joi, 14 februarie 2013

Prajitura Regina cu Crant



Spre deosebire de Prajitura Regina Maria clasica acesta este acoperita cu crant. Difera putin si cantitatile pentru blaturi dar modul de pregatire este identic. Este delicioasa.

Ingrediente blat (1) pandispan:
  • 6 albusuri
  • 6 galbenusuri
  • 7 linguri zahar (100 g)
  • o lingura zahar vanilat (un plic)
  • 6 linguri faina (90 g)
  • un pachet praf de copt (10 g)
  • un praf sare

Ingrediente blat (2) bezea:
  • 6 albusuri
  • 150 g zahar
  • 30 g faina (2 linguri)
  • 180 - 200 g nuca macinata taiata marunt
  • un praf sare
Ingrediente crema:
  • 200 g zahar pudra
  • 6 galbenusuri
  • 2 linguri cacao
  • un pachet unt
Ingrediente crant:

  • 100 g zahar
  • 60 g nuca tocata

Mod de preparare:
Pentru blatul 1 bateti albusurile cu putina sare. Cand se transforma in spuma adaugati treptat zaharul si la urma zaharul vanilat. Atentie mixati foarte foarte bine!
Cand spuma devine consistenta adaugati galbenusurile batute putin.
Adaugati faina amestecata cu praful de copt.
Puneti compozitia intr-o tava dreptunghiulara (35*25cm) tapetata cu hartie de copt si dati-o la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 20 minute.

Pentru blatul 2 bateti albusurile spuma cu un praf sare. Adaugati treptat zaharul, faina si apoi nucile ( indepartati-le pielita cat puteti). Observati va rog si bezeaua cat de bine este batuta.
Puneti compozitia intr-o tava dreptunghiulara (35*25cm) tapetata cu hartie de copt si dati-o la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 20 minute. Cand o scoateti din cuptor, mutati blatul pe un gratar si dupa cateva minute indepartati-i hartia.
Cat se racesc blaturile faceti crema.
Mixati bine intr-un vas galbenusurile cu 200 g zahar pudra.Puneti vasul intr-o oala cu apa pe foc si fierbeti pana se ingroasa. Amestecati din cand in cand. Lasati crema la racit.
Scoateti apa din unt. Adaugati treptat untul peste crema racita.
Impartiti crema in 2 parti egale. Jumatate amestecati-o cu 2 linguri de cacao.

Pentru crant puneti zaharul la caramelizat.
Adaugati nucile si amestecati bine pana sunt acoperite integral de caramel.
Rasturnati nucile pe o hartie de copt unsa cu ulei si sfaramati-le cu un ciocon de snitel sau cu un facalet.

Pe blatul de pandispan intindeti crema maro, peste ea foaia de bezea apoi crema galbena. Deasupra presarati crantul.
Lasati-o  la frigider cateva ore apoi serviti-o cu placere!

Sa aveti spor si pofta!

23 de comentarii:

  1. Toate prajiturile cu krantz sunt bune numai prajituri bune ai,cum scoti tu apa din unt Gabi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Gabi. Ai aici explicatii http://irinaririna.blogspot.ro/2011/12/cum-se-scoate-apa-din-unt.html

      Practic se scoate untul din frigider si se freaca cu o paleta de lemn...

      Ștergere
    2. Untul din frigider se framanta cu mana, cu o manusa de unica folosinta. E cel mai usor asa.

      Ștergere
  2. Multumesc frumos pt raspuns nu ma asteptam asa repede.pupicei si o zi frumoasa.Gabi

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Paula tu spui de bunatati????? Vreau un borcan cu dulceata de nuci... mereu imi faci pofta :).

      Ștergere
  4. Grozava prajitura!!!Inghit in sec!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Daca esti Haplea cum sa nu inghiti in sec :)... Si eu sunt tot un fel de Haplea :) cand e vorba de prajituri!

      Ștergere
  5. tocmai am terminat de facut "regina cu crantz". nu m-am putut abtine desi saptamana trecuta am facut "regina maria". A iesit f buna dar am totusi o nelamurire.
    Care e momentul in care trebuie sa o ornez cu crantz? cand e crantul fierbinte se topeste untul...cand se raceste crantul se caramelizeaza si nu se mai poate intinde.
    L-am pus cam fierbinte....dar trecem cu vederea.

    Super reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tamara crantul se caramelizeaza si dupa aceea se "sparge" in bucatele mici cu un ciocon de snitele sau cu ce ai tu la indemana. Am scris in reteta dar se pare ca nu ai obserat. Apoi se pune pe prajitura, rece fiind deja. Ma bucur ca iti este reteta pe plac.

      Ștergere
  6. ahaaaaa....acum inteleg :))))....chiar e greu de taiat felii si ma intrebam cum ti-au iesit tie asa drepte. Recunosc ca am citit fugitiv reteta pt ca deja eram familiarizata cu "regina maria" (am facut-o de 2 ori). Data viitoare nu voi mai gresi

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi plac foarte mult prajiturile cu "crant". Nuca si caramelul dau un gust deosebit prajiturilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Prajiturile cu crant imi plac foarte mult. Nuca si caramelul le dau un gust deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce prajitura delicioasa. Ador krantz-ul . Pup

    RăspundețiȘtergere
  10. Ador nuca, in orice fel de combinatie! Mai ales caramelizata...Am trecut reteta in lista de prioritati culinare ;) Multumesc pentru retetele minunate!

    RăspundețiȘtergere
  11. foarte buna...am incercat-o

    RăspundețiȘtergere
  12. Prajitura asta e minunata! O singura problema am: nu iese suficienta crema... In pozele tale, de la ambele regine, se vad straturi generoase de crema, la mine abia daca o simti. Iese cam uscata... Gresesc eu undeva? Sa incerc cu cantitati mai mari la crema? Ai tu un secret nedivulgat? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo, asta e si problema mea! Si cred ca si eu voi majora cantitatile pentru crema.

      Ștergere
  13. Am facut prajitura si ar fi foarte buna daca ar fi mai multa crema. Mi s-a parut prea putina pt un blat de pandispan si inca unul de bezea. Cred ca am sa mai majorez cantitatile pentru ea. In rest, delicioasa!

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena