miercuri, 26 octombrie 2011

Paine cu cartofi


          Mi-am pus in gand macar o data pe saptamana sa fac paine acasa, m-am saturat de toate felurile din comert.
          I-a venit si randul painii cu cartofi, '' o paine dulceaga, cu gust bogat, preferata de taranii ardeleni si pentru ca se poate pastra si saptamani intregi fara sa se usuce'' dupa cum o descrie Radu Anton Roman in cartea sa..... Mare dreptate are!

         Ingrediente:
  • 500 g faina
  • 500 g cartofi
  •   50 g unt
  •   50 ml lapte
  •   20 g drojdie
  •   un ou
  •   o lingurita sare
  •   o lingurita zahar
  •   putin piper


          Mod de preparare:
         
          Se pun cartofii la fiert in apa cu putin sare, apoi se curata de coaja si se piseaza bine cu untul, se adauga si putin cate putin laptele.


         
          Faina se pune intr-un bol, in mijloc se pun cartofii pisati, oul batut, drojdia lichefiata cu o lingurita de zahar, sarea si piperul.


          Se framanta bine bine si se lasa la crescut pentru o ora. Mentionez ca acest aluat este mai moale, nu va speriati daca se tine de maini.



         
          Dupa ce a crescut se formeaza o paine, pe o planseta se presara faina se pune aluatul, se apasa pe el iar apoi se ruleaza. Se repeta operatiunea si se da painii forma unei elipse.
          Se pune painea in tava unsa cu unt, se lasa la crescut cinci minute si i se fac trei crestaturi cu un cutin foarte bine ascutit.

 

          
          Se unge cu ulei (eu am presarat si putina sare) si se da la cuptor (preincalzit) la 190 grade pentru 40 minute.
          Cand se scoate se unge cu apa si se acopera cu un prosop pana se raceste.



          A iesit o paine foarte pufoasa, am strans-o si apoi i-am dat drumul pentru a va convinge.



         Pofta buna!


7 comentarii:

  1. Buna Irina ,
    Am reusit sa vad acum noile postari de pe blog si trebuie sa recunosc ca la postarea cu "paine cu cartofi" m-ai palit .

    Eu fac paine acasa si de mult vroiam sa incerc si cu cartofi ...
    Plus ca ai mai scris depre niste "detalii" pe care eu
    in momentul de fata nu le aplic ( de-altfel poate de aceea nu-mi reuseste totdeauna painea ),
    - vad ca tu pui painea in tava unsa cu unt - eu o puneam unsa cu ulei si tapetata cu faina
    - " Cand se scoate se unge cu apa " , ai scris pe blog - eu nu practicam nici acest lucru ...

    Vineri voi incerca si eu , sper sa-mi iasa mai bine decat pana acum ... Mariana

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna.
    E ok tava unsa si cu unt si cu ulei. Nu are asa multe importanta.
    Cand o scoti merge unsa si cu unt, smantana, apa...
    Acum am uns-o cu apa ca sa fie mai ''autentica''.
    Spor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce buna este painea de casa,eu fac mereu.A ta arata foarte frumos,nu ma gandesc la cum mirosea in casa.O zi buna iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu fac in fiecare saptamana paine de casa si incerc tot felul de variante. Cu cartofi inca nu am facut, dar o sa incerc reteta ta si te anunt cum a iesit. te pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta e a doua reteta care o fac de aici sper sa iasa bine, prima a fost pasca poloneza si a fost un succes, oricum e super blogul o data la cateva zile intru sa vad noutatile...

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru aprecieri. Te mai astept in vizita! Astept impresii despre painea cu cartofi.

    RăspundețiȘtergere
  7. ce bn arata painea asta facuta cu cartofi neaparate trebuie sa fac si eu multumesc pt reteta :) andreea

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena