vineri, 6 mai 2016

Cozonaci pufosi cu nuca


Am tot testat diferite retete de cozonac insa acum va pot garanta ca acesta este cel mai bun, prin urmare trebuie sa va dau reteta. Chiar daca nu este cel mai rapid mod pentru a-l prepara va spun sincer, merita efortul. Reteta este din Cartea de Dulciuri scrisa de Ecaterina Teisanu, carte pe care o recomand cu drag deoarece are foarte multe retete delicioase.

Ingrediente:
  • 1 kg faina
  • 7 galbenusuri
  • 2 albusuri - ATENTIE la aluat se folosesc doar doua albusuri nu 7
  • 50 g drojdie
  • 300 g zahar
  • 250 g unt
  • aroma de rom
  • 450 ml lapte (sau cat cuprinde faina)
  • 2 lingurite rase cu sare
  • coaja de la o portocala
  • coaja de la o lamaie
Umplutura:
  • 600 g nuca
  • 7 albusuri
  • 100-150 g zahar (dupa preferinta)
  • 2 lg cacao
  • 200 ml lapte
  • stafide
  • arome dupa plac (prefer esenta de rom)
Pentru uns: 2 galbenusuri +1 lingura lapte


Mod de preparare aluat:
Cerneti faina cu o seara inainte si lasati-o in lighean la temperature camerei. Tot atunci amestecati galbenusurile cu putina sare sa se inchida la culoare.

A doua zi amestecati drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut.
Intr-un castron mare opariti 1/2 ceasca de faina cu putin lapte clocotit (100-150 ml) si frecati bine sa nu faca cocolosi.


Dupa ce s-a racit (a ajuns la temperature camerei) amestecati bine bine cu drojdia apoi acoperiti cu un servet si lasati la crescut 10-15 minute. Cam asa arata dupa ce a crescut.


Mixati bine galbenusurile cu zaharul pana se albesc si se fac ca o crema spumoasa. adaugati si cate putin lapte caldut pana se topeste zaharul.
Bateti  cele 2 albusuri pentru aluat spuma.

Peste restul de faina din lighean adaugati plamadeala, laptele, romul si coaja de citrice. Amestecati usor.

Adaugati galbenusurile frecate si albusurile batute spuma.


Framantati in jur de 30-45 minute adaugand cate putin unt topit (caldut nu fierbinte). Daca aluatul este prea tare mai adaugati lapte caldut. 


Lasati coca la crescut in jur de 2 ore, la loc cald, ferit de curent.


Pentru crema bateti 7 albusuri spuma cu zaharul apoi adaugati nuca.


Dizolvati cacaua in laptele caldut apoi adaugati peste nuca. Adaugati si esenta de rom dupa gust. Amestecati usor si adaugati stafidele. 


Dupa ce creste frumos aluatul rasturnati-l pe o planseta unsa cu ulei si impartiti-l in 4. Intindeti prima foaie (cam 50 cm *25 cm) apoi ungeti cu 1/4 din crema.


Procedati identic si cu celalalte apoi impletiti-le 2 cate 2. Puneti cozonacii in tava tapetata cu hartie de copt si lasati-i la crescut pentru 40-50 minute, la loc cald, fara curent.


Ungeti-i cu galbenusurile amestecate cu lapte.


Dati cozonacii la cuptor (preincalzit la 170 grade) si coaceti-i la foc potrivit (170 grade) pentru 70 minute. Pentru a preveni arderea lor acoperiti cozonacii dupa 30-40 minute cu hartie de copt. Scoateti-i pe un gratar si lasati-i la racit tot in bucataria calda, feriti de curent.


Taiati felii si serviti-le cu placere. Una... doua... cat puteti ca nu faceti cozonaci in fiecare zi.


Sa aveti spor si pofta!


PS:  Aluat : 2 albusuri + 7 galbenusuri
       Crema: 7 albusuri
       Uns: 2 galbenusuri
       Total 9 oua.









10 comentarii:

  1. Intr-adevar, desi nu am facut reteta postata de tine, pot confirma deliciul pe care il reprezinta acesti cozonaci, deoarece reteta este similara celei de cozonaci traditionali moldovenesti, pe care am facut-o de Paste.
    Un pont pe care l-am uzitat si pe care ti-l recomand cu caldura este folosirea a 100 g iaurt gras, de preferinta facut in casa din lapte de vaca de la piata, si a unei linguri de untura obtinuta din osanza. Aceste doua ingrediente chiar mentin cozonacii proaspeti pentru mult timp. Inclusiv untul l-am cumparat de la tarani.
    Iar din constatarile personale pot afirma ca aluaturile dospite cu drojdie uscata ies mult mai bine ( mai pufoase, fara gauri -la gogosi de exemplu) decat cele facute cu drojdie proaspata.
    Si reteta pe care am facut-o eu avea 300 g zahar dar am folosit mai mult, in jur de 420 g, si au iesit perfect. Stiu ca un cozonac nu este amandina dar nici sa fie asemanat mai mult cu painea nu-mi place. Acum depinde de gustul fiecaruia.
    Opareala continuta de reteta nu mi-a iesit. Am aruncat-o pana m-am plictisit si am pus-o asa, cu mii de mici cocoloase care m-au obsedat la framantat. Oare ce am gresit?
    Oricum reteta postata de tine e grozava si o recomand tuturor iubitorilor de cozonac!

    RăspundețiȘtergere
  2. arata tare pufosi. si clar sunt si gustosi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Reteta cred ca este prezentata gresit si pentru incepatori este derutant .Puneti albusuri si in aluat si in umplutura ? De unde atatea albusuri ca la ingrediente sunt doar 7 oua ?










    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu toata stima va rog sa cititi atent. In aluat intra 2 albusuri. In crema 7 deoarece mai raman 2 de la uns.

      Ștergere
    2. Sa stiti ca si eu m-am încurcat la abusuri. Din pacate am citit comentariile la sfarsit, cand am văzut că aluatul mi-a iesit prea moale si nu se poate modela. Poate n-ar fi rau sa specificați la ingredientele pt aluat - 2 albusuri. Sărbători fericite!

      Ștergere
    3. Am editat reteta si am specificat clar ca in aluat intra 2 albusuri... Sper ca ati putut remedia problema.

      Ștergere
  4. Ce făină ati folosit? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Se poate face cu drojdie uscata??multumesc..

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena