miercuri, 15 februarie 2012

Franzela cu faina integrala si seminte de mac


Aceasta paine este versiunea englezeasca a baghetei indesate care se gaseste in toata Europa si este preparata printr-o metoda usoara de dospire si cu mai putina drojdie decat in mod normal. Rezultatul este o franzela care se pastreaza timp indelungat cu o aroma puternica. Face parte tot din cartea Retete delicioase pentru prepararea painii.

Ingrediente aluat:
  • 340 g faina
  • 340 g faina integrala
  • 2 lingurite sare
  • 15 g drojdie
  • 430 ml apa
Ingrediente topping:
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 linguri apa
  • seminte de mac
Mod de preparare:
Drojdia se amesteca cu 50 ml apa pana se dizolva.
Intr-un bol se pun faina cernuta si sarea se face o gaura in mijloc si se adauga drojdia dizolvata.
Se adauga si restul de apa in mijlocul movilei de faina si se framanta  incorporand treptat si restul de faina de pe margini pana se obtine aluatul. Framantatul trebuie sa dureze 10 -15 minute daca nu  e facut in mixer. Se unge fundul uleiului cu putin ulei, se acopera si se lasa in jur de 2 ore la crescut.
Dupa ce a crescut, se rastoarna pe o suprafata presarata cu putina faina si se framanta din  nou cu putere in jur de 5 minute.

Se lasa din nou la crescut in bol in jur de 40 minute. Se rastoarna pe blatul de lucru si se framanta din nou.
Se lasa aluatul la odihnit 5 minute apoi se intinde intr-o foaie.
Se rasuceste aluatul incepand cu unul dintre capete pana se obtine un baton.
Se da drumul la cuptor la 230 grade.
Se lasa aluatul cu partea lipiturii in sus 15 minute la crescut.
Se rastoarna aluatul intr-o tava unsa cu ulei sau acoperita cu hartie de copt, pliindu-i capetele dedesubt. Cu un cutit ascutit se fac 6-7 taieturi pe partea superioara.
Se lasa din nou la crescut 10 minute.
Se amesteca sarea cu apa si se unge painea. Se presara seminte de mac.
 Se varsa in cuptor 1/2 canita de apa (de cafea) si se introduce painea. Se lasa 20 minute la 230 grade apoi se reduce temperatura la 190 grade si se mai coace 25 minute sau pana ce painea devine aurie. Se scoate pe un gratar la racit.
Este o paine delicioasa cu coaja crocanta si miez pufos.
Sa aveti pofta!
Puteti inlocui faina integrala cu faina normala. Nu afecteaza cu nimic painea.



8 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena