miercuri, 8 octombrie 2014

Prajitura cu mere si bezea


Pentru ca e sezonul merelor va voi impartasi o reteta care mie imi place mult, prajitura cu mere si bezea. Blatul are o textura usor faramicioasa, merele usor calite si stratul generos de bezea se completeaza minunat.

Ingrediente blat:
  • 400 g faina
  • 250 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • 1 plic praf de copt (10g) stins cu o lingura otet
  • 5 galbenusuri
  • coaja de la o lamaie
  • 1 praf de sare
Ingrediente umplutura:
  • 1.5 kg mere spalate, curatate si rase
  • 100 g zahar (e destul de dulce, puteti reduce cantitatea)
  • 2 plicuri zahar vanilat 
  • o lingurita scortisoara (optional)
Ingrediente bezea:
  • 5 albusuri
  • 100 g zahar pudra
Mod de preparare blat:
Puneti toate ingredientele intr-un vas si framantati un aluat potrivit de tare. Dati-l la frigider pentru o ora.

Mod de preparare umplutura:
Puneti la calit pe foc potrivit, merele cu zaharul, zaharul vanilat si scortisoara. Cand se evapora zeama de la mere opriti focul.

Ungeti o tava 25*35 cm cu unt. Intindeti 3/4 din aluat, eu de obicei il intind pe o folie de bucatarie. Acoperiti cu alta bucata de folie intindeti aluatul si apoi imbracati tava. Puneti merele calite, razuiti restul de aluat si dati tava la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 20 minute.
Mixati bine albusurile (cu 10 minute inainte de a se scurge timpul de la cuptor) cu un praf de sare apoi adaugati treptat zaharul pudra pana cand bezeaua devine compacta si nu are un aspect aerat.
Intindeti bezeaua peste prajitura, nivelati usor si mai lasati la cuptor 20 minute tot la aceeasi temperatura (180 grade).
Lasati prajitura la racit apoi taiati-o dupa plac cu un cutit ascutit.
Va asigur ca este delicioasa.
Sa aveti spor si pofta!
Cititi toata reteta

vineri, 3 octombrie 2014

Prajitura cu unt de arahide - de post

Aceasta prajitura de post este printre preferatele mele. Este pufoasa, aromata si  nu foarte dulce. Se prepara foarte usor, blatul nu este pretentios si se pastreaza bine cateva zile.

Ingrediente blat:
  • o cana cola (250 ml) sau apa minerala
  • o cana zahar (250 g)
  • 2 linguri miere lichida - daca este zaharisita incalziti-o putin intr-un vas pe aburi (60 g)
  • 6 linguri ulei (90 ml) - fie de floarea soarelui fie de arahide
  • o lingurita bicabonat de sodiu stins cu o lingura zeama de lamaie (sau cu otet)
  • o cana nuci macinate (120 g) - eu am avut nuci si migdale
  • 2 cani de faina (280 g)
  • 2 linguri cacao
  • esenta rom dupa gust
Ingrediente sirop:
  • 150 g zahar
  • 200 ml apa
Ingrediente crema:
  • 150 g margarina
  • 100 g zahar pudra
  • 150 g unt de arahide (am folosit felix cu capac albastru)
  • 70 g nuci prajite si tocate (sau alune)
Mod de preparare blat:
Mixati bine zaharul cu mierea si cu cola.
Cand se dizolva zaharul adaugati uleiul, bicarbonatul de sodiu stins si nuca.
Mixati usor apoi adaugati faina.
Puneti si cacaua si romul apoi turnati compozitia intr-o tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt. Coaceti prajitura in cuptor preincalzit (180 grade) pentru 25 minute apoi scoateti-o pe un gratar.
Pentru sirop puneti intr-o cratita zaharul. Cand se lichefiaza stingeti cu apa. Lasati pe foc pana se dizolva tot caramelul apoi lasati-l la racit.
Pentru crema mixati margarina cu zaharul pudra bine bine pana devine spumoasa. Adaugati untul de arahide.
Taiati blatul in doua pe orizontala, insiropati ambele foi si distribuiti peste prima 3/4 din crema. Acoperiti cu cel de-al doilea blat si presarati nuca tocata.
Dati prajitura la frigider pentru cateva ore apoi taiati-o dupa plac. Va asigur ca este delicioasa si nimeni nu o sa va creada ca aceasta prajitura este de post!
Sa aveti spor si pofta!
Cititi toata reteta

joi, 2 octombrie 2014

Dovlecei pane la cuptor


Imi plac mult dovleceii pane. Am renuntat la cei prajiti in ulei si ii fac la cuptor. Sunt la fel de buni.

Ingrediente:
  • un dovlecel
  • sare
  • 2 oua
  • un varf de cutit piper
  • 3 linguri faina
Mod de preparare:
Spalati dovlecelul, curatitil-i si taiati-l in felii subtiri, cam de 1/2 cm. Presarati peste putina sare si lasati-l la scurs intr-o sita.
Bateti ouale cu un praf sare si putin piper. Faina puneti-o intr-o farfurie, separat.
Treceti fiecare felie de dovlecel prin faina apoi prin ou si asezati-o intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
Dati tava la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 20 -23 minute pana se rumenesc usor.
Consumati-i de preferinta calzi alaturi de un sos de iaurt cu usturoi.

Sa aveti spor si pofta!
Cititi toata reteta

luni, 15 septembrie 2014

Prajitura cu prune si nuca


Dragi mamici bine v-am regasit. Vin cu o prajitura delicioasa pentru copilasii vostri care astazi incep scoala sau gradinita. O prajitura cu prune si nuca, care se prepara usor si este foarte pufoasa.

Ingrediente:

  • 3 oua
  • 200 g unt (ideal ar fi la tempera)
  • 200 g zahar
  • 250 ml lapte caldut
  • 250 g faina
  • un plic praf de copt (10g)
  • o lingurita esenta de vanilie (sau dupa gust)
  • 100 g nuca tocata marunt + cateva pentru decor
  • 2 linguri pesmet
  • 500 g prune
Mod de preparare:
Separati albusurile de galbenusuri. Batetii spuma albusurile cu un praf de sare si lasati-le deoparte.

Mixati untul cu zaharul pana incepe a se topi si adaugati cate un galbenus.
Amestecati faina cu praful de copt. Cand zaharul este topit adaugati treptat laptele si amestecul cu faina.
Adaugati albusurile batute spuma si amestecati usor cu o spatula.
Adaugati nuca si esenta de vanilie, amestecati usor apoi puneti compozitia intr-o tava de 22*30 cm tapetata cu hartie de copt.

Presarati peste blat cele 2 linguri de pesmet apoi asezati prunele taiate in jumatate, cu partea taiata in sus. Dati prajitura in cuptorul preincalzit (180 grade) pentru 40 minute.

Lasati prajitura la racit pe un gratar apoi taiati-o si serviti-o cu placere.
Dupa plac o puteti servi pudrata cu zahar... Va asigur ca este pufoasa si buna... Cu greu am pastrat 3 bucatele pentru fotografiat... 
Sa aveti spor si pofta!
Cititi toata reteta

miercuri, 4 iunie 2014

Prajitura tavalita - varianta ieftina

Dragii mei aceasta reteta imi aminteste de vacantele de vara petrecute pe la Neagra Sarului, un sat la 20 km de Vatra Dornei. Mereu o mancam acolo si mi se parea o delicatesa. Este o prajitura care se face foarte repede si este ieftina. Spun ieftina pentru ca mai am o reteta care contine si unt, nuca si este putin mai complicata.

Ingrediente blat:
  • 7 albusuri
  • un praf sare
  • 150 g zahar (10 linguri)
  • 7 galbenusuri
  • 3 linguri apa calduta
  • 3 linguri ulei
  • 130 g faina (10 linguri)
  • un praf de copt (10 g)
  • coaja de la o lamaie
  • esenta de vanilie dupa gust
Ingrediente sirop:
  • 300 g zahar
  • 225 ml apa (15 linguri)
  • 4 linguri cacao
Decor: 100 g nuca cocos


Mod de preparare blat:
Mixati albusurile spuma cu un praf de sare. Cand incep sa se transforme in bezea adaugati treptat cate o lingura de zahar, mixati pana bezeaua este consistenta nu aerata!
Separat amestecati galbenusurile cu apa si uleiul apoi adaugati compozitia treptat peste albusurile batute spuma!
Amestecati faina cu praful de copt si adaugati-o treptat in compozitie mixand usor. Adaugati esenta si coaja de lamaie.
Puneti compozitia intr-o tava (45*28 cm) acoperita cu hartie de copt si dati-o la cuptorul preincalzit (180 grade) pentru 20-25 minute pana blatul este copt. Lasati-l la racit (complet, nu il taiati cald) pe un gratar apoi taiati-l in bucati (aproximativ 3*4 cm).

Mod de preparare sirop:
Puneti toate ingredientele intr-un ibric si fierbeti-le pe foc mic 3-4 minute pana siropul se ingroasa putin. Atentie nu fierbeti foarte mult, daca siropul este foarte gros nu puteti "tavali" prajitura! Pregatiti 2 farfurii adanci, una o folositi pentru nuca de cocos si una pentr sirop.
Treceti fiecare bucata de prajitura prin sirop si apoi prin nuca de cocos.
Puneti prajiturile pe un platou la rece si serviti-le cu placere!
Va asigur ca este o prajitura pufoasa si gustoasa!

OBSERVATII:
Din cantitatile specificate rezulta o prajitura mare (50 bucati), prin urmare puteti micsora cantitatile!


Cititi toata reteta

joi, 10 aprilie 2014

Pasca cu smantana


Imi place pasca cu smantana pentru ca este foarte cremoasa. Nu se prepara greu.

Ingrediente aluat:

  • 150 g unt
  • 70 g zahar (sau zahar pudra)
  • un ou
  • un plic de zahar vanilat
  • coaja de la o jumatate de lamaie
  • 200 g faina (+/- cateva grame)
Ingrediente umplutura:

  • 1.5 kg smantana grasa
  • 4 linguri cu varf faina (80 g)
  • 10 galbenusuri
  • 6 albusuri
  • 170 g zahar (nu este foarte dulce, daca vreti mai dulce suplimentati)
  • coaja de la o lamaie
  • mirodenii dupa gust
  • 400 g malai (va sta smantana pe el)

Pentru inceput puneti malai (in jur de 400g) intr-un bol, acoperiti cu un un tifon impaturit in 3, puneti smantana si lasati-o 8 ore la rece.
Mod de preparare aluat:
Puneti intr-un vas toate ingredientele si framanati-le bine pana se omogenizeaza  si nu se mai simte zaharul. Iese un aluat molicel. Luati-l cu o lingura din vas si puneti-l intr-o folie, la congelator.
Pentru crema amestecati smantana cu galbenusurile. Observati ca este groasa groasa...
Adaugati faina, esenta dupa gust si coaja de lamaie.
Bateti albusurile spuma cu un praf de sare si adaugati treptat zaharul. Aveti grija ca bezeaua sa fie consistenta nu aerata. Adaugati treptat peste albusurile batute spuma compozitia cu smantana.
Asezati aluatul pe o folie de bucatarie, acoperiti-l cu o alta folie apoi intindeti-l. Puneti-l intr-o tava cu diametrul de 28 cm, unsa cu unt. E foarte usor sa intindeti aluatul intre folii. Sigur nu se va rupe cand il puneti in tava. Cu ajutorul degetelor intindeti uniform aluaul, si pe marginea tavii.
Adaugati crema si dati pasca la cuptor (preincalzit la 170 grade) pentru 50 -60 minute sau pana se rumeneste frumos.
 Cand o scaoteti din cuptor crema va fi usor moale, se va intari cand se raceste pasca. Se va lasa putin.
Decorati pasca rece dupa plac si serviti-o cu placere.
Va asigur ca este delicioasa!
Sa aveti spor si pofta!

Cititi toata reteta

miercuri, 2 aprilie 2014

Foi de post umplute cu crema de zahar ars


Pentru ca inca este post va prezint o prajitura delicioasa, foi umplute cu crema de zahar ars, nuca si unt de arahide.

Ingrediente foi:
  • 225 g zahar (15 linguri dar am folosit 13) 
  • 225 ml ulei (15 linguri) 
  • 225 ml apa minerala (15 linguri)
  • 1/2 lingurita sare
  • 7 g bicarbonat de amoniu  stins cu o lingurita otet
  • faina cat cuprinde aluatul (680 g +/- cateva grame)
Ingrediente crema:
  • 200 g zahar pentru ars
  • 1 litru apa
  • 200 g zahar 
  • 120 g faina
  • 250 g margarina
  • 100 g nuci + 30 g pentru decor
  • 100 g unt arahide
  • esenta rom dupa gust
Mod de preparare foi:
Intr-un vas cerneti 600 g faina. Faceti o gaura in mijloc si adaugati zaharul, uleiul, apa minerala, sarea si amoniacul stins cu otet. Framantati un aluat molicel, lasati-l la odihnit 15-20 minute. Intindeti foile si coaceti-le pe rand, pe fundul unei tavi (40 * 32 cm), in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 12 minute. Daca cuptorul dispune de modul convectie coaceti cate 2 tavi in acelasi timp la 160 grade.
Mod de preparare crema:
Intr-un vas puneti 200 g zahar. Asezati vasul pe foc potrivit si amestecati usor din cand in cand pana se lichefiaza zaharul. Turnati apa si lasati pe foc mic pana se topeste caramelul.
Amestecati 200 g zahar cu 120 g faina cernuta si adaugati "in ploaie" in sirop. Amestecati mereu si fierbeti in jur de 10-15 minute pana nu se mai simte faina si crema este grosuta.
Opriti focul, adaugati margarina, amestecati pana se topeste apoi adaugati untul de arahide si nuca macinata. 

Puneti 1/3 din crema pe prima foaie, acoperiti cu a doua foaie, din nou puneti 1/3 din crema si acoperiti cu ultima foaie. Amestecati restul de crema cu o lingura de cacao si intindeti peste ultima foaie. Presarati nuca macinata si lasati prajitura la temperatura camerei cateva ore pana se inmoaie putin apoi dati-o la rece.
Prajitura va fi delicioasa dupa 14-16 ore. Abia atunci foile vor fi inmuiate perfect.  Taiati-o dupa plac si serviti-o cu placere...
Sa aveti spor si pofta!
P.S. Puteti injumatati cantitatile.
Cititi toata reteta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena