joi, 27 februarie 2014

Negresa cu bezea


Se spune in popor ca blatul negru al acestei prajituri reprezinta trupul unei negrese, bezeaua dintii albi si stralucitori iar glazura de ciocolata parul cret si scurt. Se face foarte usor si cu ingrediente putine.

Ingrediente blat:

  • 6 galbenusuri
  • un praf sare
  • 150 g zahar
  • 150 unt moale
  • 160 g faina
  • 40 g cacao
  • o lingurita esenta de rom
Ingrediente bezea:

  • 6 albusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g ciocolata (de preferinta neagra eu am folosit cu lapte prin urmare negresa mea avea parul saten:))
Mod de preparare:
Intr-un bol mixati galbenusurile cu putina sa si adaugati treptat zaharul. Cand galbenusurile se albesc adaugati untul moale (la temperatura camerei).
Adaugati unutul si mixati pana se omogenizeaza compozitia. Curatati cu o spatula peretii vasului pentru a nu ramane zahar netopit.
Amestecati faina cu cacaua si adaugati-o peste compozitia spumoasa.
Adaugati esenta de rom, mixati usor si puneti compozitia intr-o tava (25*20 cm) tapetata cu hartie de copt. Dati tava in cuptor (preincalzit la 180) timp de 15 minute.
Mixati bine albusurile cu un praf de sare si adaugati treptat zaharul. Bateti albusurile bine bine pana se intareste bezeaua si devine lucioasa. Nu trebuie sa fie aerata. Intindeti bezeaua peste blatul copt si dati din nou la cuptor pentru 20 minute. Setati temperatura cuptorului la 160 de grade.
Scoateti prajitura din cuptor lasati-o cateva minute in tava apoi mutati-o cu atentie pe un gratar. Radeti ciocolata si lasati-o la racit.
Taiati prajitura rece si serviti-o cu placere.
Vreau sa va precizez ca blatul nu este foarte foarte pufos, bezeaua este aerata si merg de minune impreuna.
 Sa aveti spor si pofta!


9 comentarii:

  1. arata nemaipomenit si este si foarte gustoasa

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce negresa mica si ce bezea uriasa ... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. E placut ca arati in detalii cum se face aceasta mancare, motiv pentru care reprezinta o incantare pentru mine.
    Eu as vrea o reteta pentru ceva mexican, prajituri mexicane daca exista, crezi ca ma poti ajuta macar cu un link?
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fără lapte și praf de copt? Ideal ar fi ca blatul sa fie cât mai pufos altfel iese înecăcios

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pune un strop de praf de copt, max 1/2 pachetel. Asta in reteta mea care contine si lapte, dar care are alte cantitati. Dar, la aceasta prajitura, daca iti iese blatul pufos prajitura e compromisa. :)
      Trebuie sa fie lipicios, cu textura de coca, chiar daca e bine copt.

      Ștergere
  5. Ok am sa incerc acum!! Va dau comentarii apoi merci

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am aceasta reteta sub denumirea de "Dintii negrului" si arata la fel, dar cantitatile nu corespund. Blatul il fac din 250g din fiecare ingredient+250 ml lapte. La fiecare 50 g se pune un ou, galbenusurile pt blat, albusurile pt bezea (care se bate cu 200 g zahar si eu adaug si putina coaja de lamaie). In blat se pune esenta de rom, multa. :) Deasupra pun glazura facuta din unt, zahar, cacao si un strop de lapte.
    A! In blat nu pun ciocolata, ci cacao neagra. Ar trebui sa rezulte, dupa coacere, un blat lipicios, ca cel de negresa, nu unul pufos.
    Prajitura este extrem de usor de facut si exceptionala.

    RăspundețiȘtergere
  7. pot inlocui untul cu ulei sau margarina? nu am unt in casa si tare as vrea sa fac reteta, va multumesc

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena