vineri, 19 octombrie 2012

Zacusca de bureti


Zacusca cu opintici este preferata mea. Opintici sunt bureti mici, se fac multi intr-o radacina, unii ii stiu de ghebe, altii de pipinci. La mine in Suceava asa se numesc: opintici. Imi place aceasta zacusca atat de mult incat nici nu am vrut sa ma ating de robot ci am tocat totul la mana pentru a fi perfecta. Nu se face foarte usor deoarece trebuie copti ardeii capia si gogosarii dar puteti sa va impartiti treaba in 2-3 zile daca o sa  faceti zacusca ca mine, seara, cand veniti de la servici.
O sa las si greutatea buretilor si ardeilor curatati. E posibil sa aveti la congelator ingredientele si sa vi se faca iarna pofta de zacusca de bureti.

Ingrediente:

  • 2 kg bureti (dupa ce i-am oparit si au stat la scurs a ramas 1.35 kg)
  • 2 kg gogosari (dupa ce i-am curatat a ramas 1.35 kg)
  • 2 kg ardei capia (dupa ce i-am curatat a ramas 0.65 kg)
  • 1 kg morcov
  • 1 kg ceapa
  • 500 ml ulei (chiar si 400 daca vreti mai dietetica)
  • 800 g rosii in suc propriu (sau bulion, sau suc de rosii)
  • 6-7 catei usturoi
  • 5-6 frunze de dafin
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Spalati bine ardeii si gogosarii si puneti-i la copt, in functie de posibilitati pe un gratar sau in cuptorul aragazului. Coaceti-i pe toate partile apoi puneti-i intr-un vas, presarati sare si acoperiti vasul cu un capac pentru 10-15 minute. Curatati-i si lasati-i la stors intr-o sita.
Curatati bine buretii, coditele care sunt prea mari taiati-le de la jumatate, puful de sub/de pe palarie indepartati-l apoi spalatii bine sa nu ramana pamant intre lamele.
Intre timp puneti la fiert o oala de apa cu sare. Cand da in clocot puneti ciupercile si lasatie-le sa fiarba pana se inmoaie apoi scoteti-le intr-o sita sa se scurga bine.
Curatati ceapa, morcovul si usturoiul.
Intr-o cratita incapatoare puneti ceapa tocata marunt si turnati peste ea uleiul. Puneti oala pe foc potrivit si amestecati cu o lingura de lemn.

Cand ceapa se inmoaie adaugati morcovul dat prin razatoare.

Cand se caleste si morcovul adaugati buretii tocati marunt.

Lasati sa fiarba in jur de 15-20 minute, cat sa se inmoaie si ciupercile apoi adaugati ardeii si gogosarii taiati marunt.

Amestecati pana se omogenizeaza compozitia si dati la cuptor pentru 30 minute. Acoperiti oala cu un capac.

Pasati bine rosiile.

Adaugati o lingurita de piper, doua de sare, frunzele de dafin si cateii de usturoi peste sosul de rosii apoi turnati peste compozitia din cuptor.

Lasati din nou la cuptor pana legumele sunt moi, zacusca a scazut si uleiul se ridica la suprafata. Cam 2 ore. amestecati din cand in cand (e bine si la o ora) si potriviti dupa gust de sare si piper.
Puneti-o in borcane si sterilizati-o in cuptor. O sa aveti 5 borcane de 800g si 5 de 400g.

Sa aveti spor si pofta!

P.S. Pe cuvant ca este delicioasa!

13 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena