vineri, 4 mai 2012

Chifle frantuzesti


O specialitate frantuzeasca, aceste chifle cu gust minunat, au coaja si un interior moale si usor.

Ingrediente:
  • 400 g faina
  • o lingurita si jumatate sare
  • o lingurita zahar pudra
  • 15 g drojdie proaspata
  • 120 ml lapte caldut
  • 175 ml apa calduta
  • unt pentru uns tava
Mod de preparare:
Faceti o pasta din drojdie si lapte.
Cerneti faina intr-un vas. Adaugati sarea si zaharul si faceti o groapa in mijloc peste care adaugati pasta. Lasati la temperatura camerei 15-20 minute sau pana cand amestecul incepe sa faca bule.
Adaugati apa treptat si framantati 8-10 minute pana ce aluatul devine elastic si neted. Asezati aluatul intr-un vas uns cu unt sau cu ulei, acoperiti-l cu o folie.
 Lasati-l la crescut timp de o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Rasturnati aluatul pe o suprafata presarata cu faina si impartiti-l in 10 bucati cat de cat egale.
Modelati bucatile de aluat in forma de minge apoi alungiti-le. Presarati usor faina deasupra lor. Asezati-le la distante mari unele de celelalte pe tava, si lasati-le la crescut 20 minute.
Intre timp puneti 500 ml apa intr-o tigaie si puneti-o in partea de jos a cuptorului.  Porniti cuptorul la 230 grade.
Ungeti-va partea laterala a mainii drepte cu putin unt sau ulei si apasati in mijlocul fiecarei chifle pentru a face o crapatura adanca.  Lasati din nou la crescut cateva minute.
Coaceti chiflele pentru 15 minute sau pana cand devin aurii. Puneti-le pe un gratar si lasati-le la racit.

Delicioase.....
Merg foarte bine la sandwichuri.
Sa aveti pofta!
Reteta face parte din cartea "Retete delicioase pentru prepararea painii"

7 comentarii:

  1. Pufoase si bune! Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  2. bune, bune chiflutele home made! pup si un weekend frumos sa ai

    RăspundețiȘtergere
  3. O sa razi, stiu, dar eu habar nu am ce inseamna o lingurita... Adica o lingurita rasa sau cat se ia in lingurita atunci cand o scoatem din pachet? Stiu sa fac prajituri, stiu ce inseamna lingura de faina sau alte cantitati folosite in patiserie si cofetarie, dar acestea sunt chifle si daca incerc sa le fac n-as vrea sa dau chix si sa fie prea dulci sau altfel decat le faci tu. :) Multumesc pentru rabdare si intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,reteta face parte din ''Retete delicioase pentru prepararea painii'' de Christine Ingram, Jennie Shapter sau exista o alta carte cu acelasi nume? Ma interesa daca merita achizitionata aceasta carte de aceea am intrebat. Felicitari pentru blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Din punctul meu de vedere merita achizitionata cartea. Sunt reteta clasice atat de paine cat si de patiserie si pentru masina de paine.
      Va multumesc. O zi buna.

      Ștergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena