sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Tort de cafea


Acest tort l-am ales pentru sarbatoritul Cristian Ioan. La multi ani cu mult drag. Este un tort cu cafea, unul dintre preferatele mele.
La multi ani tuturor ce poarta numele de Ionut, Ionuta, Ion, Ioan, Ioana!

Ingrediente blat:

  •  8 oua
  • 10 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • coaja de la o lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
 Ingrediente crema: 
  • 3 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 125 ml lapte
  • 3 lingurite faina
  • o lingurita ness
  • 300 g unt
  • 2 linguri lichior cafea (poate lipsi)
Ingrediente sirop:
  • 15 boabe cafea
  • o lingurita ness
  • 150 g zahar
  • 100 ml apa
Mod de preparare blat:
Ouale se separa. Albusurile se bat spuma cu zaharul si zaharul vanilat pana se topeste apoi se adauga cate un galbenus.
Cand este omogenizata compozitia se adauga faina si coaja de lamaie amestecand usor pana se incorporeaza faina.
Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor (preincalzit) 30 minute la 170 grade si 10 minute la 180. Total 40 minute.
Dupa ce a trecut timpul se scoate si se lasa la racit in tava.
Mod de preparare crema:
Intr-o cratita teflonata se pun galbenusurile, zaharul, zaharul vanilat si se amesteca pana se omogenizeaza.
Se adauga apoi laptele, ness-ul si faina si se amesteca usor sa nu se formeze cocoloase si se pune cratita pe foc mic.
Dupa ce s-a ingrosat ca o smantana se lasa la rece.
Se scoate apa din unt si apoi se adauga cate o lingura (de unt) in crema racita treptat pana se incorporeaza tot.
Intre timp se prepara siropul. Se pun intr-un ibric zaharul, nessul si apa si se lasa (pe foc mic) sa fiarba pana scade la jumatate. Amestecati din cand in cand ca nu cumva sa aveti de spalat aragajul :).

Blatul racit se taie in trei. Se pune baza pe o farfurie (marginile acoperite cu folie de aluminiu), se insiropeaza.
se adauga 1/3, peste se pune mijlocul, se insiropeaza, iar se pune crema.
Se pune si ultima parte si se imbraca in crema ramasa. Pe margini am suflat putin ness (merge inlocuit cu cacao) si l-am ornat cu boabe de cafea. Dupa ce este gata de ornat se scot foliile si se pune la rece.
Sa aveti pofta!




5 comentarii:

  1. yami yami! imi place mult aroma tortuletului tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare bun! Imi plac torturile cu crema de cafea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Una golosissima torta a forma di cuore :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. salut irina!vroiam sa te intreb cum sa scot apa din unt ? vreau sa fac si eu minunatia asta!mc

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena