luni, 27 februarie 2012

Colac impletit in 4 - Challah


Challah este o paine imbunatatita cu oua, cu o textura usoara, pregatita pentru sarbatoarea sabatului evreiesc dar si pentru a sarbatori alte evenimente religioase. Se impleteste in 4, dar se poate si in opt pentru o paine foarte speciala.

Ingrediente:

  • 570 g faina (+/- 10 g in functie de faina)
  • 2 lingurite sare
  • 20 g drojdie proaspata
  • 200 ml apa calduta
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 oua
  • 75 g unt topit
Pentru glazura:

  • un galbenus
  • o lingura apa
  • 2 lingurite seminte de mac
Mod de preparare:
Amestecati drojdia cu zaharul pana se lichefiaza.

Cerneti intr-un bol faina si faceti o groapa in mijloc. Adaugati sarea, drojdia, apa, untul, ouale.
Framantati 10-15 minute, incorporand treptat toata faina de pe margini, si aluatul devine elastic si neted. Asezati aluatul inntr-un vas uns cu ulei acoperiti-l si lasati-l la cald in jur de o ora.
Dupa ce a crescut....
Aplatizati aluatul, reacoperiti-l si lasati-l din nou la dospit, la caldura aproximativ o ora.
Dupa ce a crescut din nou rasturnati-l pe o suprafata presarata cu faina si impartiti-l in 4 parti egale.
Modelati fiecare bucata intr-o fasie de 45 cm lungime prin rulare (se cunoaste ca imi place sa modelez,  fasiile mele au cam 55-60 cm de aceea si colacul a iesit mai lung). 
Aliniati-le unele langa celelalte, lipiti capetele la una dintre extremitati. Incepand din partea dreapta , ridicati prima fasie peste cea de-a doua si pe cea de-a treia peste cea de-a patra.
Luati cea de-a patra fasie si asezati-o intre prima si a doua. 
Repetati, incepand din partea dreapta si continuati pana terminati impletitura. Ascundeti capetele sub impletitura.
Puneti colacul intr-o tava pe hartie de copt si lasati-l din nou la crescut in jur de 30 minute.Dati drumul la cuptor la 200 grade.
Bateti galbenusul si apa pentru glazura. Ungeti painea cu amestecul de ou si apa apoi presarati semintele de mac. 
Dati-l la cuptor pentru 35-40 minute pana cand challah capata o culoare aurie apoi mutati-l pe un gratar metalic si lasati-l sa se raceasca inainte de a-l taia felii.
Nu m-am abtinut sa nu rup o cununa :)
Delicios e putin spus.
Sa aveti pofta!
PS 1. Reteta face parte din aceasi carte pe care o laud mereu, Retete delicioase pentru prepararea painii.
     2. Particip cu aceasta reteta la provacarea lunii februarie, organizata de Violeta AICI.  


10 comentarii:

  1. Ce frumusete de paine,si ce buna trebuie sa fie.
    Abia astept sa-mi parvina cartile mele.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dia si eu astept sa ne incanti cu bunatatile pregatite din ele! Sa inteleg ca nu este vorba de aceeasi carte pe care o am eu nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Este cartea despre care mi-ai scris tu si inca alte cateva.Dar nu stiu de ce nu mai ajung.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Fancy. Acum sunt la capitoul impletitura in 6.
    Dia nu stiu nici eu! La mine au ajuns foarte repede desi foarte multe drumuri erau inzapezite. Va pup.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este minunata, cu siguranta delicioas painica!! Impletitura in patru nu am incercat-o, ti-a iesit foarte bine! Nota 10+ !! Puup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Adela. Draguta ca intotdeauna. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Ramona, multumesc Maria! Va pup.

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena