sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Prajitura Sah Mat


In fiecare luna are loc provocarea secreta. Acest proiect este lansat de AMA, gasiti detalii mai multe pe blogul ei, AICI. Luna aceasta blogul cuvenit mie a fost cel al Albinutei, si nu am putut sa trec cu vederea aceasta prajitura, Sah Mat! Chiar m-am bucurat cand am vazut ca am ca tema o reteta de la Alice.

Ingrediente pentru doua blaturi:
  • 6 oua
  • 50 g zahar tos
  • o lingura esenta vanilie
  • 400 g faina
  • 300 g unt la temperatura camerei
  • 280 g zahar pudra
  • un plic praf de copt (10 g)
  • un praf sare
  • 4 linguri cacao (40g) dizolvata cu 8 lg apa calduta
Ingrediente sirop:
  • 200 g zahar
  • 500 ml apa 
Ingrediente crema:
  • 275 g ciocolata 
  • 100 g unt
  • 400 g smantana lichida pentru frisca
Pentru ornat:
  • 200 g smantana lichida pentru frisca (merge si frisca din smantana normala)
  • cirese confiate
  • nuci tocate sau orice altceva granulat

Mod de preparare:
Mixati bine bine ouale cu zaharul tos si cu un praf de sare. Adaugati esenta si treptat faina amestecata cu praful de copt.
Bateti untul moale cu zaharul pudra si adaugati-l treptat peste compozitia cu oua.
Puneti jumatate din compozitie intr-o tava(25*35 cm) tapetata cu hartie de copt si dati tava la cuptor (preincalzit 180 grade) pentru 20 minute. Cealalta jumatate amestecati-o cu cacaua dizolvata apoi turnati-o intr-o tava cu aceleasi dimensiuni. Coaceti-o la fel ca prima foaie.
Eu am ales sa insiropez blaturile cu sirop de zahar ars. Daca vreti ca sah-ul sa fie "impecabil" va recomand un sirop de zahar simplu  sau zeama din compot de pere, caise, ananas...
Puneti zaharul intr-un ibric, pe foc potrivit. Cand se lichefiza stingeti cu apa. Lasati pe foc pana se topeste tot zaharul apoi lasati siropul la racit.
Intr-un ibric puneti ciocolata si untul. Lasati-le la topit apoi cand se omogenizeaza lasati ciocolata la racit. 
Bateti bine smantana pentru frisca si adaugati treptat ciocolata rece.
Puneti blaturile (reci) unul peste celalalt. Cu ajutorul unor scobitori taiati fasii identice cu inaltimea unui blat.
Aliniati fasiile pe un fund intercalate, alb, negru, alb, negru.  In functie de preferinte va faceti sablonul, poate fi o prajitura mai inalta sau mai joasa.
Pe un platou puneti o folie de aluminiu. Insiropati bine o  fasie  alba si ungeti-o pe lungime cu crema. Lipiti de ea o fasie alba insiropata. Procedati la fel pana formati un rand. Ungeti cu crema si incepeti al doilea rand, cu fasia opusa celei de jos. 
Cand terminati de asezat fasiile impachetati prajitura intr-o folie si lasati-o cateva ore la frigider.
Cand se intareste crema, ungeti-o cu frisca. Decorati-o dupa plac.
Sa aveti spor si pofta!






 




12 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena