vineri, 2 august 2013

Afinata bucovineana


Pentru ca e sezonul afinelor e pacat sa nu profitam de acestea. Pe langa dulceata de afine, sirop de afine putem face si o afinata bucovineana. Nu o bem acum ci la iarna, trebuie sa stea la macarat minim cateva luni. Cu cat sta mai mult cu atat e mai buna licoarea magica!

Ingrediente:
  • 7 kg afine
  • 2.1 kg zahar initial + 500 g
  • 3 l alcool dublu rafinat

Mod de preparare:
Spalati bine afinele si indepartati coditele. Intr-un borcan de 1.7 kg puneti 1 kg afine si 1 litru alcool. De la acool afinele se vor intari si vor avea un aspect foarte placut cand le veti pune in afinata.
Intr-o damingeana puneti un rand de afine si unul de zahar (din cele 2.1 kilograme). Nu rasturnati damingeana pentru ca zaharul cade la fund si se intareste. Lasati afinele la caldura pana se topeste zaharul apoi strecurati siropul si pastrati-l la rece. Peste afinele ramase presarati din nou zaharul ramas (500 g), agitati din cand in cand damingeana pana cand se topeste din nou zaharul.  
Strecurati siropul printr-un tifon (pus in 4) intr-un vas mare. In total se vor strange cam 5 litri sirop. Amestecati siropul cu restul de alcool (2 l) apoi adaugati-l si pe cel din borcanul cu afine. Afinele din alcool impartiti-le in sticle bine spalate.
In fiecare sticla adaugati amestecul de sirop + alcool si apoi acoperiti sticlele cu un dop.
 Lasati afinata la macerat cateva luni. Cu cat sta mai mult cu atat este mai buna.
Sa aveti spor si pofta!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena