joi, 30 august 2012

Gem de prune pentru iarna


In fiecare an fac gem de prune. Imi place foarte mult si in pragul sarbatorilor de iarna mereu il folosesc la unele prajituri. Pregatitul prunelor si al borcanelor nu ia foarte mult timp, cel mai mult dureaza fiertul. Uneori ajunge si pana la 6-8 ore.

Ingrediente pentru 10 borcane mici:
  • 5 kg prune
  • 1 kg zahar
Mod de preparare:
Spalati prunele si curatati-le de samburi. Intr-o cratita mai mare puneti un strat de prune, un strat de zahar, unul de prune pana terminati prunele. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar
Puneti oala pe foc mic si amestecati din cand in cand pana se ingroasa gemul. Ideala ar fi o cratita  de tuci sau de inox (mai gros). A stat pe foc in jur de 8 ore, am amestecat in gem cam din 2 in 2 ore. Puneti cel mai bine o alarma ca sa fiti siguri ca nu uitati de gem pe foc.
Puneti gemul in borcane, acoperiti-le cu capace sau cu celofan. Am apelat la a doua varianta deoarece nu am gasit pentru borcanele mele capace potrivite.
Am batut un albus de ou, am uns marginea fiecarui borcan, am fixat pe fiecare borcan o bucata (impaturita in 4) de celofan si am legat strans cu sfoara.

Puneti-le intr-o tava peste un prosop. Turnati apa in tava pana aproape o umpleti si dati-o la cuptor la 180 grade (sa nu fie incalzit) pentru o ora.
Pana sa il folosesc la prajituri il mananc pe painite de orez :).
Sa aveti spor si pofta!

18 comentarii:

  1. Si eu trebuie sa ma incumet in weekendul asta sa fac. Gemul de prune e cel mai uzual in casa noastra!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine! O sa incerc si eu reteta ta.
    O zi frumoasa,
    ella

    RăspundețiȘtergere
  3. O bunatate de gem! Gustul este de neinlocuit. Imi place ca ai acoperit borcanele cu celofan, exact ca mama mea. Imi amintesc si acum cum ma punea sa apas bine cu degetul pe sfoara aceea, ca sa faca nod. Si nu prea era multumita, iar desfacea si iar lega, totul trebuia sa fie perfect...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi tot de la mama am mostenit si eu aceasta metoda. Facea dulceturi de toate felurile, acum nu mai are timp.

      Ștergere
  4. Super gem ai facut, tare mult imi place si mie gemul de prune.

    RăspundețiȘtergere
  5. gemul de prune este super super bun! imi place ca ai pus putin zahar, la noi nu se pune chiar deloc, si e bun chiar si asa, iar metoda cu legatul cu celofan si sfoara se practica si la noi...eu stiu ca am fost ucenic multa vreme ;) deci...super bunatate de gem ai facut!

    RăspundețiȘtergere
  6. arata intr-un mare fel! am facut si eu gem de prune cu migdale, dar n-am apucat inca sa postez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am mancat gem de prune cu migdale niciodata, doar cu nuca. Banuiesc ca e buna foc.

      Ștergere
  7. Ce faine's borcanele!
    Toe celofanul mi-a sarit si mie in ochi prima data,asa erau si toate borcanele mamei in camara.Iarna il ''puscam'' cu un varf de furculita,era uscat si tare,ne placea cu suna:-)))
    Dulceata de prune=o camara completa!
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci cand mai vii in Bucuresti,Irina?:D Ce bine o sa mearga la clatite,cornulete,etc
    Arata foarte bineee! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe 19 ajung in Bucuresti. Voi dati o bunatate cu peste eu vin cu gemul. Va pup.

      Ștergere
  9. Am facut si eu ....stiam ca e de munca .(mama facea in copilaria mea) si este f bun.Prune bistrite am avut .In Bihor astea - s valoroase si pt .palinca M esc Irina

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena