joi, 19 aprilie 2012

Colac impletit in 6


De obicei de sarbatori imi place sa fac colaci. Anul acesta, de Paste am facut un colac impletit in 6. Cu un gust minunat si o forma deosebita.

Ingrediente:
  • 1 kg faina alba
  • 500 ml lapte
  • 2 oua
  • 35 g drojdie
  • 30 g zahar
  • 2 lingurite sare
  • un ou pentru uns
  • 2 linguri seminte susan
  • 30 g unt topit
Mod de preparare:
Amesteci drojdia cu zaharul si 2 linguri de lapte caldut pana se lichefiaza. Ouale le bati cu sarea si restul de lapte caldut.
Cerni faina intr-un castron iar in mijloc pui amestecul de drojdie si ouale batute.
Framanti bine, adaugi untul si framanti din nou pana nu se mai lipeste de mana si de peretii vasului. Il presari cu faina, il acoperi cu un servet si il lasi la dospit o ora.
A crescut nu gluma...
Rastorni aluatul pe suprafata de lucru si il imparti in 6 bucati egale (in jur de 275 g are fiecare bucata).
Modelezi fiecare bucata in forma de sul de circa 60 cm, apasand bine pe ea pentru a nu avea goluri de aer. Unesti toate bucatile la un capat.
Am facut o schita pentru a intelege mai usor procedeul impletirii. Sa stiti ca este foarte usor.
Se ia prima suvita din partea dreapta si se duce catre stanga. Va deveni prima din partea stanga (A din schita).
Cea care era prima din partea stanga se muta catre drapta (B).
Cea care acum este prima in partea stanga se muta intre a treia si a patra suvita (C). 
Cea care acum este a doua in partea dreapta se muta in partea stanga (D).
Cea care este prima din dreapta se muta intre a treia si a patra suvita, respectiv daca pastrati numaratorea initiala intre a treia si a sasea. (E).
A doua din partea stanga merge spre dreapta. (F)
 Prima din partea stanga merge intre a treia si a patra, respectiv intre prima si a sasea daca pastrati numaratoarea initiala. (G)
  A doua din partea dreapta merge spre stanga. (H)
 Impleteste tot colacul respectand ordinea din schita.  Capetele uneste-le si baga-le sub colac dar nu inainte de a pastra putin aluat pentru o suvita cu care inconjori tot colacul. Ai sa fii mandra de impletitura...
Pune-l intr-o tava pe hartie de copt si lasa-l la crescut inca 15-20 minute. Unge-l apoi cu ou si da-l la cuptor  (preincalzit 180grade) la foc potrivit (180 grade) pentru 35-40 minute pana ce se rumeneste frumos.
Lasati-l la racit pe un gratar si apoi taiati-l felii.
Credeti-ma pe cuvant ca a iesit un colac pufos si bun. O fotografie a sectiunii nu am reusit sa ii fac, tare repede s-a dus...
Sa aveti pofta!







21 de comentarii:

  1. Felicitari! E foarte reusit...de gust nu mai vorbesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Si eu am fost mandra de el :)

      Ștergere
  2. Foarte frumoasa impletitura!Am furat imaginea si sper sa reusesc si eu odata :)O zi faina

    RăspundețiȘtergere
  3. E super super frumos ...si imi place schita ta :). pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Timea eu in baza unui film mi-am facut schita. E mult mai usor pe baza ei sa faci aceasta impletitura.

      Ștergere
  4. Minunat... felicitari! Nu m-am incumetat la asa o impletitura. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sara sigur ti-ar iesi. Eu vreau sa incerc si in 8 si in 12.

      Ștergere
  5. Vai ce impletitura! Arata foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
  6. Grozava parca-i de la brutarie,si mi-ai facut o poftaaaaaa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Wow, ce frumusete. Adevarata maiestrie. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari! Ti-a iesit minunat :). La multi ani!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata beton, ti-a iesit, dar scita este cam mica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Da click pe imaginea cu schita apoi click dreapta si apasa Save image as... O salvezi in calculator unde vrei si o poti mari.

      Ștergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena