joi, 19 martie 2009

Sfaturi si trucuri culinare

De mult timp achizitionez de prin reviste, carti de bucate si internet diverse sfaturi si trucuri culinare. M-am hotarat sa le impart cu voi.
* Inainte de a fi folosite migdalele trebuie oparite si lasate in apa calda, (fara sa fiarba) 3-4 minute. Prin apasara intre degete, pielita se inlatura cu usurinta.
* Migdalele pot fi inlocuite cu samburi decorticati de dovleac, usor prajiti. Au gustul la fel de bun.
* Alegerea nucilor, de cele seci sau stricate, se face prin introducerea lor intr-un vas cu apa. Cele bune cad imediat la fund, cele stricate cad mai incet iar cele seci plutesc. Nucile bune se pun la uscat la soare si se folosesc la nevoie.
* Stafidele mai intai se aleg, se curata de codite si apoi se oparesc cu apa usor indulcita cu zahar. In felul acesta isi recapata prospetimea.
* Coaja de lamaie sau de portocala trebuie rasa foarte fin, evitand parea alba care are un gust amar. In afara de intrebuintarea obisnuita pentru aromarea diferitelor prajituri, mai poate fi folosita si la aromarea zaharului. Se rade peste zahar portocala sau lamaia pan ace zaharul se ingalbeneste.
* Coaja de citrice este nociva. Daca totusi se foloseste coaja rasa de lamaie sau portocala, atunci trebuie sa se spele foarte bine sub jet de apa inainte de a se rade.


* Tava in care urmeaza sa pregatesti o prajitura unge-o numai pe fund nu si pe margini - prajitura nu va creste cum trebuie...
* La o prajitura cu fructe intai se presara faina si zahar pe aluat care se coace vreo cinci minute dupa care asezati fructele pe el...
* In crema de vanilie e bine sa puneti un varf de cutit de sare pentru a o parfuma.
* Prajiturile care se scot calde din forma se pun pe o planseta de lemn si se feresc de frig sau de curentii de aer.
* Pentru o forma frumoasa a glazurei pe tort crema o puneti dupa ce ati insiropat si presarat pe blatul de tort putin amidon.



* Orice fel de carne se fragezeste , de se topeste in gura...daca se pune o ora intr-un litru de lapte, dat in fiert un singur clocot si oprit focul in care se adauga doua linguri de tarie, coniac wisky....dupa o ora se scoate si se poate prepara in modul dorit...iese o nebunie....
* Carnea de pui iese delicioasa daca se pune inainte de gatit putin la marinat intr-un castron cu iaurt si condimente...
* Carnea sarata se desareaza usor daca se spala cu apa fiarta in care s-a dizolvat zahar pudra.
* Carnea pe gratar si nu trebuie sarata la inceput; in primele momente dati focul tare dupa care folositi un foc potrivit.Veti pastra calitatile nutritive mai bine.
* Pentru ca ficatul sa fie fraged dupa cel il prajiti bagati-l in lapte jumate de ora.. Va fi super bun la mancat.
* Pentru a limpezi o supa cand este fiebinte adaugati un albus de ou batut care se va coagula si va antrena, va aduna elementele de suspensie.
* Pentru ca omleta sa fie mai pufoasa adaugati cateva lingurite de apa atunci cand bateti ouale.
* Mamaliga se mesteca usor, si nu va face cocoloase daca, atunci cand apa clocoteste, se adauga putina apa rece si abia apoi malaiul, putin cate putin.
* Laptele afumat se acopera cat este inca fierbinte, cu un servet ud care se clateste si se uda mereu pana cand laptele isi pierde gustul si miroul de fum.
* Foile de placinta ies extraordinar de pufoase daca sunt stropite cu iaurt batut cu oua...



* Cartofii care stau mai mult in camara dobandesc un gust neplacut. Cand ii fierbeti, adaugati in apa o lingurita de zahar, vor capata un gust deosebit.
* Iuteala de la vinete se ia cu 1 lingura de lapte praf amestecat in compozitie!
* Sosurile si pireurile din legume prind o pojghita deasupra atunci cand sunt lasate la frigider. Acest inconvenient poate fi inlaturat daca se adauga in sos, la sfarsitul prepararii, dupa ce se ia de pe foc o bucatica de unt.
* Ca sa nu suferi de pe urma usturoiului adauga in pasta preparata o lingura de bulion, smantana sau maioneza.
* Pentru a nu-si schimba culoarea dupa ce a fost ras pe razatoare si pentru a se pastra alb, hreanul trebuie stropit cu lapt proaspat. Astfel, va capata si un gust deosebit.
* Drojdia de bere se pastreaza mai bine, pentru mai mult timp, daca se indeasa bine intr-o cana, pahar sau borcan, lasand putin spatiu deasupra, acoperindu-se apoi cu un strat de ulei. La fel de bine se pastreaza si in faina de Grau.



* Ca sa-ti impresionezi invitatii ssau sa te simti in vacanta (... o Doamne mult mai este...) si acasa, pune in recipientele pentru gheata fructe mici, bucatele de lamaie, frunzulite de menta, coaja rasa de portocala. Cuburile vor fi cu siguranta apreciate!
* Casa ta isi va va pastra aerul proaspat, chiar daca gatesti varza, daca vei pune in oala care fierbe mancarea cateva bucati de miez de nuca.
* Daca vrei sa scapi de munca in plus la curatarea bucatariei, dupa ce ai prajit ceva in tigaie si au sarit picaturi de ulei incins peste tot, pune un praf de sare in uleiul incins inainte de a praji. Nu vor mai sari stropi.



* Vreti sa serviti la masa mancaruri pregatite in ziua anterioara? Pregatiti alte salate sau garnituri.

10 comentarii:

  1. Bune sfaturile tale! Le-am si notat. Succes la concursul Isabelei.

    P.s. Vezi ca counterul de la "Vizualizari", asta portocaliu, iti deschide la fiecare accesare o fereastra pop-up. Adica o fereastra de reclame, care uneori are si spyware in ea. Si eu am avut-o pe blog dar am schimbat-o cu alte countere mai safe. Sa nu te superi ca iti spun dar am observat ca mai multi bloggeri o au si nu si-au dat seama ca e o prostie. Daca nu te deranjeza, las-o. Dar sigur e o problema pt cei cu Firefox care nu blocheza intotdeauna pop-up-ul. Sa nu te superi pe mine ca ti-am spus dar am spus-o mai altor bloggeri deja.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte bune,si le-am salvat si eu.Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca-ti sunt utile . Voi adauga pe masura ce mai colectionez. Astazi am adaugat trucul cu foi de placinte, carnea de pui si cum se fragezeste carnea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,
    Pentru fragezire, carnea se pune in laptele fierbinte sau dupa ce acesta s-a racit ? Va multumesc, Raluca

    RăspundețiȘtergere
  5. Raluca in lapte rece, fiert si racit sau UHT! Cu mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesante aceste sfaturi. Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa le stim pentru a ne descurca mai bine in bucatarie. Multumim pentru postare

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu sunt chiar atat de interesante. Cum sa bagi ficatul in lapte dupa ce il prajesti? Ai inversat procedura. Nu recomand nimanui sa faca asta .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca lipsesc niste virgule acolo si de aceea ai inteles ca ar fi 'inversată procedura'. Se refera ca, daca e tinut in lapte, atunci cand se este preparat prăjit va fi fraged. Oricum, foarte utilr si interesante sfaturile! Voi tine cont.

      Ștergere
  8. Pentru ca ficatul sa fie fraged ,INAINTE SA il prajiti bagati-l in lapte jumate de ora.. Va fi super bun la mancat.

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena