miercuri, 5 septembrie 2012

Castraveti murati in saramura


Care sunt muraturile mele preferate???? Ati ghicit! Castravetii murati in saramura. Sunt deliciosi, se pastreaza bine si pregatesc foarte rapid.

Ingrediente:
  • 14 -15 kg castraveti bine spalati
  • 13 litri apa
  • 520 g sare gema neiodata (40 g/ litru de apa)
  • 60-100 g (4-5 caciulii) usturoi
  • 10 frunze de hrean
  • 60-100 g marar uscat cu samanta 
  • cateva  frunze de visin
  • 2-3 ardei iuti
  • boabe de mustar
  • 13 borcane de 1.7 litri spalate bine
Usturoiul, mararul, si frunzele de hrean au rol de conservare. Celelate ingrediente pot fi schimbate in functie de preferinte. Puteti adauga si boabe de piper, foi de dafin, cimbru, etc.

Mod de preparare:
Puneti apa intr-o cratita pe foc si cand incepe a fierbe turnati sarea. Dupa ce s-a dizolvat bine sarea mai dati cateva clocote saramurii apoi opriti focul. Lasati-o sa se aseze 5-10 minute timp in care pregatiti borcanele.
Pe fundul borcanelor puneti 1/3 dintr-o frunza de hrean, cateva seminte de marar, 1-2 catei de usturoi si cateva frunze de visin.
Asezati castravetii in borcan, unul langa altul, sa incapa cat mai multi si distribuiti printre ei cativa catei de usturoi. In fiecare borcan sunt cam 5-6 catei de usturoi. Deasupra presarati cateva boabe de mustar si cateva bucati din ardeiul iute.
Turnati saramura peste castraveti si acoperiti borcanele cu capace.
Depozitati borcanele intr-o camara sau intr-un loc racoros.

Daca vreti sa consumati imediat un borcan lasati-l la temperatura camerei. In 3-4 zile veti avea castraveti murati deliciosi.

Sa aveti spor!

PS: particip cu aceasta reteta la DULCE ROMANIE - septembrie 2012 organizata de Nicol AICI

15 comentarii:

  1. Cine e harnica, pune muraturi pentru iarna! Frumos, eu inca nu am spart gheata la treburi dintr-astea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poliana anul trecut nu am pus si le-am dus dorul. Am "capatat" de la cumnata mea dar nu au fost suficienti si le-am dus dorul. Anul acesta o sa pun de toate :).

      Ștergere
  2. Ce multe borcane ai!Si mie imi plac mult castravetii,in curand ma ocup de ei.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos arata borcanele tale, esti tare harnica! Nici eu nu m-am apucat inca de conserve. Mai am cateva borcane de anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa stii ca am copiat reteta ta si anul asta o voi incerca :) Mie imi plac doar castravetii in saramura, dar anul trecut nu au iesit prea buni, erau cam amari :( cred ca soiul nu era bun, desi aratau foarte bine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca te-ai decis asupra retetei mele. Nu mai amana si pune castravetii la murat ca o sa fie prea tarziu. Mai mult ca sigur aceasta este motivul castravetilor amari de anul trecut.

      Ștergere
  5. Deci asta e borcanul pe care Ramo l-a devorat?:d Pupp

    RăspundețiȘtergere
  6. castravetii in saramura cat timp se pot pastra?k sunt preferatii mei si ador.se pot consuma si iarna?

    RăspundețiȘtergere
  7. Se pot consuma si iarna, chiar se pastreaza foarte bine! Ideal este sa ii pastrezi intr-un loc racoros, astfel ei se mureaza incet.

    RăspundețiȘtergere
  8. Saramura se pune calda sau dupa ce s-a racit ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Se pune apa oparita peste castravetii din borcane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce ati lasat 10-15 minute saramura se toarna in borcane asa fierbinte.

      Ștergere
  10. SE OPARESC CASTRAVETII IN BORCANELE ARANJATE IN PREALABIL.
    VOR TINE FOARTE MULT TIMP PASTRANDU-SI TOATE CARACTERISTICILE NATURALE.

    RăspundețiȘtergere
  11. castraveti se aseaza in picioare incap mai multi in borcan si estetic sunt mai aratosi eu pun si rondele de ceapa si morcov si sunt super

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena