marți, 4 decembrie 2012

Prajitura Snickers


Imi place ernorm prajitura aceasta. Caramel, nuci, ciocolata.... E.... perfecta. Stiu, nu ma certati, contine multe calorii dar o fac mai rar :). Ingredientele de mai jos sunt pentru doua portii.

Ingrediente blat:
  • 10 albusuri
  • 200 g zahar (12 linguri)
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • un praf de copt (10 g)
  • o lingura zeama lamaie (sau otet)
  • 6 linguri faina
  • 400 g nuci
  • o lingura esenta vanilie
  • 350 g ciocolata alba rasa pe razatoarea mica - pentru glazura blatului
Mod de preparare:
Bateti spuma albusurile cu putina sare si adaugati treptat ambele tipuri de zahar.
Cand spuma de albusuri este consistenta adaugati praful de copt stins cu zeama de lamaie apoi adaugati pe rand faina si nuca mixand usor.
Puneti in compozitie si esenta, tapetati o tava (30*30 cm) cu hartie  de copt si intindeti pasta uniform. Dati la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 25 minute.
Scoateti blatul din cuptor, resturnati-l pe un platou si presarati ciocolata rasa. Intindeti ciocoata uniform si lasati-o sa se intareasca, fie la temperatura camerei fie la frigider.
Ingrediente crema:
  • 400 g zahar (pentru caramel)
  • 180 g zahar
  • 400 g unt
  • 10 galbenusuri
  • 400 g nuci prajite
  • 350 g ciocolata cu cacao pentru glazura caramelului.
Mod de preparare:
Mixati untul cu zaharul. Cand zaharul este aproape topit adaugati treptat cate un galbenus.
Puneti intr-o cratita pe foc cele 400 g de zahar. Amestecati din cand in cand pana se lichefiaza apoi adaugati treptat cate o lingura din amestecul cu unt si ou.
Amestecati din cand in cand pana ce caramelul se desprinde de pe pereti oalei, sau pana cand observati ca se intareste, trebuie sa aibe consistenta unei smantani groase. Adaugati nucilem mai trageti un clocot apoi lasati la racit. Amestecati din cand in cand pana se raceste.
Cand e rece luati cate o lingura si intindeti pe blat. Nu puneti tot caramelul pe mijloc si apoi distribuiti pentru ca riscati sa se desprinda ciocolata alba.
Lasati la frigider in jur de 30 minute, timp in care topiti ciocolata cu cacao pe baie de aburi apoi distribuiti-o peste caramel. Dati din nou la frigider pana se intareste ciocolata. Indreptati marginile (eu am pus caramelul scurs in doua foi de napolitana, un desert in plus :)  ) si taiati prajitura cu un cutit trecut prin apa fierbinte.
Sa aveti spor si pofta!



33 de comentarii:

  1. E prajitura mea preferata! Super frumos ti-a iesit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumnezeule mare ,cum arata!!!!!!!!!!!Am un tort facut ieri,dar acum o sa-l impart la vecini ca sa am motiv sa fac aceasta superba prajitura.Multumesc

      Ștergere
    2. Multumesc Timea. E clar si printre prajiturile mele preferate.
      Cu mare placere Anonim.

      Ștergere
  2. Mmm... Delicios arata! Dar, o intrebare: cand te referi la doua portii, inseamna ca ti-au iesit doua tavi de 30x30 sau ca reteta initiala era pentru o tava mai mica? Abia astept s-o incerc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rosabelle reteta initiala este pentru o tava mai mica. Eu in tava de 30*30 am dublat ingredientele. Caramelul merge facut si din 300 g unt, este suficient.

      Ștergere
  3. Chiar dacă are multe calorii, putem mânca o bucățică;).Nu putem refuza o așa bunătate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult pentru raspuns! E extraordinara! Si felicitari pentru blog, iti admir talentul culinar!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma chinui de ceva timp sa fac si eu prajitura aceasta si nu mai reusesc!Dar tot o "comit"pana la urma.Spune-mi te rog,nu este foarte dulce?Nu ne plac dulciurile foarte dulci.Multumesc.
    Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela este destul de dulce caramelul. Compenseaza putin cu blatul. Eu am o idee, o faci o gusti si daca nu iti este pe plac o trimiti la mine :). Te pup.

      Ștergere
  6. Hai ca m-ai facut sa rad cu pofta!Asa sa fie,precum spui tu,draga Irina!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. O bunatate de prajitura! Arata bine de tot, trebuie sa o incerc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Daa, daa...e dementiala prajitura asta! Ce frumos ti-a iesit!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am o tava normala, tot aceleasi ingrediente le pun?repectiv 10 albusuri...?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conteaza mult si cat de inalta vrei sa fie prajitura. Ce inseamna tava normala pentru tine? Tava folosita de mine avea 30*30 cm. Blatul a iesit destul de inalt. Poti face jumatate de portie. Sa ai spor.

      Ștergere
  10. La ce te referi cand spui :".... adaugati treptat ambele tipuri de zahar"?
    In reteta de blat nu am vazut decat " 200 g zahar". Ai omis cumva o anumita cantitate de zahar pudra?
    Ma tot invart de vreo saptamana pe langa reteta, mi-am salvat-o la Preferate, dar nu am curajul sa ma apuc de ea. Am avut niste experiente mai putin reusite cu o crema caramel, asa ca am retineri. Spune-mi, te rog, dupa ce se raceste crema ta se intareste ?
    Daca primesc un raspuns in timp util poate o fac pentru Revelion.
    Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru raspunsul prompt.Revin cand am rezultate.
      Sarbatori fericite!

      Ștergere
  11. Doina cand spun ambele tipuri de zahar ma refer la cel tos si la cel vanilat. In functie de cat tii pe foc se intareste caramelul. Ai mai multe ecplicatii la Prajitura cu foi Lica.

    RăspundețiȘtergere
  12. zaharul pt caramel nu este zahar normal??este un fel anume de zahar??

    RăspundețiȘtergere
  13. zaharul pt caramel nu e zahar normal??este un fel anume d zahar pt caramel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este zahar normal. Am specificat ca se va folosi la carmael pentru a nu fi confuzii ca e scris de 2 ori. Spor la bucatarit.

      Ștergere
  14. Nu este la fel ca si Krantzul ? In caietul meu de retete sunt ingredientele la fel , dar numai cantitatile difera , aici fiind mai multe . Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  15. 800 DE GRAME DE NUCI TREBUIE PANA LA URMA? 400 LA BLAT SI 400 LA CREMA?ASTA SE INTELEGE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Da in total 800 g. Mentionez ca eu am folosit o tava mare. Tu daca vrei injumatateste cantitatile. Spor.

      Ștergere
  16. Sunt bucatar chef de 5 ani si nu imi iese aceasta prajitura. Cu ajutorul tau amreusit. Merci.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt bucatar chef de 5 ani si nu mi-a iesit niciodata aceasta prajitura. Iti multumesc acum pot sa o fac fara probleme! Nu imi voi pune numele ca sa nu radeti.

    RăspundețiȘtergere
  18. super retetele tale si ma refer la toate le fac si eu pe rind si imi ies tare bune datorita tie esti de nota 20

    RăspundețiȘtergere
  19. daca injumataresc cantitatile tava mea este de 25/35?

    RăspundețiȘtergere
  20. Bună ziua. Atunci când fac crema și adaug câte o lingură din amestecul de unt, gălbenuș și zahăr peste zahărul caramelizat, cratița stă pe foc? Sau o iau de pe foc, termin de adăugat crema și apoi o pun iar pe foc pana se îngroașă? Mi-e frică să nu se "coacă" gălbenușurile :) Am mai făcut crema aceasta, dar adăugăm doar untul peste zahărul lichid și apoi amestecul de gălbenuș cu zahăr, dar pare mai bine ca în rețea dumneavoastră. Sper să nu stric ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Merge facuta si farà ciocolata alba?Arata foarte bine

    RăspundețiȘtergere
  22. Arata foarte bine. se poate face si farà ciocolata alba?

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena