne pierdem rabdarea)si nu vad ce rost are apa calda ,ca sa se topeasca zaharul mai repede il amestecati cind faceti crema de galbenusurii si sa rezolvat problema lui ,success & God bless !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna, super prajitura, insa eu as mai scade ceva considerabil din zahar. Am cantar de bucatarie si am pus cantitatile de zahar la gram, insa a iesit mult prea dulce. In loc de 500g zahar as pune 400g, iar la crema in loc de 300, vreo 200-240g. Crema si mie mi-a iesit prea moale, a durat putin pana s-a intarit in frigider. In rest super! Multuu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Delicioasa prajitura, dupa cum ati sugerat am folosit mai putin zahar: 250 gr in blat si 250 gr in crema.

      Ștergere
  13. Fetelor stiti de ce s-ar putea sa nu vi se intarit crema ??cand ati fiert galbenusurile pe bain marie ati avut prea multa apa in vas si cand a fiert a atins vasu cu galbenusuri,eu am invatat ca e greseala "fatala" pentru crema de galbenushuri.deci corect crema se face pe aburi.adik pe vasul cu galbenushuri sa ajunga doar aburul nu si apa...sper ca ma intelegeti ce vreau sa zic. ( eu una de cand respect asta mi au iesit toate creme cu galbenushuri) azi fac si eu prajitura si revin cu comentarii ulterior!!

    RăspundețiȘtergere
  14. F. buna prajitura a iesit super si a fost laudata.

    RăspundețiȘtergere
  15. Se poate face si sub forma de tort?

    RăspundețiȘtergere
  16. Se poate face insa aveti grija la dimensiunea tavii. Coaceti foile tot separat.

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena