vineri, 5 aprilie 2013

Cozonac ieftin cu nuca


Nu spun ca nu imi plac cozonacii cu zeci de oua dar mi se par cam scumpi. Sunt la fel de buni acesti cozonaci cu doar 6 oua + unul pentru uns. Am folosit oua de tara si din cauza acasta m-am ales cu 2 cozonaci galbeni si pufosi.

Ingrediente (2 cozonaci):
  • 800 g faina
  • 6 galbenusuri
  • 9 linguri de zahar
  • 50 g drojdie
  • 2 lingurite sare
  • 350 g iaurt gras
  • 250 ml ulei
  • coaja de la o lamaie
Ingrediente crema:
  • 500 g nuca macinata
  • 7 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • o  lingura esenta rom
  • foarte putin lapte (doar daca crema este prea groasa)
  • stafide
Pentru uns:
  • un galbenus
  • 2 linguri lapte
Mod de preparare:
Cerneti faina intr-un vas si faceti putin loc in mijloc. Bateti bine galbenusurile cu 8 linguri de zahar si separat amestecati drojdia cu lingura de zahar ramasa pana se lichefiaza. Adaugati-le peste faina. Puneti si sarea si coaja de lamaie.
Framantati putin incorporand faina de pe margini apoi adaugati iaurtul usor incalzit.
Cand se formeaza aluatul adaugati treptat uleiul caldut. Coca trebuie framantata in jur de o ora!
Lasati aluatul la crescut in jur de 2 ore pana isi tripleaza volumul.
Pentru crema bateti albusurile spuma cu zaharul apoi adaugati nuca.
Amestecati bine apoi adaugati nuca si romul. Doar daca vi se pare crema groasa adaugati putin lapte.
Dupa ce creste frumos aluatul rasturnati-l pe o planseta si impartiti-l in 2.
Intindeti cu mainile fiecare parte, ungeti cu nuca, daca vreti presarati si cateva stafide si apoi rulati.
Puneti cozonacii in tavi unse cu unt topit sau ulei si lasati-i la crecut cel putin o ora. Ungeti-i apoi cu galbenusul batut amestecat cu cele 2 linguri de lapte.
Coaceti cozonacii in jur de 70 minute la 170 grade (cuptor preincalzit) apoi scoateti-i pe un gratar. Ungeti-i cu putin unt.
Lasati-i la racit apoi serviti-i cu placere. Imi plac mult acesti cozonaci pentru ca se pastreaza foarte bine si cateva zile. Raman la fel de pufosi.
Sa aveti spor si pofta!

7 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena