luni, 10 decembrie 2012

Prajitura Furnicuta


Otilia, prietena mea buna iubeste prajitura aceasta. Am ajuns sa o iubesc atat eu cat si cei care au gustat-o. Cand am citit reteta chiar i-am spus Otiliei ca este o prajitura scumpa.... Nu, nu este scumpa pentru ca este mare, inalta si puteti sa faceti jumatate de portie daca nu aveti un eveniment in familie.

Ingrediente:
Pentru blatul cu mac:
  • 9 albusuri
  • 9 linguri zahar (150g)
  • 8 linguri mac macinat sau dat prin robot (60 g)
  • 4 linguri faina (45 g)
Pentru blatul cu nuca:
  • 9 albusuri
  • 9 linguri zahar (150g)
  • 9 linguri nuca macinata (70 g)
  • 4 linguri faina (45 g)

Pentru crema:
  • 18 galbenusuri
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 18 linguri zahar (300g), dupa gust puteti modifica cantitatea
  • 6 linguri lapte
  • 300 g unt de la frigider
Suplimentar: 4 foi mici de napolitana (2 foi sunt fix cat un blat)

Mod de preparare blaturi (se prepara separat):
Mixati albusurile cu putina sare apoi adaugati treptat zaharul si amestecati pana cand spuma devine consistenta.
Adaugati macul si mixati usor.
Adaugati faina amestecati usor cu o spatula pana se omogenizeaza compozitia apoi turnati-o intr-o tava mare (tava cuptorului de preferat cu diminesiuni de 42*30 cm ). Dati la cuptor (preincalzit 180 grade) pentru 13 minute.
Blatul de nuca se prepara identic. Inlocuiti macul cu nuca.
Pentru crema amestecati intr-un vas termorezistent galbenusurile cu putina sare apoi adaugati treptat ambele tipuri de zahar. Adaugati laptele si mixati pana se topeste zaharul apoi puneti vasul intr-o cratita, pe foc pentru 30-40 minute amestecand din cand in cand. Crema trebuie sa devina usor aerata. Lasati-o la racit.
Scoateti apa din unt. Procedeul il aveti explicat AICI. Nu folositi untul fara sa scoateti apa pentru ca veti avea o crema moale.
Scurgeti apa si adaugati treptat cate 1-2 linguri de crema. Impartiti crema finala in 3.
Pe un platou (fund) puneti 2 foi de napolitana si ungeti-le  cu 1/3 din crema.
Puneti peste crema blatul cu mac, iar crema, blatul cu nuci, crema si deasupra celelalte foi de napolitana.
Inveliti prajitura in folie si dati-o la frigider pana a doua zi. Foaile de napolitana se vor inmuia. Taiati-o dupa plac si serviti-o cu placere.
Sa aveti spor si pofta!


8 comentarii:

  1. Vai de mine,ce frumoasa este!Ce pofta mi-ai facut!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte frumos macul acela in blat! Cred ca este foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. DELICIOASA!!! E o prajitura de mare efect pentru sarbatori :) Arata foarte apetisant si e mai usor de facut decat un cozonac care ba iese, ba nu iese... :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos arata, e foarte eleganta si desigur delicioasa! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce interesanta e furnicuta! :D As vrea si eu o patratica!

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Irina,
    Am facut-o pana la urma de Craciun si a iesit foooarte buna.
    Am facut doar jumatate de portie dar a iesit suficient.
    Multumesc pentru sfaturi! :*
    ella

    RăspundețiȘtergere
  7. Irina esti minunata ca ne impartasesti aceste retete si ne ajuti cu sfaturi! Multumim! Andreea

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena