joi, 13 decembrie 2012

Pelincile Maicii Domnului (Pelincile lui Iisus)


      Pelincile Maicii Domnului, Pelincile Domnului sau Pelincile lui Iisus se consuma in ajun de Craciun. La noi in Bucovina, se pun si pe masa cand vine preotul pentru a vesti nasterea Domnului apoi se impart de pomana.
      Se spune ca femeile din vechime au facut aceste pelinci pentru intampinarea pioasa a pruncului Iisus.
Nu exista an sa nu mergem cu colinda la doamna diriginta fara ca sa mancam aceste pelinci. Le-am facut sub stricta-i indrumare si ii multumesc pentru sfaturi, ii multumesc ca a fost tot impul alaturi de noi si ii multumesc pentru ca si acum se intereseaza de fiecare dintre noi.

Ingrediente pentru turtite:
  • 300 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 180 ml apa calduta
Sirop: 
  • 700 ml apa
  • 350 g zahar (mai mult sau mai putin dupa gust)
  • esenta de rom si de vanilie dupa gust
Umplutura:

  • 600 g nuca macinata
  • stafide (optional)

Mod de preparare:
Puneti faina intr-un vas, faceti putin loc in mijloc si adaugati sarea si apa. Framantati pana se incorporeaza faina apoi lasati aluatul intr-un loc caldut pentru 15-20 minute.
Luati cate o bucatica de aluat de marimea unei nuci si intindeti-o subtire pe o planseta. presarata cu putina faina. Luati-o in maini si presati cu degetele marginile pentru a fi cat mai subtiri.
Puneti foaia la copt pe o tabla de copt ardeii (una mai grosuta) sau intr-o oala de teflon cu fundul mai gros.
Coaceti-o pe ambele parti pana se rumeneste usor.
Lasati pelincile la uscat cel putin 24 ore. Aceste turtite pot fi facute si cu 2 saptamani inainte de Craciun.
Pentru sirop puneti apa si zaharul intr-o cratita pe foc. Cand se topeste zaharul adaugati esenta dupa gust. Inmuiati pe rand cate o pelinca si tineti-o in sirop in jur de un minut.
Intr-un bol puneti un rand de pelinci, unul de nuca. Stropiti nuca cu 2-3 linguri de sirop. Repetati operatiunea, pana terminati pelincile. Ultimul rand trebuie sa fie cu nuca. Deasupra presarati stafidele. Nu strica nici daca le puneti si intre straturi.
Lasati pelincile 24 de ore la temperatura camerei pentru a patrunde bine siropul apoi taiati prajitura. Bucata ramasa puneti-o in frigider.
Sa aveti spor si pofta!


12 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena