luni, 13 ianuarie 2014

Prajitura cu bulion si crema de gris

Prajitura cu bulion si crema de gris este ieftina, buna si foarte usor de preparat. Prefer sa coc foi mari si va recomand daca nu aveti nici un eveniment (sau familie numeroasa) sa injumatati cantitatile.

Ingrediente foi cu bulion
  • 300 g zahar
  • 400 ml ulei
  • 4 linguri bulion (100g )
  • o lingura amoniac stins (7g)
  • 2 oua
  • 2 linguri smantana
  • 900 g faina (cat cuprinde)
Ingrediente crema:
  • 1 l lapte
  • 8 linguri rase gris (90g)
  • 250 g zahar pudra
  • 200 g unt moale
  • esenta vanilie dupa gust
  • 500 g magiun (gem) de prune
  • 100 g nuci prajite (optional)
Mod de preparare foi:
Puneti toate ingredientele intr-un vas si mixati pana se omogenizeaza.

Adaugati treptat faina si framantati un aluat molicel (atat cat sa puteti intinde foile). Lasati coca cateva minute la odihnit (va garantez ca nu se intampla nimic daca sta si cateva ore in frigider, de obicei framant dimineata si coc seara cand ma intorc de la servici) apoi impartiti-o in 4. Intindeti foile si coaceti-le pe rand, pe fundul unei tavi (40 * 32 cm), in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 12 minute. Daca cuptorul dispune de modul convectie coaceti cate 2 tavi in acelasi timp la 160 grade.

Pentru crema puneti laptele la fiert si cand fierbe turnati treptat grisul amestecand mereu. Fierbeti pana se ingroasa apoi lasati la racit. Mixati untul cu zaharul pudra apoi adaugati treptat crema rece si mixati usor. Puneti dupa gust esenta de vanilie.
Ungeti prima foaie cu jumatate din crema. Amestecati gemul cu nucile si ungeti a doua foaie. Acoperiti cu a treia foaie, dristribuiti restul de crema si acoperiti cu ultima foaie. Lasati prajitura la temperatura camerei pana se inmoaie foile apoi pastrati-o la frigider.
Nu va faceti griji daca se rupe o foaie, puteti intoarce prajitura :). Taiati-o dupa plac si serviti-o cu placere.
Sa aveti spor si pofta!

33 de comentarii:

  1. hhhmmm, ce combinatie de culori si straturi, arata super si cred ca gustul este unul aparte si unic..excelenta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata super!!! De mult o am si eu in plan, dar inca n-am reusit s-o fac. Te pup!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata tare frumos, desi nicicum nu imi pot inchipui o prajitura cu bulion. Am tot vazut la fete si am zis ca incerc din pura curiozitate :)). Oricum arata perfect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este f f f f f bunaaaaaaaaaaa

      Ștergere
    2. Este foarte Buna,am mancat aceasta prajitura facuta de o prietena,am sa o prepar si EU cat de curand

      Ștergere
  4. Ce culoare frumoasa au foile iar aspectul in ansamblu este super! Fur si eu o bucata ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Super reteta,Irina.Ti-am vazut in aceasta seara reteta la emisiunea Master Chef si credema ca mi-au dat lacrimile,atat mie cat si bunicii mele,care si-a amintit de vremurile sale.Abea astept sa fac si eu aceasta prajitura,sunt sigur ca va fi un succes.

    RăspundețiȘtergere
  6. si se poate congela f bine ....o scoateti 15 min inainte de servire :P

    RăspundețiȘtergere
  7. O sa incerc si eu prajitura asta la sfarsitul saptamani. Am vazut la Master chef si chiar ma gandeam unde pot gasi reteta.multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-am amintit de prajitura cu foi la care foloseam suc de rosii dar cu umplutura de mere rase.Merita din plin insa sa incerc si aceasta crema minunata de gris.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si mie mi se pare delicioasa.Am sa o incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  10. cea mai tare reteta de la MasterChef

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua, am o intrebare: pot inlocui amoniacul cu bicarbonatul? Multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am facut reteta si pare destul de dificil. Am facut prajitura cu jumatate de cantitate si tot uriasa pare mai mult de 1kg..In plus e dulce rau pericol pentru sanatate. 125gr.zahar pudra cu 100gr.unt 500 ml lapte si 5 linguri de gris. Crema trebuie mai groasa ca altfel o aduni de pe masa. Aluatul cu bullion 2 linguri un ou smantana 150 zahar 200 ulei si 300 faina.Am copt foaia si pe o parte si pe celalata ca altfel pare cruda deasupra. Atentie ca se arde imediat focul la minim tava sus de tot si nu mai mult de 4-5 minute cu verificare. Foile nu sau inmuiat nici dupa 3 ore am mancat asa ca pe biscuiti cu crema si magiun. A ramas crema de gris de mai faci o data deci proportiile nu sunt bune. Dezastru in bucatarie foarte dulce 2 ore de munca plus alte doua cat a stat aluatul la frigider ca se lipea de maini ca smoala. Sincer prea multe ingrediente nu se merita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga anonim,
      Te asigur ca 125 garme de zahar pudra la 125 ml lapte si 100 g unt nu este mult. De asemenea vreau sa iti atrag atentia ca in viata mea nu am copt foile pe ambele parti si crede-ma ca fac prajituri muuuuuuulte. Prajiturile cu foi nu se inmoaie dupa 3-4 ore ci dupa cel putin 12-14 ore. Crema de gris nu are cum sa ramana.... Aici depinde foarte mult de preferinte.... in fotografiile mele se observa stratul de crema, vrei mai putina faci mai putina!
      Imi pare rau ca nu ti-a fost pe plac!

      Ștergere
    2. Ai dreptate,foile se inmoaie dupa minim 12 ore.Am facut de multe ori aceasta prajitura...dar am facut-o azi si o mancam maine!In Ardeal se face des aceasta prajitura.Pana acum eu amestecam bulionul cu apa dar o sa incerc reteta ta foile au o culoare mai intensa...vorba aia prima data mancam cu ochii!oricum este o prajitura faina...cine cunoaste stie!

      Ștergere
  13. arata foarte bine si pun pariu ca e la fel de buna. o sa incerc si eu

    RăspundețiȘtergere
  14. Am facut si eu prajura si este foarte, foarte buna!!!! Multumesc pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Irina am copt foile pe ambele parti dar au iesit frumos si moi dar un pic cam groase in jur de 4mm si le-am intins cat am putut poate ca tebuiau mai subtiri dar daca nu spui. Eu nu am mai facut niciodata prajituri e prima oara si nu stiu sa gatesc decat dupa reteta. Intradevar dupa ce a stat la frigider 1 zi am vazut ca sa inmuiat foia in sfarsit.
    Acum vreau sa fac cornulete cu rahat. Imi plac prajiturile de casa mai mult decat orice am cumparat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După ce se "asamblează" prajitura, se lasă pana a doua zi, de preferat cu o greutate deasupra (un fund de lemn)

      În ziua de astăzi, dimensiunile tăvilor sunt mult mai mici. A scris pentru ce dimensiune de tava au fost concepute cantitățile.

      De aceea exista riscul sa rămână crema, sa iasă foaia groasa și sa rămână cruda.

      Foile care se rup le pun la mijloc. Păstrez pe cea întreaga pentru ultima de sus

      După ce se înmoaie prăjitura, pentru ca foaia trage umezeala, are consistenta unui tort

      Foile se coc la foc mic, doar pe o parte.

      E delicioasa

      Ștergere
  16. buna.am facut prajitura,dar foile au iesit prea uleioase,cu greu le-am intins.sigur trebuie 400 ml de ulei?bulionul este de fapt pasta,sa fie mai groasa? in rest foarte gustoasa.multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa mi-au iesit si mie,dar am adaugat un pic de lapte,ca se lege aluatul,si am reusit sa le intind!Ingrendientele pentru foi este pentru o portie dubla!Asa ca mai bine folositi la jumatate !In plus trebuie si la intins foile,faina pe masa de lucru,si intepate foile cand se pun la copt cu o furculita!

      Ștergere
  17. Se poate face si cu gem de mere ? Eu vreau sa o fac azi...sper sa iasa bine...

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu nu fac cu bulion, ci cu suc de rosii.11 linguri suc rosii,11 lg.ulei,11 lg zahar, un amoniac dizolvat cu zeama de lamaie si cca 500 gr.faina si se cos 3 foii. Crema la fel cu gris, doar ca pun 2 pachete de unt si 2 lamaii, si zeama si coaja. Este preferata familiei aceasta prajitura! Incercati si cu suc de rosii, poate va place mai mult!

    RăspundețiȘtergere
  19. buna ziua,am facut si eu prajitura,pentru FLORII,si mia iesit super buna,doar ca la foi sa le pot lega am mai adaugat vreo 30 gr de faina in plus si la crema de gris am pus 100 gr gris,doar ca dupa parerea mea pt crema de gris ajung 100 gr unt,cu 200 cat am pus si eu,mi se pare putin cam mult,cred ca daca puneam mai putin,max 150 grame imi iesea perfect,in rest e o prajitura super buna,multumesc ca am mai avut ink o data sansa sa incerc o prajitura noua

    RăspundețiȘtergere
  20. am incercat-o si foile au prea mult ulei ..crema este buna

    RăspundețiȘtergere
  21. Am facut prajitura ....foile au prea mult ulei nu sunt grozave, crema este buna...

    RăspundețiȘtergere
  22. nu este buna reteta! prea mult ulei, foile nu ies bine

    RăspundețiȘtergere
  23. Ieste super o fac si ieu sotului meu ai place la nebunie saptamanal vrea sai fc.multumesc pentru reteta ie belea si usor de facut vo recomand cu placere

    RăspundețiȘtergere
  24. Pot sa pun pasta de tomate in loc de bulion?

    RăspundețiȘtergere
  25. am 60 ani si o faceam cind aveam 20 nu este o reteta noua dar este foarte buna

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena