vineri, 27 ianuarie 2012

Cascaval de casa


De ceva timp m-am hotarat sa fac cascaval in casa. Am o reteta de mult, mostenita :) asa ca nu mi-a mai ramas decat sa ma aprovizionez cu ingredientele principale, branza de vaci si lapte ambele de la tara, de la o persoana cunoascuta asta ca sa am eu mai multa incredere.....!

Ingrediente:
  • un kg branza de vaci
  • un litru lapte
  • 80 g unt
  • un ou
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
Mod de prepare:
Se pune laptele la fiert si intre timp se framanta branza cu furculita. Cand laptele incepe a fierbe se da drumul la branza.
Se amesteca bine si se lasa pe foc in jur de 5 minute, pana se formeaza zerul.
Se pune intr-o sita la scurs. Sau intr-un tifon. In jur de ora.
Dupa ce s-a stors...
Se da pe razatoare sau pe masina de carne.
Se pune untul la topit si apoi se adauga branza.
Se amesteca pana se omogenizeaza apoi se adauga oul batut cu sare si bicarbonatul.
Se amesteca bine bine pana se omogenizeaza si compozitia se transforma intr-o crema groasa.
Se ia de pe foc se amesteca bine bine din nou si apoi se pune in forme. Eu am folosit 2 boluri de sticla. Le-am clatit cu apa rece apoi am pus cascavalul.
Se lasa la racit iar apoi se scoate din boluri.

Si sectiunea....
A iesit atat de bun. Cantitate neta 650g.
Nu se face greu si e mult mai bun decat cascavalul din comert!



61 de comentarii:

  1. Nu-mi lipseste din frigider niciodata.Nu se compara cu cel cumparat.Este de mii de ori mai bun.Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Dia l-am vazut! O sa il fac si pe al tau! Chiar sunt curioasa cum iese si cu branza de oi! Aspectul oricum este ......yammmy.....

    RăspundeţiȘtergere
  3. arata super! reteta e de executat!:D te pup!

    RăspundeţiȘtergere
  4. supeeeeer! si am impresia ca iese ceva mai ieftin fata de cel cumparat!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Diamand multumesc. Ma bucur ca anul acesta ai revenit mai in forta!
    Ophelia diferenta de pret e minora sau chiar deloc. Conteaza mult ca e facut cu manuta ta!

    RăspundeţiȘtergere
  6. da, super, de ceva timp zic ca-l fac si eu, sper sa reusesccat mai curand, sunt convinsa ca e mult mai bun decat cel cumparat!!! te pup

    RăspundeţiȘtergere
  7. Deosebita reteta ta! Imi place tare mult:X Si este un adevar,ce este facut de casa, nici nu se compara cu cele din comert.Pupici:x

    RăspundeţiȘtergere
  8. arata delicios.trebuie sa incerc si eu.la racit se da peste noapte?e de ajuns?

    RăspundeţiȘtergere
  9. Dana multumesc. Sigur ii va fi pe plac si copilasului tau.
    Sisters, Maria multumesc.
    Andreea eu l-am lasat de seara pana dimineata! Cred ca nu i-ar trebui chiar atat de mult, depinde si de bolurile in care le pui!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Mai vazusem o reteta de cascaval, parca la DiaMar, dar acum ca am vazut si la tine, musai sa gasesc o vacuta cu lapte adevarat si sa ma apuc si eu de facut... Hmmm, ce-as minca acum o feliuta, chiar si doua... Pupici si week-end placut !

    RăspundeţiȘtergere
  11. Daniela ai sa faci o data si ai sa devii dependenta! Da l-am vazut si eu la DiaMar i-am si zis ca i-l testez data viitoare. Al ei cotine si branza de oi. Weekens placut si tie!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Irina esti o comoara,multumesc.Am sa incerc reteta ta .te pup ,la cat mai multe

    RăspundeţiȘtergere
  13. Multumesc Renata! Cu ce cuvinte frumoase imi incep ziua. Te pup.

    RăspundeţiȘtergere
  14. La reteta de mai sus, nu sant in clar cu ce fel de bicarbonat se foloseste. Bicarbonat de sodiu sau Bicarbonat de amoniu. Ambele sant Bicarbonate cine poate sa ami dea un raspuns ??? MULTUMESC !!!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Vasile bicarbonat de sodiu. O sa pun si in postare. Multumesc pentru atentionare.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am inteles ca bicarbonat de sodiu, dar cand se pune acesta?...reteta mi se pare super.

      Ștergere
  16. ce fel de unt folositi? untul din comert nu este unt natural din caimac sau smantana..

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Am folosit cascaval produs de Albalact, 65 % grasime. Cu unt facut in casa nu am incercat.

      Ștergere
    2. Scuze. Am vrut sa scriu unt produs de Albalact.

      Ștergere
  17. multumesc e supperr!!! servit cu ceai e un deliciu mare pentru toata familia mea....pupici

    RăspundeţiȘtergere
  18. Buna Irina, tocmai ce am terminat si eu de facut cascavalul. doar ca nu s-a facut ca o crema mai groasa, a inceput repede sa se intareasca. da am luat-o repede de pe foc si am pus-o intr-un vas. se face tare repede si cred ca o sa fie tare bun..msi mult pt reteta. am sa revin cu pareri. Craciun fericit!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca sa va fie de bine. Sper sa te multumeasca... pentru ca este foarte bun dupa parerea mea. Sarbatori cu bine si voua si toate cele bune!

      Ștergere
  19. Oare iese si cu lapte de la dozatoarele acelea din piata? Intreb pt. ca nu am posibilitate sa iau lapte de la tara. Branza e mai usor de procurat...Multumesc! Sarbatori fericite! Alina

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina nu stiu exact cata grasime are acel lapte. Foloseste un lapte gras, 3.5 grasime minim. Sarbatori fericite si tie!

      Ștergere
    2. Buna! Am respectat intocmai reteta am folosit branza grasa 20%, unt gras 85% si lapte de 3.5. Nu s-a facut deloc crema , a ramas o branza uscata si sfaramicioasa. Oare ingredientele din supermarket nu au suficienta grasime? Sau de ce?

      Ștergere
    3. Imi pare rau ca nu ti-a iesit cum trebuia. Nu stiu branza de casa ce grasime are ca sa o pot compara. Din cate stiu laptele UHT nu are aceleasi proprietati ca laptele praspat.

      Ștergere
    4. da,cu siguranta....eu am facut si iese

      Ștergere
  20. ce fel de branza.de sacut sau telemea(inchegata)?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. irina multumim ptr retete sunt fffffffffffffffffffffffoarte bune,foarte multe retete am invatat de la tine,complimente

      Ștergere
  21. ce fel de branza,telemea sau aia facuta din lapte prins?

    RăspundeţiȘtergere
  22. Nici la mine nu s-a topit branza am folosit branza proaspata de vaca foarte putin sarata si cauciucata ca un cas ,branza era de tara,lapte de tara care sa fie problema,branza trebuie sa fie tare, sarata sau nesarata .....

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Initial branza nu trebuie sa fie sarata, trebuie sa fie stoarsa bine dar nu cauciucata, atat cat sa nu mai curga zer din ea.

      Ștergere
  23. explicane;modul cum a fost facuta branza care a fost pusa la facerea cascavalului.Este foarte important.cu respect florin.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. FLORIN la noi in Bucovina se numeste branza scoapta. Pui laptele intr-o oala de lut si il lasi la temperatura camerei. Daca este in camera mai mult de 25 grade ar trebui un loc putin mai racoros dar in nici un caz in frigider. Lasi laptela la prins 1-2 zile (in functie de temperatura). Cand deasupra laptelui se formeaza o "spuma" groasa inseamna ca laptele este prins. Acea "spuma" practic este smantana si este mai galbuie la culoare. Iei smantana de pe oala apoi dai de chisleag. Acel chisleag il pui pe foc potrivit cateva minute pana "feliile" incep sa se dizolve. Spun felii pentru ca laptele se prinde foarte bine si cand rastorni oala par ca niste felii... Pui acest chisleag intr-un tifon (sau o sita deasa) si lasi la scurs pana nu mai curge zer. Va rezulta branza. Unii o fac mai tare altii mai cremoasa. Sper ca ai inteles ceva din explicatiile mele.

      Ștergere
  24. vroiam sa te intreb ce fel de vas folosesti cand faci cascavalul ca mie mi se prinde de oala tare, fac in vas de inox...sa fie oala de vina sau ceva din compozitie?

    RăspundeţiȘtergere
  25. azi am incercat si eu reteta ta dar a iesit o prostie. in loc de pasta cremoasa a iesit ceva sfaramicios cu toate ca am respectat intocmai reteta ta. Cred ca ai omis ceva. Intentionat?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am omis nimic. Nu intentionez sa dau retete rele, care mi-ar fi interesul??? Toate sunt testate in bucataria mea! Retetele de care nu sunt multumita nu le postez pe blog!

      Ștergere
    2. reteta e buna,ceva ai gresit tu

      Ștergere

  26. DE CE A IESIT CA BRINZA TOPITA

    CU RESPECT DANIEL BRASOV

    RăspundeţiȘtergere
  27. Am facut cascaval dupa ac reteta ,e foarte bun .Multumesc

    RăspundeţiȘtergere
  28. daca se foloseste dublu ingredientele pentru o cantitate mai mare tot iese cascavalul?

    RăspundeţiȘtergere
  29. foarte super retetele ..dar din pacate eu aici unde sunt nu pot gasi lapte proaspat de la tara ...

    RăspundeţiȘtergere
  30. stiu de ani de zile reteta asta.rezultatul depinde mult de calitatea branzei.uneori imi iese un cascaval f bun,uneori nu se topeste toata branza si raman bucatele sfaramicioase.dar nu renunt,descopar eu secretul pana la urma.

    RăspundeţiȘtergere
  31. Merci pentru reteta. A iesit super. Eu mai facusem, dar mai adaugam branza sarata de oi si ca baza puneam margarina Unirea. Reteta ta e mai ieftina si iese foarte bun cascavalul. Am facut din 3 kg. de branza de vaci provenita din mai multe locuri. Deci pentru cei care au intrebat cum a fost preparata initial branza de vaci, intrebarea nu are nici o relevanta. Singura problema este ca trebuie amestecat cu multa rabdare pana se face o pasta adevarata!
    Copiilor mei le place foarte mult...

    RăspundeţiȘtergere
  32. Am facut cu branza framantata si nu sa taiat laptele.oare o sa iasa ceva .a fiert mult si nimic..care i cauza.dami un sfat.

    RăspundeţiȘtergere
  33. intradevar este foarte bun cascavalul acesta si usor de facut

    RăspundeţiȘtergere
  34. Craciun fericit!!!!!! RV [ERIKA]

    RăspundeţiȘtergere
  35. Am si eu o intrebare.... de ce mai trebuie pusa branza de vaci la fiert cu laptele? Pentru ca tot branza de vaci obtinem dupa ce sta la scurs. Ma gandesc daca nu cumva asta se face doar in cazul in care branza nu este scoapta. Eu am niste branza de vaci care este foarte bine scoapta. Nu cumva pot trece direct la faza a IIa - cea cu untul?

    RăspundeţiȘtergere
  36. Revin si cu raspunsul la intrebarea pe care am pus-o mai sus. Asadar, daca branza este foarte bine scoapta si scursa, adica este aspra si nu lasa zer, se poate trece direct la faza a IIa, adica se sfarama branza foarte bine (a mers cu furculita) si se pune peste untul topit, urmand apoi aceleasi sfaturi pe care le-a dat doamna Irina. A iesit un cascaval de calitate.

    RăspundeţiȘtergere
  37. Buna am si eu o intrebare.... am o problema nu o rezultat o crema groasa cum ai spus ... oul trebuie cu tot cu albus ?? dupa ce adaugam oul se mesteca tot la foc ?? eu am mestecat pe foc circa 20 min si nu o rezultat o crema groasa :( ... as dorii niste sugestii nu ma dau batut

    RăspundeţiȘtergere
  38. Buna. Foarte bun cascavalul de casa. Untul de casa e foarte simplu de facut: Se mixeaza smantana de casa, (nu cumparata de la magazin!) cu mixerul electric pana se alege zerul. Se pune la scurs in tifon pt 1 ora si gata. Zerul e grosut, plin de vitamine si gustos. Eu il folosesc la paine de casa sau la ciorbe, etc. Dintr-un kg de smantana, daca smantana este grasa ies cam 500 gr unt delicios si mai ieftin si mai sanatos decat cel cumparat (cantitatea de unt care rezulta depinde de cat este de grasa smantana).Numai bine iti doresc! Imi plac retetele tale!

    RăspundeţiȘtergere
  39. L-am incercat si eu.
    http://casutalaurei.ro/cascaval-de-casa/
    Foarte bun:)))))))))))))))))

    RăspundeţiȘtergere
  40. este o reteta excelenta insa am o intrebare ? Dupa ce este gata reteta si sa intarit si a stat peste noapte pot apoi sa o pastrez la congelator si cand vreau sa consum din nou sa descongelez este in regula sau nu este bine sa fac asta???? multumesc anticipat si as fi recunoscatoare sa primesc un raspuns. Va pup:))

    RăspundeţiȘtergere
  41. Eu am încercat și a ieșit un rahat. Brânză sfaramicioasa, nu s a legat ca o crema. Munca în zadar.

    RăspundeţiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena