marți, 5 martie 2013

Prajitura Albinuta


Imi plac foarte mult prajiturile vechi, pe care bunicile noastre le faceau cu drag la sarbatori sau la insistentele noastre, ale nepotilor.
Foile se pot face si cu cateva zile inainte de umplerea prajiturii cu crema. Depozitata corespunzator prajitura este buna si la o saptamana. Pentru a folosi tava cuptorului (42*30cm) am dublat cantitatile. Daca folositi o tava mai mica faceti o singura portie.

Ingrediente foi (pentru 2 portii):

  • 300 g zahar
  • 60 g unt
  • 4 linguri miere (100g da, e in grame pentru ca era zaharisita)
  • 8 linguri lapte (120 ml)
  • 2 oua
  • un praf sare
  • 2 lingurite rase amoniac (bicarbonat de amoniu)
  • o lingura otet sau zeama de lamaie
  • 800 g faina
Ingrediente crema:

  • 500 ml lapte
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 4 linguri gris
  • 200 g zahar pudra (de preferat)
  • 200 g unt moale
  • 300-400 g gem de prune (sau ce preferinta aveti)
Mod de preparare foi:
Puneti intr-o cratita zaharul, untul, mierea si laptele. Puneti cratita pe foc potrivit si amestecati pana se topeste zaharul si se omogenizeaza compozitia. Lasati siropul la racit.
Bateti ouale cu un praf de sare apoi adaugati treptat siropul racit, amoniacul stins in lingura cu otet si faina.
Framantati bine pana incorporati toata faina si aluatul devine elastic.
Lasati aluatul 15 minute la temperatura camerei apoi intindeti 4 foi subtiri fie direct pe hartie de copt fie pe o folie de silicon. Coaceti fiecare foaie 12 minute (cuptor preincalzit la 180 grade).

Pentru crema fierbeti laptele cu zaharul vanilat. Cand incepe sa clocoteasca adaugati "in ploaie" grisul amestecand mereu. Fierbeti pe foc mic amestecand din cand in cand pana cand crema este groasa si grisul fiert apoi lasati la racit.
Bateti untul cu zaharul pudra si adaugati-l treptat in crema racita.
Montati: foaie, crema, foaie, gem, foaie, crema, foaie.
 Lasati prajitura la temperatura camerei pana a doua zi apoi taiati-o dupa plac. Ce ramane din prajitura pastrati la rece.
Sa aveti spor si pofta!

6 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena