miercuri, 26 octombrie 2011

Paine cu cartofi


          Mi-am pus in gand macar o data pe saptamana sa fac paine acasa, m-am saturat de toate felurile din comert.
          I-a venit si randul painii cu cartofi, '' o paine dulceaga, cu gust bogat, preferata de taranii ardeleni si pentru ca se poate pastra si saptamani intregi fara sa se usuce'' dupa cum o descrie Radu Anton Roman in cartea sa..... Mare dreptate are!

         Ingrediente:
  • 500 g faina
  • 500 g cartofi
  •   50 g unt
  •   50 ml lapte
  •   20 g drojdie
  •   un ou
  •   o lingurita sare
  •   o lingurita zahar
  •   putin piper


          Mod de preparare:
         
          Se pun cartofii la fiert in apa cu putin sare, apoi se curata de coaja si se piseaza bine cu untul, se adauga si putin cate putin laptele.


         
          Faina se pune intr-un bol, in mijloc se pun cartofii pisati, oul batut, drojdia lichefiata cu o lingurita de zahar, sarea si piperul.


          Se framanta bine bine si se lasa la crescut pentru o ora. Mentionez ca acest aluat este mai moale, nu va speriati daca se tine de maini.



         
          Dupa ce a crescut se formeaza o paine, pe o planseta se presara faina se pune aluatul, se apasa pe el iar apoi se ruleaza. Se repeta operatiunea si se da painii forma unei elipse.
          Se pune painea in tava unsa cu unt, se lasa la crescut cinci minute si i se fac trei crestaturi cu un cutin foarte bine ascutit.

 

          
          Se unge cu ulei (eu am presarat si putina sare) si se da la cuptor (preincalzit) la 190 grade pentru 40 minute.
          Cand se scoate se unge cu apa si se acopera cu un prosop pana se raceste.



          A iesit o paine foarte pufoasa, am strans-o si apoi i-am dat drumul pentru a va convinge.



         Pofta buna!


7 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena