marți, 9 octombrie 2012

Tort cu crema de nuci si biscuiti


Unii il cunosc sub denumire de Tort "Five o' clock" eu il voi numi simplu: Tort cu crema de nuci si biscuiti. Este un tort cu foi, umplut cu o crema minunata si aromata. L-am facut pentru colegii mei si s-a terminat imediat...

Ingrediente foi:
  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • un praf sare
  • coaja de la o lamaie
  • 5 linguri faina
Ingrediente crema:
  • 300 g nuci macinate
  • 300 g unt
  • 150 g zahar
  • 4 galbenusuri
  • 80 ml lapte
  • 2 linguri cacao
  • o lingurita cafea solubila (ness)
  • 150 g biscuiti macinati
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
Ingrediente sirop (pentru foi):
  • 4 linguri zahar
  • 250 ml apa
  • 2 linguri rom
Pentru ornat:
  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 25 g unt
  • finetti sticks, piscoturi (depinde de preferinte) 
Mod de preparare blat:
Separati galbenusurile de albusuri.
Bateti albusurile spuma, dupa cateva minute adaugati treptat cate o lingura de zahar.
Bateti galbenusurile cu sarea, coaja de lamaie si doua plicuri de zahar vanilat.
Turnati galbenusurile (treptat) peste albusurile batute spuma si mixati cu viteaza cea mai mica a mixerului sau cu o spatula.
Tot treptat adaugati cate o lingura de faina.
Compozitia totala va cantari in jur de 412 grame.
Coaceti 4 foi, in fiecare tava (cu diametru de 23-24 cm) puneti cate 103 grame de compozitie.
Coaceti-le la 180 grade (cuptor preincalzit) timp de 12 minute. Cand sunt gata scoateti din cuptor si rasturanti foile pe un gratar. Indepartati hartia de copt apoi lasati-le la racit.

Mod de preparare sirop:
Intr-un ibric puneti la topit 4 linguri de zahar. Cand e topit total adaugati 250 ml de apa.
Nu va speriati cand se va intari zaharul, lasati pe foc mic pana se topeste din nou.
Cand se raceste siropul adaugati in el 2 linguri de rom.

Mod de preparare crema:
Intr-un bol din inox mixati bine galbenusurile cu ambele feluri de zahar. Adaugati untul si coaja de lamaie.
Amestecati laptele caldut cu cacaua si cafeaua solubila si adaugati peste compozitie.
Mixati pana se omogenizeaza si puneti bolul la fiert in baie de aburi. Cand se lichefiaza compozitia ( ca o smantana lichida trebuie sa fie) adaugati nuca si biscuitii.
 Se amesteca pana se omogenizeaza si se mai lasa cateva minute la baie de aburi.

Intr-un ibric puneti la topit tot in baie de aburi ciocolata cu untul.
Puneti o foaie pe o tava sau pe un platou, insiropati-o apoi intinde-ti 1/3 din crema.
Daca vreti sa fie egala si crema cantariti-o si apoi impartiti la 3.
Puneti o alta foaie deasupra iar crema pana ajungeti la ultima foaie. Peste ultima turnati ciocolata topita. Intindeti-o uniform deasupra cat si pe lateralele tortului apoi lipiti betele de finetti.
Un tort delicios, usor de preparat (eu am facut foile seara si crema dimineata) si foarte apreciat. L-am lasat in aceasta tava deoarece i-am pus si peretii (detasabili) si l-am transportat foarte usor.
Si ultima fotografie "furata":) .
Sa aveti pofta!

Particip cu aceasta reteta la Provocarea Dulce Romania (octombrie 2012) - editia aniversara de doi ani
 organizata de Mihai si ale lui Paceri simple.

16 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena