marți, 17 ianuarie 2012

Paine de secara (66.66 %) si grau


Painea de secara este mult mai sanatoasa decat painea din faina de grau. Fie ea integrala sau alba. Consumul frecvent duce la scaderea colesterolului. Painea din faina integrala de secara produce un nivel al insulinei mai redus decat painea din faina de grau. Deja am inceput sa diversific sortimentele de paine, in plan sunt si painea din ovaz, tarate si cea de secara (100 %)
Fiind incepatoare in acest domeniu am ales reteta Laurei Laurentiu.
Ingrediente:
  • 500 g faina integrala de secara
  • 250 g faina grau
  • 450 ml apa calduta
  • 25 g drojdie proaspata
  • o lingura zahar brun
  • o lingura otet balsamic
  • o lingura sare grunjoasa
  • 5 linguri ulei de masline
  • 2 linguri faina de secara pentru presarat
Mod de preparare:
Se pune drojdia intr-o cana si se freaca cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga 2 linguri de apa calda si se presara cu o lingura de faina de grau (din cantitatea totala de faina) si se lasa la crescut cateva minute (10-15) intr-un loc caldut.
Faina de seacara se  amesteca cu cea de grau si cu sarea. In mijloc se face o adancitura si se adauga drojdia si otetul balsamic.
Se framanta si se adauga treptat apa calduta. Cand s-a format coca se adauga uleiul de masline.
Se framanta din nou pana se incorporeaza uleiul si se omogenizeaza aluatul, se presara cu o lingura de faina si se lasa la crescut 50-60 minute.
 Aluatul crescut se imparte in doua. Nu intindeti aluatul ca apoi sa il rulati..... Laura spunea la ea pe blog ca aceasta operatiune nu trebuie facuta dar eu am fost curioasa ce se intampla.

Prin urmare eu am modelat o paine din aluatul intins si o paine din aluatul crescut, modelat cu grija pana capata o forma fusiforma. Se unge fiecare paine cu apa calduta, se presara peste tot cu faina si se aseaza intr-o tava cu hartie de copt.
Painea mai lunga e facuta cu aluatul intins iar cealalta cu aluatul crescut modelat usor.
Se taie pe lungime (cam un cm in adancime) si se lasa la crescut  pentru 30 minute.

Painea formata prin modelarea are o deschizatura mai mica (aluatul fiind deja crescut). Se pensuleaza interiorul deschizaturii cu putina apa calda si se dau la cuptor (preincalzit) la 200 grade pentru 10 minute. Se micsoreaza temperatura la 180 si se mai lasa la cuptor 30 minute.
Se lasa la racit pe un gratar de bucatarie si se servesc reci.
Ideale la micul dejun alaturi de branza si somon, branza si rosii, unt, dar si cu nutella sau ale bunatati preferate de fiecare.
Pofta buna!
P.S. se pastreaza foarte bine mai multe zile la frigider.

5 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena