vineri, 19 octombrie 2012

Zacusca de bureti


Zacusca cu opintici este preferata mea. Opintici sunt bureti mici, se fac multi intr-o radacina, unii ii stiu de ghebe, altii de pipinci. La mine in Suceava asa se numesc: opintici. Imi place aceasta zacusca atat de mult incat nici nu am vrut sa ma ating de robot ci am tocat totul la mana pentru a fi perfecta. Nu se face foarte usor deoarece trebuie copti ardeii capia si gogosarii dar puteti sa va impartiti treaba in 2-3 zile daca o sa  faceti zacusca ca mine, seara, cand veniti de la servici.
O sa las si greutatea buretilor si ardeilor curatati. E posibil sa aveti la congelator ingredientele si sa vi se faca iarna pofta de zacusca de bureti.

Ingrediente:

  • 2 kg bureti (dupa ce i-am oparit si au stat la scurs a ramas 1.35 kg)
  • 2 kg gogosari (dupa ce i-am curatat a ramas 1.35 kg)
  • 2 kg ardei capia (dupa ce i-am curatat a ramas 0.65 kg)
  • 1 kg morcov
  • 1 kg ceapa
  • 500 ml ulei (chiar si 400 daca vreti mai dietetica)
  • 800 g rosii in suc propriu (sau bulion, sau suc de rosii)
  • 6-7 catei usturoi
  • 5-6 frunze de dafin
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Spalati bine ardeii si gogosarii si puneti-i la copt, in functie de posibilitati pe un gratar sau in cuptorul aragazului. Coaceti-i pe toate partile apoi puneti-i intr-un vas, presarati sare si acoperiti vasul cu un capac pentru 10-15 minute. Curatati-i si lasati-i la stors intr-o sita.
Curatati bine buretii, coditele care sunt prea mari taiati-le de la jumatate, puful de sub/de pe palarie indepartati-l apoi spalatii bine sa nu ramana pamant intre lamele.
Intre timp puneti la fiert o oala de apa cu sare. Cand da in clocot puneti ciupercile si lasatie-le sa fiarba pana se inmoaie apoi scoteti-le intr-o sita sa se scurga bine.
Curatati ceapa, morcovul si usturoiul.
Intr-o cratita incapatoare puneti ceapa tocata marunt si turnati peste ea uleiul. Puneti oala pe foc potrivit si amestecati cu o lingura de lemn.

Cand ceapa se inmoaie adaugati morcovul dat prin razatoare.

Cand se caleste si morcovul adaugati buretii tocati marunt.

Lasati sa fiarba in jur de 15-20 minute, cat sa se inmoaie si ciupercile apoi adaugati ardeii si gogosarii taiati marunt.

Amestecati pana se omogenizeaza compozitia si dati la cuptor pentru 30 minute. Acoperiti oala cu un capac.

Pasati bine rosiile.

Adaugati o lingurita de piper, doua de sare, frunzele de dafin si cateii de usturoi peste sosul de rosii apoi turnati peste compozitia din cuptor.

Lasati din nou la cuptor pana legumele sunt moi, zacusca a scazut si uleiul se ridica la suprafata. Cam 2 ore. amestecati din cand in cand (e bine si la o ora) si potriviti dupa gust de sare si piper.
Puneti-o in borcane si sterilizati-o in cuptor. O sa aveti 5 borcane de 800g si 5 de 400g.

Sa aveti spor si pofta!

P.S. Pe cuvant ca este delicioasa!

13 comentarii:

  1. Prezentarea spune tot: MINUNATA zacusca!
    Weekend placut, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce de legume aici! Foarte buna zacusca ta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am avut ocazia de curand sa o gust! Este chiar foarte foarte buna! Bravo Irina!

    RăspundețiȘtergere
  4. Irina, te rog sa-mi zici daca ai gasit de cumparat bureti in hipermarketuri sau daca pot sa folosesc alte tipuri de ciuperci. nu prea am curaj sa cumpar ciuperci din piata desi imi plac f f f mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tamara si din piata sunt buni. Tu oricum ii alegi daca te gandesti ca sunt si "nebuni" printre ei.
      Cunosc perosoane care au inlocuit ghebele cu pleurotus. Spor sa ai!

      Ștergere
    2. asa voi face...voi incerca cu pleurotus (desi nu se compara gustul) pt ca nu ma pricep sa-i deosebesc pe cei buni de cei nebuni asa ca mi-e cam teama sa iau din piata. mancam in copilarie zacusca cu ghebe si era suuuper buna. buretii stiu ca-s diferiti de ghebe..asa-i?

      Ștergere
    3. Tamara depinde si unde ai crescut. La noi in Bucovina asa se numeste aceasta zacusca si se face din opintici (ghebe). Stiu gospodine care au facut cu pleurotul si din cauza aceasta am recomanda. Sa stii ca e imposibil sa nu deosebesti buretii nebuni de opintici, care au pufusorul acela pe palarii...

      Ștergere
    4. Ghebele am inteles ca nu au corespondenti printre ciupercile nebune dar la Bucuresti n-am vazut prin piata. am vazut alte tipri de ciuperci pe care nu le cunosc. eu sunt de fel din Piatra Neamn d-aia iti ziceam ca in copilarie mancam zacusca cu ghebe...o nebunie. mi-ai facut pofta! ai numai retete minunate, usor de facut si gustoase (cel putin la prajituri deja mi-am impresionat prietenii cu delicatesele pe care le-am facut din retele tale)!

      Ștergere
  5. Foarte buna!!!Imi place fff mult Bv

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte buna aceasta zacusca de bureti, tocmai am terminat de facut si de pus la borcane , am facut-o cu bureti de padura , excelenta.

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena