marți, 22 ianuarie 2013

Prajitura Regina Maria


Ma tot gandeam de ce prajitura aceasta poarta  numele unei regine.... Pentru ca este atat de buna incat ar impresiona pe oricine nu numai pe regina! Un blat de bezea (nu va ganditi la acele bezele tari blatul e pufos), un blat de pandispan si o crema cu cacao.


Ingrediente blat (1) pandispan:
  • 5 albusuri
  • 5 galbenusuri
  • 5 linguri zahar (75 g)
  • 5 linguri faina (75 g)
  • un pachet praf de copt (10 g)
  • un praf sare

Ingrediente blat (2) bezea:
  • 7 albusuri
  • 150 g zahar
  • 30 g faina (2 linguri)
  • 200 g nuca macinata taiata marunt
  • un praf sare


Ingrediente crema:
  • 230 g zahar pudra
  • 7 galbenusuri
  • 2 linguri cacao
  • un pachet unt
Pentru glazura: 50 g ciocolata alba (merge si cu cacao, am ales alba pentru contrast)

Mod de preparare:
Pentru blatul 1 bateti albusurile cu putina sare. Cand se transforma in spuma adaugati treptat zaharul. Atentie mixati foarte foarte bine!
Cand spuma devine consistenta adaugati galbenusurile batute putin.
Adaugati faina amestecata cu praful de copt.
Puneti compozitia intr-o tava dreptunghiulara (35*25cm) tapetata cu hartie de copt si dati-o la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 20 minute.

Pentru blatul 2 bateti albusurile spuma cu un praf sare. Adaugati treptat zaharul, faina si apoi nucile ( indepartati-le pielita cat puteti). Observati va rog si bezeaua cat de bine este batuta.
Puneti compozitia intr-o tava dreptunghiulara (35*25cm) tapetata cu hartie de copt si dati-o la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 20 minute. Cand o scoateti din cuptor, mutati blatul pe un gratar si dupa cateva minute indepartati-i hartia.
Cat se racesc blaturile faceti crema.
Mixati bine intr-un vas galbenusurile cu 200 g zahar pudra. Adaugati cacaua si amestecati din nou pana se omogenizeaza pasta. Puneti vasul intr-o oala cu apa pe foc si fierbeti pana se ingroasa. Amestecati din cand in cand. Lasati crema la racit.
Scoateti apa din unt apoi amestecati cu 30 g zahar pudra. Adaugati untul peste crema racita.
Pe blatul de pandispan intindeti 3/4 din crema obtinuta si peste ea foaia de bezea. Deasupra intindeti restul de crema. Lasati putin prajitura la racit si apoi radeti deasupra ciocolata.
Lasati-o  la frigider cateva ore apoi serviti-o cu placere!
Sa aveti spor si pofta!


24 de comentarii:

  1. Of, Irina mă înnebunești cu prăjiturile tale!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina nu e cu intentie :). Si tu faci niste dulciuri minunate!

      Ștergere
  2. Arata perfect "regina ta"!!! Ghici ce? Si eu am o reteta cu "Regina Maria", de multa vreme, dar nu am facut-o niciodata, mi se parea prea mult de lucru la ea si imi trebuiau prea multe ingrediente. Intr-adevar arata bine, merita efortul!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Arata extraordinar de bine prajitura!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Ce bine arata, grozava. N-am mancat niciodata, dar am auzit ca e super buna. Abia astept sa o incerc si eu. Pup

    RăspundeţiȘtergere
  5. Irina Multumesc pentru reteta ,e foarte aratoasa ,cu mult gust. Am sa-l incerc si eu , de 8 Martie ,atunci voi avea musafiri.

    RăspundeţiȘtergere
  6. Arata minunat si la ce ingrediente are e cu siguranta delicioasa. Pup

    RăspundeţiȘtergere
  7. Minunata prajitura, exact pe gustul meu :)

    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Multumesc pt reteta, desi pare complicata a fost usor de facut. m-am incurcat la 2 cu cele 2 linguri de faina pt ca n-ai scris cand si unde sa le pun. N-am fost sigura daca trebuie sa le pun sau nu...asa ca am pus totusi 1. A iesit o prajitura de vis. Si expresia "sa scot apa din unt" (la crema)ma bagat usor in ceata pt ca n-am experienta si nu prea cunosc termenii dar frecand la unt am vazut ca-s pe durmul cel bun :))).
    Mai scriu o data: A FOST O PRAJITUA DE VIS!!!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Multumesc tamara pentru observatia referitoare la cele 2 linguri de faina. Am corectat. Ma bucur ca v-a placut. Cat de curand am sa ostez si aceasta prajitura doar cu glazura de crant!

    RăspundeţiȘtergere
  10. draga irina prajitura mi-a iesit perfecta mau laudat toti prieteni si familia mea dar aici an spaña nu prea avem timp liber ca acasa,ati multumesc si am sa fac toate prajiturile care le ai publicate ai mei asteapta urmatoarea pupici....

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-a fost pe plac. Sa o incerci si pe cea cu crant, este la fel de minunata! http://irinaririna.blogspot.ro/2013/02/prajitura-regina-cu-crant.html

      Ștergere
  11. lacramioaragavril12 decembrie 2013, 15:18

    Cum sa scot apa din unt? As vrea sa fac si eu aceasta prajitura de Craciun. Multumesc! P.S. pare super buna!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai mai multe detalii aici...
      http://www.bucatariairinei.ro/2011/12/cum-se-scoate-apa-din-unt.html

      Ștergere
  12. irina mai termina cu astfel de nebunii.ce facem cu caloriile si khilogramele?superrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    RăspundeţiȘtergere
  13. 170 grade la cuptor la ce treapta se pune daca am aragaz cu numere de la 1 la 8?

    RăspundeţiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena