vineri, 27 ianuarie 2012

Cascaval de casa


De ceva timp m-am hotarat sa fac cascaval in casa. Am o reteta de mult, mostenita :) asa ca nu mi-a mai ramas decat sa ma aprovizionez cu ingredientele principale, branza de vaci si lapte ambele de la tara, de la o persoana cunoascuta asta ca sa am eu mai multa incredere.....!

Ingrediente:
  • un kg branza de vaci
  • un litru lapte
  • 80 g unt
  • un ou
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
Mod de prepare:
Se pune laptele la fiert si intre timp se framanta branza cu furculita. Cand laptele incepe a fierbe se da drumul la branza.
Se amesteca bine si se lasa pe foc in jur de 5 minute, pana se formeaza zerul.
Se pune intr-o sita la scurs. Sau intr-un tifon. In jur de ora.
Dupa ce s-a stors...
Se da pe razatoare sau pe masina de carne.
Se pune untul la topit si apoi se adauga branza.
Se amesteca pana se omogenizeaza apoi se adauga oul batut cu sare si bicarbonatul.
Se amesteca bine bine pana se omogenizeaza si compozitia se transforma intr-o crema groasa.
Se ia de pe foc se amesteca bine bine din nou si apoi se pune in forme. Eu am folosit 2 boluri de sticla. Le-am clatit cu apa rece apoi am pus cascavalul.
Se lasa la racit iar apoi se scoate din boluri.

Si sectiunea....
A iesit atat de bun. Cantitate neta 650g.
Nu se face greu si e mult mai bun decat cascavalul din comert!



72 de comentarii:

  1. Nu-mi lipseste din frigider niciodata.Nu se compara cu cel cumparat.Este de mii de ori mai bun.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dia l-am vazut! O sa il fac si pe al tau! Chiar sunt curioasa cum iese si cu branza de oi! Aspectul oricum este ......yammmy.....

    RăspundețiȘtergere
  3. arata super! reteta e de executat!:D te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. supeeeeer! si am impresia ca iese ceva mai ieftin fata de cel cumparat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Diamand multumesc. Ma bucur ca anul acesta ai revenit mai in forta!
    Ophelia diferenta de pret e minora sau chiar deloc. Conteaza mult ca e facut cu manuta ta!

    RăspundețiȘtergere
  6. da, super, de ceva timp zic ca-l fac si eu, sper sa reusesccat mai curand, sunt convinsa ca e mult mai bun decat cel cumparat!!! te pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Deosebita reteta ta! Imi place tare mult:X Si este un adevar,ce este facut de casa, nici nu se compara cu cele din comert.Pupici:x

    RăspundețiȘtergere
  8. Dana multumesc. Sigur ii va fi pe plac si copilasului tau.
    Sisters, Maria multumesc.
    Andreea eu l-am lasat de seara pana dimineata! Cred ca nu i-ar trebui chiar atat de mult, depinde si de bolurile in care le pui!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai vazusem o reteta de cascaval, parca la DiaMar, dar acum ca am vazut si la tine, musai sa gasesc o vacuta cu lapte adevarat si sa ma apuc si eu de facut... Hmmm, ce-as minca acum o feliuta, chiar si doua... Pupici si week-end placut !

    RăspundețiȘtergere
  10. Daniela ai sa faci o data si ai sa devii dependenta! Da l-am vazut si eu la DiaMar i-am si zis ca i-l testez data viitoare. Al ei cotine si branza de oi. Weekens placut si tie!

    RăspundețiȘtergere
  11. Irina esti o comoara,multumesc.Am sa incerc reteta ta .te pup ,la cat mai multe

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Renata! Cu ce cuvinte frumoase imi incep ziua. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  13. La reteta de mai sus, nu sant in clar cu ce fel de bicarbonat se foloseste. Bicarbonat de sodiu sau Bicarbonat de amoniu. Ambele sant Bicarbonate cine poate sa ami dea un raspuns ??? MULTUMESC !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Vasile bicarbonat de sodiu. O sa pun si in postare. Multumesc pentru atentionare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am inteles ca bicarbonat de sodiu, dar cand se pune acesta?...reteta mi se pare super.

      Ștergere
  15. ce fel de unt folositi? untul din comert nu este unt natural din caimac sau smantana..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Am folosit cascaval produs de Albalact, 65 % grasime. Cu unt facut in casa nu am incercat.

      Ștergere
    2. Scuze. Am vrut sa scriu unt produs de Albalact.

      Ștergere
  16. multumesc e supperr!!! servit cu ceai e un deliciu mare pentru toata familia mea....pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna Irina, tocmai ce am terminat si eu de facut cascavalul. doar ca nu s-a facut ca o crema mai groasa, a inceput repede sa se intareasca. da am luat-o repede de pe foc si am pus-o intr-un vas. se face tare repede si cred ca o sa fie tare bun..msi mult pt reteta. am sa revin cu pareri. Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca sa va fie de bine. Sper sa te multumeasca... pentru ca este foarte bun dupa parerea mea. Sarbatori cu bine si voua si toate cele bune!

      Ștergere
  18. Oare iese si cu lapte de la dozatoarele acelea din piata? Intreb pt. ca nu am posibilitate sa iau lapte de la tara. Branza e mai usor de procurat...Multumesc! Sarbatori fericite! Alina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina nu stiu exact cata grasime are acel lapte. Foloseste un lapte gras, 3.5 grasime minim. Sarbatori fericite si tie!

      Ștergere
    2. Buna! Am respectat intocmai reteta am folosit branza grasa 20%, unt gras 85% si lapte de 3.5. Nu s-a facut deloc crema , a ramas o branza uscata si sfaramicioasa. Oare ingredientele din supermarket nu au suficienta grasime? Sau de ce?

      Ștergere
    3. Imi pare rau ca nu ti-a iesit cum trebuia. Nu stiu branza de casa ce grasime are ca sa o pot compara. Din cate stiu laptele UHT nu are aceleasi proprietati ca laptele praspat.

      Ștergere
    4. da,cu siguranta....eu am facut si iese

      Ștergere
  19. ce fel de branza.de sacut sau telemea(inchegata)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. irina multumim ptr retete sunt fffffffffffffffffffffffoarte bune,foarte multe retete am invatat de la tine,complimente

      Ștergere
  20. ce fel de branza,telemea sau aia facuta din lapte prins?

    RăspundețiȘtergere
  21. Nici la mine nu s-a topit branza am folosit branza proaspata de vaca foarte putin sarata si cauciucata ca un cas ,branza era de tara,lapte de tara care sa fie problema,branza trebuie sa fie tare, sarata sau nesarata .....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Initial branza nu trebuie sa fie sarata, trebuie sa fie stoarsa bine dar nu cauciucata, atat cat sa nu mai curga zer din ea.

      Ștergere
  22. explicane;modul cum a fost facuta branza care a fost pusa la facerea cascavalului.Este foarte important.cu respect florin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. FLORIN la noi in Bucovina se numeste branza scoapta. Pui laptele intr-o oala de lut si il lasi la temperatura camerei. Daca este in camera mai mult de 25 grade ar trebui un loc putin mai racoros dar in nici un caz in frigider. Lasi laptela la prins 1-2 zile (in functie de temperatura). Cand deasupra laptelui se formeaza o "spuma" groasa inseamna ca laptele este prins. Acea "spuma" practic este smantana si este mai galbuie la culoare. Iei smantana de pe oala apoi dai de chisleag. Acel chisleag il pui pe foc potrivit cateva minute pana "feliile" incep sa se dizolve. Spun felii pentru ca laptele se prinde foarte bine si cand rastorni oala par ca niste felii... Pui acest chisleag intr-un tifon (sau o sita deasa) si lasi la scurs pana nu mai curge zer. Va rezulta branza. Unii o fac mai tare altii mai cremoasa. Sper ca ai inteles ceva din explicatiile mele.

      Ștergere
  23. vroiam sa te intreb ce fel de vas folosesti cand faci cascavalul ca mie mi se prinde de oala tare, fac in vas de inox...sa fie oala de vina sau ceva din compozitie?

    RăspundețiȘtergere
  24. azi am incercat si eu reteta ta dar a iesit o prostie. in loc de pasta cremoasa a iesit ceva sfaramicios cu toate ca am respectat intocmai reteta ta. Cred ca ai omis ceva. Intentionat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am omis nimic. Nu intentionez sa dau retete rele, care mi-ar fi interesul??? Toate sunt testate in bucataria mea! Retetele de care nu sunt multumita nu le postez pe blog!

      Ștergere
    2. reteta e buna,ceva ai gresit tu

      Ștergere

  25. DE CE A IESIT CA BRINZA TOPITA

    CU RESPECT DANIEL BRASOV

    RăspundețiȘtergere
  26. Am facut cascaval dupa ac reteta ,e foarte bun .Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  27. daca se foloseste dublu ingredientele pentru o cantitate mai mare tot iese cascavalul?

    RăspundețiȘtergere
  28. foarte super retetele ..dar din pacate eu aici unde sunt nu pot gasi lapte proaspat de la tara ...

    RăspundețiȘtergere
  29. stiu de ani de zile reteta asta.rezultatul depinde mult de calitatea branzei.uneori imi iese un cascaval f bun,uneori nu se topeste toata branza si raman bucatele sfaramicioase.dar nu renunt,descopar eu secretul pana la urma.

    RăspundețiȘtergere
  30. Merci pentru reteta. A iesit super. Eu mai facusem, dar mai adaugam branza sarata de oi si ca baza puneam margarina Unirea. Reteta ta e mai ieftina si iese foarte bun cascavalul. Am facut din 3 kg. de branza de vaci provenita din mai multe locuri. Deci pentru cei care au intrebat cum a fost preparata initial branza de vaci, intrebarea nu are nici o relevanta. Singura problema este ca trebuie amestecat cu multa rabdare pana se face o pasta adevarata!
    Copiilor mei le place foarte mult...

    RăspundețiȘtergere
  31. Am facut cu branza framantata si nu sa taiat laptele.oare o sa iasa ceva .a fiert mult si nimic..care i cauza.dami un sfat.

    RăspundețiȘtergere
  32. intradevar este foarte bun cascavalul acesta si usor de facut

    RăspundețiȘtergere
  33. Craciun fericit!!!!!! RV [ERIKA]

    RăspundețiȘtergere
  34. Am si eu o intrebare.... de ce mai trebuie pusa branza de vaci la fiert cu laptele? Pentru ca tot branza de vaci obtinem dupa ce sta la scurs. Ma gandesc daca nu cumva asta se face doar in cazul in care branza nu este scoapta. Eu am niste branza de vaci care este foarte bine scoapta. Nu cumva pot trece direct la faza a IIa - cea cu untul?

    RăspundețiȘtergere
  35. Revin si cu raspunsul la intrebarea pe care am pus-o mai sus. Asadar, daca branza este foarte bine scoapta si scursa, adica este aspra si nu lasa zer, se poate trece direct la faza a IIa, adica se sfarama branza foarte bine (a mers cu furculita) si se pune peste untul topit, urmand apoi aceleasi sfaturi pe care le-a dat doamna Irina. A iesit un cascaval de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  36. Buna am si eu o intrebare.... am o problema nu o rezultat o crema groasa cum ai spus ... oul trebuie cu tot cu albus ?? dupa ce adaugam oul se mesteca tot la foc ?? eu am mestecat pe foc circa 20 min si nu o rezultat o crema groasa :( ... as dorii niste sugestii nu ma dau batut

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna. Foarte bun cascavalul de casa. Untul de casa e foarte simplu de facut: Se mixeaza smantana de casa, (nu cumparata de la magazin!) cu mixerul electric pana se alege zerul. Se pune la scurs in tifon pt 1 ora si gata. Zerul e grosut, plin de vitamine si gustos. Eu il folosesc la paine de casa sau la ciorbe, etc. Dintr-un kg de smantana, daca smantana este grasa ies cam 500 gr unt delicios si mai ieftin si mai sanatos decat cel cumparat (cantitatea de unt care rezulta depinde de cat este de grasa smantana).Numai bine iti doresc! Imi plac retetele tale!

    RăspundețiȘtergere
  38. L-am incercat si eu.
    http://casutalaurei.ro/cascaval-de-casa/
    Foarte bun:)))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  39. este o reteta excelenta insa am o intrebare ? Dupa ce este gata reteta si sa intarit si a stat peste noapte pot apoi sa o pastrez la congelator si cand vreau sa consum din nou sa descongelez este in regula sau nu este bine sa fac asta???? multumesc anticipat si as fi recunoscatoare sa primesc un raspuns. Va pup:))

    RăspundețiȘtergere
  40. Eu am încercat și a ieșit un rahat. Brânză sfaramicioasa, nu s a legat ca o crema. Munca în zadar.

    RăspundețiȘtergere
  41. ce branza folositi dulce sau telemea

    RăspundețiȘtergere
  42. :( de ce nu a iesit??? Am urmat reteta pas cu pas. Singura exceptie ca am pus 2 oua ptr ca erau mici si de tara. A iesit sfaramicios cascavalul. Am folosit lapte de tara. Branza de tara. De ce??? :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie branza din lapte batut nu facuta cu cheag...

      Ștergere
  43. Buna, imi puteti spune si cum se poate afuma cascavalul??? va multumesc..

    RăspundețiȘtergere
  44. CEEA CE FACETI ESTE BRANZA TOPITA NICIDECUM CSCAVAL

    RăspundețiȘtergere
  45. Buna Irina!Fac reteta ta de ceva vreme e delicioasa mi-a iesit din prima dar ma confrunt cu o problema de fiecare data,se lipeste tare rau de oala.Am incercat mai multe tipuri de oale si acelasi lucru.Ce as putea face?

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna Irina!Fac reteta ta de ceva vreme e delicioasa mi-a iesit din prima dar ma confrunt cu o problema de fiecare data,se lipeste tare rau de oala.Am incercat mai multe tipuri de oale si acelasi lucru.Ce as putea face?

    RăspundețiȘtergere
  47. Eu folosesc o oala teflonata. Poate e focul prea mare.

    RăspundețiȘtergere
  48. Buna Irina, incerc si eu a doua oara reteta ta. Prima data nu s-a inchegat foarte tare.Pot spune ca a ramas ca o crema de branza mai consistenta..insa este delicios. Acum voi incerca sa topesc mai tare branza astfel incat sa fie mai putin granulata. Astept cu interes sfaturile tale. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  49. Multumesc pentru retetă este foarte bun cascavalul,îi pentru prima dată când il fac ,a ieșit super!!!

    RăspundețiȘtergere
  50. se pate face si cu cas de oi framantat?

    RăspundețiȘtergere
  51. oare este vorba de 1 kg branza de vaci, adica branza dulce? sau branza de vaca, adica telemea sau alta variatiune...?

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena