luni, 9 ianuarie 2012

Paine impletita in trei


Din ce in ce mai des fac paine. Incerc mereu alta reteta nu pentru ca as fi nemultumita de una.
Ingrediente:

  • un kg faina
  • 35 g drojdie
  • 2 lingurite rase sare
  • 200 ml lapte
  • 250 ml apa
  • 50 ml ulei
  • 2 linguri unt (margarina) topit (topita)
  • un ou
  • susan sau mac
Mod de preparare:
Drojdia se inmoaie in laptele caldut pana se obtine o pasta moale ce se toarna peste faina.
Se pune sarea, si se framanta bine adaugandu-se apa si ulei pana se obtine coca. Se adauga untul topit si se framanta din nou pana se omgenizeaza coca.
Se lasa la crescut, acoperit, langa o sursa de caldura aproximativ 40 minute.
Se imbraca tava de la aragaz cu hartie de copt si se porneste cuptorul la 180 grade.
Se imparte aluatul in 6.
Se intinde fiecare cosita cu ambele maini apasandu-se bine pentru a iesi bulele de aer.
Se iau 3 cosite si se impletesc in trei. Se formeaza un x din doua cosite iar a treia imparte x-ul in jumatate. Cosita din margine mereu trebuie sa ajunga in mijloc. O data cea din stanga o data cea din dreapta. Eu mereu incep de la jumatate. Cand am ajuns la capat invart colacul si fac si cu a doua parte identic.
Capetele le unim si le bagam dedesubtul colacului format.
Formam ambii colaci si ii punem in tava. Daca ii vreti mai inalti faceti cositele mai scurte.
Se lasa la crescut inca 15 minute apoi se ung cu oul batut, se presare mac si se dau la cuptor pentru 40 minute, la 180 grade.
Cand s-au rumenit se scot, se ung cu unt, se acopera cu hartie de copt si cu un prosop curat de bucatarie.
Se patreaza proaspata pana la 2-3 zile si e mult mai buna si mai sanatoase dacat painea din comert.
Pofta buna!

4 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena