marți, 16 decembrie 2014

Prajitura poloneza - blat, gem, bezea


Nu stiu cati dintre voi aveti Cartea de Dulciuri a Ecaterinei Teisanu dar eu una recomand retetele.
Sunt simple si gustoase. De acolo am cules si aceasta prajitura, cu blat, gem si bezea cu nuca.

Ingrediente blat:
  • 200 unt moale
  • 100 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • coaja de la o jumatate de lamaie
  • 200 g faina 
  • esenta vanilie dupa gust
Ingrediente bezea:
  • 5 albusuri
  • 75 g zahar 
  • coaja de la o jumatate de lamaie
  • 70 g nuci macinate
  • o lingura faina
  • un borcan (400 g) gem de prune 
Mod de preparare blat:
Mixati untul cu 100 g zahar pana se face spuma apoi adaugati treptat cate un galbenus.
Adaugati coaja de lamaie si treptat faina. Mixati usor.
Dupa gust adaugati putina esenta de vanilie si turnati compozitia intr-o tava (30*23 cm) tapetata cu hartie de copt. Dati tava la cuptor (preincalzit la 180) grade pentru 15 minute.
Pentru bezea mixati bine albusurile cu un praf de sare apoi adaugati treptat cate putin zahar. Bezeaua trebuie sa fie consistenta si lucioasa, nu aerata. Adaugati nuca, faina si coaja de lamaie si mixati usor.
Dupa ce s-au scurs cele 15 minute in care blatul a stat la cuptor distribuiti peste el gemul si apoi bezeaua.
Dati din nou 15 minute la cuptor apoi scoateti-o si lasati prajitura in tava la racit.
Taiati-o cu ajutorul unui cutit ascutit, eventual fierbinte pentru a nu se strivi bezeaua.
Sa aveti spor si pofta!

13 comentarii:

  1. eu o fac de f.multi ani,de pasti si de craciun,si vara uneori este fffbuna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super bunaaaa eu am facuto...

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Irina, e delicioasa aceasta praji. Mi-ar place daca blatul ar fi mai pufos, dar nu are niciun ingredient lichid. Imi dai vreo sugestie? Pupici devla mine

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi puteti spune va rog care este marimea tavii?

    RăspundețiȘtergere
  5. Scuze la o recitire a retetei am observat si detaliul de care ma interesam.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am facut prajitura, dar nu sunt mulțumită de rezultat. Aluatul nu are suficienta faina, cred ca ar trebuit 400 - 500g faina.

    RăspundețiȘtergere
  7. O fac f des si nu cu unt. Este margarina de la kaufland aceea cu ambalaj verde de 500g de la bunica. E super buna.

    RăspundețiȘtergere
  8. Blatul mi-a iesit prea uscat cu ingredientele astea..eu pun 2,3 linguri de smantana

    RăspundețiȘtergere
  9. Dacă nu vreti sa se lase bezeaua cand amestecați nuca o puteti presară în un strat subtire peste gem și apoi puneti bezeaua simpla

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena