miercuri, 21 decembrie 2011

Cornete

Aceaste cornete imi plac la nebunie, mai ales daca umplutura e compusa din frisca naturala si nuca. Cand eram copila mergeam cu uratul la bunici si mereu o ''tanti'' din sat ne servea, atat pe mine cat si pe fratele meu... Ce vremuri... Asteptam mereu sa ajungem la ea, ne obisnuisem ani de ani sa ne serveasca cu prajituri bune.
Pentru a o pune in practica aveti nevoie neaparat de conuri, fie din lemna fie din metal.
Ingrediente:
  • 250 unt sau margarina unirea
  • 250 ml lapte caldut
  • 2 lg zahar
  • 2 oua
  • 2 pl zahar vanilat
  • o lingura rom
  • 300 g nuca data prin masina
  • 100 g zahar
  • faina cat cuprinde ( in jur de 760 g)
Mod de preparare:
Intr-un bol se pune margarina cu laptele, 2 linguri de zahar, galbenusurile, zaharul vanilat, romul si se amesteca bine. Se adauga faina cat cuprinde (nu trebuie sa fie un aluat tare) si se formeaza un aluat elastic, usor la modelat.
Se bate putin albusul. Separat nuca se amesteca cu 100 g zahar pana se omogenizeaza.
Se face din aluat o foaie subtire (din jumatate sau chiar mai putin in functie de cat loc aveti pe masa de lucru) si se taie fasii de 2 cm.
Se infasoara aluatul pe conuri, pornind de la varf. Daca a mai ramas aluat cand ajungeti la capat, taiati-l.
Mi-au iesit 56 de cornete parca. Eu le-am impartit cu cumnata mea, voi puteti sa injumatatiti cantitatile.

Se unge cu o pensula fiecare cornet cu albus de ou....
Apoi se tavaleste prin nuca si zahar...
Se pun intr-o tava cu varfurile in sus.
Si se dau la cuptor, la 170 grade (preincalzit) pentru 25-30 minute. Cand se scot se lasa in tava la racit abia apoi se scot formele.
Au un gust minunat, nu m-am abtinut sa nu mananc unul chiar daca nu era umplut. Astept cu nerabdare sa le umplu cu frisca si nuca.
Puteti sa alegeti alta crema care va place: de lamaie, de zahar ars, de ciocolata. Va recomand sa le umpleti cu ceva cremos deoarece cornetele se fragezesc. Am mancat si cornete umplute cu ciocolata de casa dar erau mai tari, ele neavand de la ce sa se fragezesca!


Pofta buna!

36 de comentarii:

  1. Cred ca este tare bun! Arata super bine!! Pupicei! Sarbatori fericite!!

    RăspundețiȘtergere
  2. excelente cornete! abia astept sa-mi cumpar si eu conuri :)

    te pup draga mea si-ti doresc Sarbatori fericite! :*

    RăspundețiȘtergere
  3. arata bine!!! Salvez si eu reteta. Sarbatori fericite!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bune trebuie sa fie si cat sunt de frumoase. Am conurile, dar n-am o reteta buna pt aluat, daca imi permiti voi prelua de la tine reteta, prea bine arata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca va place. Livia imi place mult reteta, cum spuneam aluatul este elastic si foarte usor de modelat. Va pup pe toate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamne sunt multi ani de cand nu mananc un cornet delicios cu crema,reteta inca o mai am dar formele nu!Arata minunat si stiu cat sunt de bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna D-na Irina!
    Intru sa privesc si minunez,aceste apetisante Cornete!
    Arata "EXCELENT"!
    Multumiri pentru reteta si fotos!
    Iar pe acesta cale, doresc sa va urez,
    un Craciun aducator de bucurii, fericire si liniste sufleteasca. Iar Anul Nou, mult optimism, si numai succese pozitive!

    Cu prietenie
    Laura S.

    PS.
    As avea o intrebare in legatura cu formele.
    De unde as putea sa-mi cumpar/comand si eu asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  8. Laura....ma faci sa rad... d-na...? mai am mult de crescut :)). Spunea o prietena de-a mea ca ar fi vazut forme in auchan.... Nu garantez deoarece merg mai rar si eu chiar nu le-am observat. Tot respectul pentru tine ca stiu cate bunatati minunate faci...
    Flory cata dreptate ai... Abia astept sa le umplu...yamy yamy

    RăspundețiȘtergere
  9. Laura....ma faci sa rad... d-na...? mai am mult de crescut :)). Spunea o prietena de-a mea ca ar fi vazut forme in auchan.... Nu garantez deoarece merg mai rar si eu chiar nu le-am observat. Tot respectul pentru tine ca stiu cate bunatati minunate faci...
    Flory cata dreptate ai... Abia astept sa le umplu...yamy yamy

    RăspundețiȘtergere
  10. Irina, este OK.?!
    Hai e bine ca ai ris putin si asa o facem destul de rar...D-ne/-soare sitem toate mai mult sau mai putin :-)))
    Mai Irina, acest magazin nu exista in Austria, poate cind vin in RO. sa dau de unul....
    Am sperat la unul online, dar o sa ma pun pe cautat, deoarece m-au impresionat taaaaaaaaaaaaaare mult!
    Deja salovez , numai la gindul cit de gustoase ar fii...o je ce-mi faci tu mie...
    Iar cu minunatiile mele...nu le gasesc asa minunatiii.De cind cu Blogosefera, am relaizat cit de pitica sint in ceea ce priveste acesta arta a gurmanzilor.
    Dar chestia este ca, mai mult gatesc reteta care sint sigura ca se maninca.De multe ori vad cite ceva mai aparte, exotic...dar in momentul urmator imi dau seama, ca degeaba püun in practica ca, nu stiu daca stii proverbul;
    Ce Taranul cu cunoaste, nu maninca!"
    C-am asa e la mine.
    gatesc variat, dar cu ingrediente care stiu ca se maninca.
    Asta este!
    Hai ca te ploctisesc!
    Toate cele bune inca odata siiiii....cind gasesc cornetele.... revin la acesta reteta!
    Bay, bay!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Laura.Ai gasit forme de cornete?Uite aci poti gasi online http://www.decorix.ro/6-forme-de-cornet.html

      Ștergere
  11. Sint perfecte cornetele asa ceva eu nu am vazut.Am forme le voi face.Elena

    RăspundețiȘtergere
  12. arata super Irina!!vroiam sa te intreb cam cat de lungi sa fie fasiile!mc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult. In jur de 10 centimetri ar trebui sa fie fasiile. Latimea de 1 cm. Depinde si de cat de lungi le vrei. Anul acesta am sa le fac mai mici.

      Ștergere
  13. Extraordinare! Saru` mana pentru toate retetele ce le oferiti, imi lasa gura apa numai cand le privesc. De unde se pot achizitiona astfel de forme pentru cornete? Cred ca-s nemaipomenite! Saru` mana si spor in toate pe mai departe, ca va ies de minune! Cu stima, Mihaela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela multumesc si eu pentru gandurile bune. Astfel de conuri am vazut la Selgros. Un Craciun cat mai bun.

      Ștergere
  14. Buna!Azi intamplator am dat peste blogul tau si imi place mult ce vad!

    RăspundețiȘtergere
  15. tocmai ce le-am scos din cuptor !au gust de Kurtos Kalacs!divini!ieri seara mi-am luat formele din selgros!urmeaza cornurile in 2 culori si prajitura Kinder cu nuca!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  16. foarte bune au iesit!!multumesc pentru toate retetele minunate pe care le afisezi!!!!pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. super bune cornetele!!!au iesit minunat!!iti multumesc!!pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Irinuca, esti.....DUREREEEE!!!!!!!! Cu tine ,mai scumpeteo, trebuie sa-mi cumpar, musai, somnifere! De cand am dat de tine, am cam luat-o razna: nu mai stiu nici de mama, nici de tata, nici de patria adorata.... Incerc retete dupa retete, pt PASTE , evident. Cat despre curatenie, o sa ajung sa-mi angajez o echipa de la salubrizare....{doamne fereste-ma!} Cand am auzit-o si pe Laura{pupici si ei} ca te intreaba de forme, m-am aprins si mai rau si ce crezi ca m-am gandit? O coala de carton mai gros, un foarfece de bucatarie, ata groasa si un ac.Acum, de n-or iesi toate la fel e vreo problema? In seara asta le confectionez , maine seara le fac , vineri sunt gata si va servesc si pe voi. Pupicei de la RV si nu uita de ursuleti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa imi spui si mie cum ti-au iesit cornetele si cum s-au comportat la cuptor! Special pentru tine am sa fac acei ursuleti iti cer doar putn timp. Nu cred ca reusesc pana la Paste dar in schimb promit ca vin cu niste iepurasi draguti pentru copii. Ma ierti? :)... Te pup si eu!

      Ștergere
  19. Irinuca, scumpica noastra, iti sunt datoare cu niste raspunsuri. Am confectionat 15 cornete din hartie de scris[ ideea nu-mi apartine in totalitate, pentru ca ,prin dec. umblam prin mai toata blogosfera pentru a vedea ce variante de coca mai circula pentru rulouri , pe care bunicuta mea le numea, spre amuzamentul nostru, val pe tulei, si ce sa vezi , cornete confectionate manual. Doamne , sa ma vezi cum ma jucam, de parca lucram cu fiu-meu pentru gradinita, acum fiind deja student in anul ll ] Mi-au iesit 15 buc. STAS: 13 cm lung. si 3,5 cm diametru. Din 1 ou,100 unt, 120 lapte..... mi-au iesit 23 buc. Le-am copt intr-o tava de chec, in trei serii. Acum, problema e in felul urmator:din cauza peretilor tavii, caldura nu a circulat uniform, rumenindu-se varfurile, ceea ce m-a determinat sa le intorc de mai multe ori, sau peretii cornetului fiind din hartie [unsa cu ulei] nu au emanat caldura suficienta.Desi situatia este oarecum penibila, mi-am facut treaba cu ele.La urma urmei , rezultatul a fost peste asteptari. si nu mai conteaza ce simtim si ce patimim in bucatarie...In cazul cornetelor, succesul a fost remarcabil! Multumesc si pupici! RV

    RăspundețiȘtergere
  20. UF-UFFFFF!!!!!! Tu, scumpico, de ma uitam cum faci tu cornetele pt decorat, imi era si mie mai usor.... Asa-mi trebuie, mi-am luat-o!!!!! Eu m-am chinuit si am indoit foaia pe lungime.... Pe data viitoare, desi cred ca-mi voi procura cat mai repede posibil.RV pupici, de la cei bleguti si mici!

    RăspundețiȘtergere
  21. buna. vreau sa incerc si eu aceasta reteta , dar te intreb: cam cat timp stau cornetele? as putea sa le fac cu o saptamana inainte de craciun de exemplu? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Florentina. Poti sa le faci cu o saptamana inainte de Craciun. Sa le pastrezi in caserole inchise ermetic sau cutii de tabla.

      Ștergere
  22. Si eu fac aceste cornete de multi ani dar niciodata nu mi-a dat prin cap sa le ung cu ou si sa le tavalesc prin nuca! O sa incerc si asa. Reteta imi iese foarte bine. foaia asta pe care o fac eu o folosesc cu brio si la placinte.

    2 oua
    9 linguri de zahar
    9 linguri de lapte (sau apa minerala)
    9 linguri de ulei
    1 lingurita amoniac stins
    faina cat cuprinde
    vanilie

    Am si cateva imagini, nu stiu daca merg puse in comentariu...

    http://i406.photobucket.com/albums/pp144/misudobre/DSC00939.jpg

    http://i406.photobucket.com/albums/pp144/misudobre/DSC00945.jpg

    RăspundețiȘtergere
  23. sincer nu am mancat niciodata, uite ce bunatate am pierdut...daca gasesc si eu cumpar conuri,mi-ai facut pofta

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna Irina! Mi-am notat si eu reteta ta de conuri dar spune-mi te rog cu ce mai merg umplute in afara de frisca? Fac pt prima data si n-as vrea sa dau la ghici mai ales de sarbatori :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Merg umpulte cu crema preferata de fiecare. Anul trecut le-am umplut cu crema de ciocolata (crema nu ciocolata de casa da?), crema de vanilie dar si o crema cu lamaie cu mascarpone este minunata.

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu se puñe nimica ca sa creasca

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena