joi, 16 ianuarie 2014

Macarons - reteta de baza


Aceste bezele cu exterior crocant si interior pufos au fost si sunt o provocare pentru foarte multe persoane. Va prezint o reteta cu care nu aveti cum sa dati gres. Regula este sa respectati cu strictete ingredientele.

Ingrediente:
  • 170 g zahar pudra (margaritar)
  • 160 g faina de migdale ( migdale macinate)
  • 120 ml albus (de la 4 oua) separat in 2 cantitati egale
  • 160 g zahar
  • 50 ml apa
  • 1/2 lingurita colorant alimentar 
Mod de preparare:
Puneti intr-un robot de bucatarie zaharul pudra si faina migdalele macinate si mixati scurt, de cateva ori, pana ce se omogenizeaza. Cerneti amestecul intr-un bol mare si daca e cazul aruncati bucatile ramase in sita. Adaugati peste amestec prima cantitate de albus si amestecati pana pasta este densa.

Separat intr-un bol termorezistent puneti a doua cantitate de albus si mixati cu viteza mare.
Intr-un ibric, incalziti la foc mediu, 50 ml apa si 160 g zahar. Fierbeti pana ce siropul obtinut ajunge la 118 grade C ( folositi un termometru pentru sosuri). Turnati siropul treptat peste albusurile spuma si mixati la viteza ridicata pana ce compozitia s-a racit cat de cat si s-a obtinut un amestec translucid, de bezea. Bolul nu trebuie sa fie fierbinte la atingere si caldut. Adaugati colorantul alimentar si amestecati.
Incorporati amestecul de migdale si mixati cateva secunde la viteza mare. 
Nu amestecati pasta prea mult - ar trebui sa se desprinda in fasii groase de pe tel. Fasia ar trebui sa se contopeasca cu restul compozitiei in cateva secunde.
Pregatiti 3 tavi tapetate cu hartie de copt. Puneti compozitia intr-un pos (sau o punga taiata la un capat), cu dui (capatul metalic fara zimti). Faceti  discuri cu diametrul de aproximativ 2.5 cm, izbiti tava de masa de 2 ori,  si lasati-le sa se odihneasca 30 minute la temperatura camerei sau pana ce macarons au capatat o coaja.
Coaceti macarons 13 minute in cuptorul preincalzit la 170 grade. Respectati acest timp cu strictete. Cand trece timpul mutati hartia de copt imediat pe suprafata de lucru (un fund, o planseta, un blat de marmura sau granit) si lasati la racit cateva minute inainte de a desprinde macarons, cu delicatate, de pe hartie.
Puneti intr-un pos curat cu dui mic crema preferata si spritati pe discurile de macarons nu foarte aproape de margine. Acoperiti cu alt disc. lasati macarons la temperatura camerei cateva ore (ideal de seara pana dimineata) pentru a se inmuia perfect apoi pastrati-i in frigider. Nu va speriati daca initial sunt tari ca bezelele. Cand vor fi umpluti vor avea consistenta perfecta.
Eu am preferat sa ii umplu cu orange curd o delicioasa crema de portocale, reteta aici. Se pastreaza foarte bine si o saptamana.
Nu va speriati daca dupa ce se racesc sunt tari ca bezelele. Cand vor fi umpluti vor avea consistenta perfecta.
Sa aveti spor si pofta!

33 de comentarii:

  1. Buna Irina ,cuptoul tau este ventilat sau static? multumesc, Julia Tanase

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Julia. Cuptorul este ventilat dar nu am folosit aceasta functie. Am copt normal, fara ventilatie.

      Ștergere
  2. Me apunto la idea y tienen que estar así muy buenos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumoase ti-au iesit! Am sa incerc si eu cat de curand!

    RăspundețiȘtergere
  4. mi-e nu mi-au iesit:( . S-au lipit de foaia de copt. Cand erau in cuptor erau umflati dar pe urma s-au lasat. Esec total.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce anume s-a intamplat? E normal sa se lipeasca de foaia de copt dar cand se racesc se dezlipesc foarte usor. Poate trebuia inca 1-2 minute la cuptor....

      Ștergere
  5. Genial multumesc.geniala reteta sper sa imi iasa si mie de Paste

    RăspundețiȘtergere
  6. Cate macarons ti-au iesit? P.S. Arata superb

    RăspundețiȘtergere
  7. Scumpi, faina de migdale nu are nici un inlocuitor? RV

    RăspundețiȘtergere
  8. Crema de macarons se face sau se cumpara?
    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  9. Ba da, faina de grau si faci gogosi :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Am auzit ca a incercat cineva , sa obtina o faina destul de acceptabila din miez uscat de caise{nu zarzare, ca sunt amarui}. Eu am macinat caju si am fost oarecum satisfacuta, locuind departe de Kaufland si avand ocazie sa-mi iau caju. Cat despre anonima cu GOGOSILE sa le manance , sanatoasa., atat timp cat IRINA a dat dovada de o decenta ce o caracterizeaza. Va pup si lasati blogul IRINEI sa se bucure de stima si respectul binecuvenit, din partea tuturor cititoarelor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna! Foarte frumos arata! Acum am incercat reteta, insa aluatul a iesit lichid:( am adaugat putina faina si l-am mai lasat la frigider, dar nu e mare diferenta. Ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta retete contine faina de migdale. Ce faina ati adaugat dumneavoasta? Albusurile au fost batute foarte bine???

      Ștergere
  12. hello! arata super! ai idee daca se poate inlocui colorantul alimentar cu un colorant natural? ma gandeam sa pun suc de sfecla in loc de cele 50 ml de apa, dar mi-e teama sa nu iasa prea dulce (stiu ca sucul de sfecla e si el dulce) si nu stiu daca poate avea si al impact asupra retetei. ce parere ai? sau ai cumva o sugestie de alta colorant natural (orice culoare)? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt coloranti alimentari care sunt naturali. Nu este ok sa inlocuiesti apa cu 50 ml de suc de sfecla. Eventual fa primii macaronsi cu cacao... Sa ai spor si sa ne spui la ce solutie ai apelat.

      Ștergere
  13. Buna, am facut acei "macarons" dupa reteta dumneavoastra dar.. Degeaba.. Nu au iesit deloc .. La inceput cand erau in cuptor erau frumosi dar dupa aceea s-au Lasat... Erau arsi prin parti, nu aveau nici piciorus ,si nici macar nu aratau a Macarons... Si tin sa specific ca am urmat pas cu pas reteta...

    RăspundețiȘtergere
  14. As vrea sa imi specificati ce cuptor ati folosit, electric sau pe gaz. Eu am repetat aceasta reteta in diverse sortimente si nu am avut nici un esec.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna, am vazut ca in alte retete albusul se bate tot, dumneavoastra jumatate il bateti si jumatate il amestecati cu faina de migdale si zaharul. este corect? eu am cuptor electric, cam cat timp ar trebui sa le tin ? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna. Eu respect reteta de mai sus. De fiecare data imi ies.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am inteles! Multumesc! Si la cuptorul electric ce temperatura si timp ar trebui tinute?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum scrie si in reteta 13 minute in cuptor preincalzit la 170 grade.

      Ștergere
  18. Care ar putea fi motivul pentru care nu s-a facut crusta dupa 30 de minute? stau mai bine de o ora si sunt tot moi.

    RăspundețiȘtergere
  19. Din cate stiu si am si experimentat, desi, unele retete sun ca nu are nici o importanta, albusul trtebuie sa fie tinut in frigider cel putin 3 zile. Eu am incercat cu albus proaspat si nu mi-au iesit, au iesit doar cu albusul cel vechi, (voi posta pe blogul meu rezultatele). Eu vreau sa stiu daca ai folosit albusuri mai vechi sau proaspete. Multulesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna. Am folosit albusuri proaspete de fiecatr data. Retete cu albusuri vechi este alta.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua Irina,
    Multumesc pentru raspuns. Voi incerca si aceasta reteta.

    RăspundețiȘtergere
  22. Mi au iesit de prima data super .....

    RăspundețiȘtergere
  23. As dori sa stiu daca la cuptorul electric ati folosit funcția cu incalzire inferioara si superioară sau doar incalzire inferioara? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu ințeleg de ce crapă cind le pun in cuptor urmez toți pașii...

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena