sâmbătă, 22 decembrie 2012

Caise - prajituri


Nu stiu daca la voi se fac de Craciun aceste prajituri umplute cu gem dar la noi, in Bucovina se fac.  Dupa ce se glazureaza devin fragede si bune!

Ingrediente:
  • 750 g faina (cat cuprinde)
  • 3 oua
  • 200 g zahar
  • 250 ml ulei (am inlocuit uleiul clasic cu cel de arahide)
  • o lingura rasa amoniac
  • 2 linguri esenta rom
Crema:
  • 600 g gem prune sau de caise
  • 250 g compozitie rezultata din scobirea caiselor dupa coacere
  • optional nuca macinata
Glazura:
  • 150 ml apa
  • o lingurita colorant alimentar rosu
  • o lingurita colorant alimentar galben
  • 2 lingurite esenta rom
  • zahar tos
Mod de preparare:
Puneti faina intr-un bol, faceti putin loc in mijloc si adaugati restul ingredientelor.
Framantati bine apoi lasati 15-20 minute aluatul la loc caldut.
Faceti batoane din aluat si taiati-le. Din fiecare bucatica faceti sfere.
Puneti-le intr-o tava pe hartie de copt, lasati spatiu intre ele, aplatizati-le putin cu o lingura apoi coaceti-le in cuptorul preincalzit (170 grade) pentru 20-25 minute pana incep sa se rumeneasca.
Cu un cutit scobiti-le de miez. Pastrati-l, este necesar pentru crema.
Pisati bine cu o furculita miezul caiselor apoi amestecati-l cu gemul.
Umleti fiecare coaja. Cand le-ati umplut pe toate treceti la glazurat.
Puneti in doua boluri apa, 75 ml de apa in fiecare si cate o lingurita esenta rom. Intr-un bol adaugati colorant rosu iar in celalat galben. In alte doua boluri puneti zahar tos.
Inmuiati jumatate din caisa in siropul galben (nu lasati mult pentru ca vor absorbi prea mult lichid) iar cealalta in siropul galben. Treceti fiecare parte prin zahar, partea galbena intr-un bol iar cea rosie in celalalt. Ornati cu frunze de buxus (gard viu atat iarna cat si vara).
Sa aveti spor si pofta!

28 de comentarii:

  1. DRAGA IRINA--EU CRED CA TU AI UITAT SA SCRII IN CREMA I PAC:DE UNT --IN REST CANTITATILE SUNT SUPER --

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am folosit crema. Sunt destule prajituri cu crema si la caise chiar am vrut sa-l evit. Am si crema cu unt dar aceea nu contine gem. Toate bune!

      Ștergere
  2. le stiu si eu! se fac si la noi, in muntenia!

    Super-bune fursecutele astea. Si tie ti-au iesit superbe!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Foarte bune! Ai muncit ceva la piersicile astea! Sunt tare dragute!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Si în Banat se fac, cand eram acasã tot o bãteam pe bunica la cap sã ne facã, tin minte cã avea si o presã, mie imi plãcea sa le colorez...si mã coloram toatã:))sã sti ca îmi plac. Sãrbãtori frumoase vã dorim <3

    RăspundeţiȘtergere
  5. Si la noi se fac si sînt tare delicioase! Sarbatori Fericite!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Irina,rasfoiesc cu drag retetele tale!am glicemia cam mare.Ceva dulce si aspectuos pentru lacomi si predispusi la diabet ai pe acolo????Sarbatorile Craciunului in pace si armonie!Elena C

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Elena. Am in plan sa postez si retete pentru diabetici dar timpul acesta... nu imi permite. Sarbatori fericite si tie!

      Ștergere
  7. este super reteta....imi puteti spune cam cate caise ies din aceasta cantitatea?

    RăspundeţiȘtergere
  8. In total mi-au iesit 50 de bucati. Puteti sa le faceti mai mici. Sarbatori cu bine!

    RăspundeţiȘtergere
  9. te rog din suflet sa imi spui ce colorant ai folosit ca sunt fff dezamagita de care il am eu nu imi coloreaza deloc si nu stiu cum sa le fac

    RăspundeţiȘtergere
  10. irina te rog sa imi spui din suflet ce colorant ai folosit eu pe care l-am cumparat nu a colorat deloc si nu stiu cum sa fac sa le fac asa frumoase cum le ai tu

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Colorantul galben era de la Coseli. Cel rosu mi l-a trimis mama din Italia. Imi pare rau ca nu ai nimerit ce trebuia. Poate ai pus prea multa apa???!!!

      Ștergere
  11. Sunt specialitatea mamei.Specialitatea mea este consumul,dar cu moderatie.
    Arata minunat acestea caise ale tale!
    Craciun fericit!
    Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Craciun fericit cu bucate alese.La multi ani!

    RăspundeţiȘtergere
  13. buna ziua am incercat sa fac aluatul dar se farama .ce este de vina?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aluatul este usor sfaramicios dar se modeleaza usor in maini. Nu ati pus mai mult amoniac? Ati lasat aluatul la temperatura camerei cateva minute? Incercati sa faceti bile direct, fara sa faceti batonul.

      Ștergere
  14. Arata superb, trebuie incercata reteta cu siguranta!

    RăspundeţiȘtergere
  15. am respectat toate cantitatile.aluat sfaramicios,gust bun...un dezastru vazand caisele ca se rupeau in timp ce incercam sa le scobesc...poate lipseste ceva la aluat,repet reteta facuta ad literam

    RăspundeţiȘtergere
  16. Irina,poti sa-mi spui daca pot sa folosesc altceva in loc de ammoniac?Aici unde sint nu am vazut!



    RăspundeţiȘtergere
  17. Buna seara,
    e poate folosi suc de sfecla pentru colorant rosu?suc de morcov pentru portocaliu, eventual galben?si suc de spanac pentru verde?As vrea sa evit colorantii artificiali, mai ales ca vor fi savurate si de copii.
    Multumesc

    RăspundeţiȘtergere
  18. Buna Irina,
    Am facut si eu caisele dupa reteta ta. Cand eram eu mica, ai mei le stiau dupa numele de piersici. Au iesit foarte bune, migaloase tare dar asta stiam dinainte:)) Am intrat in joc preparata cu tone de rabdare:) Ce mi a placut mult e ca nu ai pus margarina in crema. In felul asta le face putin mai dietetice, si in ziua de azi toti tindem spre un regim mai scazut in unt si grasimi. Multumesc mult si un an nou fericit plin cu sanatate si voie buna. Domnul sa te binecuvinteze cu tot ce ai nevoie si pe plan material, si pe plan spiritual.
    Adina

    RăspundeţiȘtergere
  19. Buna Irina sunt in Spania si nu gasesc amoniac aici unde stau.se poate inlocui amoniacu?

    RăspundeţiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena